Menu
Hopen op sportief wonder

Hopen op sportief wonder

Ajax zal in Amsterdam een wonderwedstrijd moeten spelen om zich te scharen bij de laatste zestien ploegen in het UEFA Cuptoernooi. De Amsterdammers leden een gevoelige 3-0 nederlaag in het Weser stadion van Werder Bremen.

De ploeg van trainer Henk ten Cate kon zich uiteindelijk een kwart wedstrijd meten met de formatie van Werder Bremen-trainer Thomas Schaaf. Eenmaal teruggebracht tot een tiental streden de Ajacieden een ruim 65 minuten durende ongelijke strijd. In de Amsterdam ArenA moeten de supporters volgende week donderdag hopen op een sportief wonder. Eerlijk is eerlijk; de kans dat Ajax zich alsnog voorbij de Bremenaren knokt is niet bijster groot.

Vooral Olaf Lindenbergh moet zich vooraf meer hebben voorgesteld van het toptreffen in Bremen. De linksback ontving binnen drie minuten twee gele kaarten. Na slechts 24 minuten voetbal moest de klus worden geklaard door tien Ajacieden. Na de rode kaart voor de linksback werd Tom de Mul opgeofferd. Met de pas 17-jarige Vurnon Anita op links, probeerde coach Henk ten Cate de verstoorde balans in zijn elftal te herstellen. De Amsterdammers speelden met drie verdedigers: Jaap Stam, John Heitinga en - uit nood geboren - Roger als corrector daar achter. Gabri pendelde voortdurend tussen verdediging en middenveld. De tactiek had zeker tot aan de rust effect. Voor de rode kaart van Lindenbergh waren Per Mertesacker (afstandsschot) en Miroslav Klose (inzet na rebound) dichtbij een treffer. Daarna stichtte vooral Klose gevaar. De international schoot de bal vervaarlijk voorlangs het doel van Maarten Stekelenburg. Het tiental van Ten Cate haalde echter de rust zonder tegentreffers te incasseren.
,,Als je met tien man tegen een goed Werder speelt, kost dat veel kracht’’, keek Ten Cate terug. ,,De eerste helft kostte heel veel kracht. De tweede gele kaart voor Olaf vond ik trouwens wel erg zwaar bestraft.’’

De nul langer vasthouden dan een helft, was de Amsterdammers verder niet gegund. Drie minuten na de hervatting opende Mertesacker de score. De veelvuldig opkomende centrale verdediger werkte na een corner de bal van dichtbij in het Ajax-doel (1-0). ,,Het eerste doelpunt viel te vroeg’’, vond Ten Cate. ,,Als die openingsgoal langer was uitgebleven, hadden we meer kans gemaakt.’’

Zes minuten na de treffer van Mertesacker was het de beurt aan Naldo, ook al een verdediger met offensieve vaardigheden. Anita leek de inzet van de lange en beresterke Bremenaar op de lijn te keren. De assistent-scheidsrechter gaf echter gedecideerd uitsluitsel: de bal zou de lijn helemaal zijn gepasseerd. Woedende Ajax-protesten veranderden niets aan de nieuwe tussenstand: 2-0. Ten Cate: ,,De wedstrijd was daarmee gespeeld.’’ Hedwiges Maduro had in die fase nog de kans om Ajax terug in de wedstrijd te brengen, maar de middenvelder aarzelde te lang toen de bal voor zijn voeten viel uit een vrije trap.

Aangenaam rustpunt in een tumultueuze UEFA Cupwedstrijd was Mitchell Donald. Operend vanaf zijn favoriete positie, rechts op het middenveld, liet de A-junior van zich spreken met branie, nuttig spel en voetbalklasse. De youngster had zijn ploeg vlak voor de rust zelfs aan een voorsprong kunnen helpen. Op aangeven van Wesley Sneijder kwam de middenvelder met het rugnummer 36 jammer genoeg niet uit met zijn passen. Wat volgde was een krachteloos rollertje in de handschoenen van Tim Wiese. Ten Cate loofde Donald en Anita voor hun inbreng. ,,Vurnon en Mitchell hebben binnen hun mogelijkheden goed gespeeld. Ik heb de beide spelers na afloop een groot compliment gegeven.’’

Aan Babel de taak te presteren waar Donald niet in slaagde. Scoren. De spits had het loodzwaar tegenover de overmacht aan verdedigers en controleurs die Schaaf had opgesteld voor Wiese. Zelfs na de 3-0 van Torsten Frings, de aanvoerder van Werder rondde een counter af met een hard schot, veranderde er niets aan het Duitse verdedigingsbastion. Babel moest de ongelijke strijd een kwartier voor tijd staken. De aanvaller werd afgelost door Leonardo. Kenneth Perez was in dezelfde fase de vervanger van Donald. Ook de jeugdspeler (die onlangs een A-contract signeerde) was zichtbaar moegestreden.

De schade had zelfs nog groter kunnen zijn als Diego zijn riante kans had binnengeschoten. De Braziliaanse middenvelder werkte de bal uit een counter op de lat. Hugo Almeida zag een kopkans knap worden gekeerd door Stekelenburg. Sneijder had in de slotfase een Amsterdamse treffer op zijn schoen. Geheel in de geest van de wedstrijd, was ook de middenvelder weinig fortuin gegund.

,,Ik wil niet zeggen dat we kansloos zijn’’, keek Ten Cate alvast vooruit naar de returnwedstrijd in de ArenA. ,,Dat ons donderdag een lastige klus wacht, is duidelijk. Ook omdat we het zonder Gabri en Lindenbergh moeten doen. Misschien moeten we nog twee jeugdspelers aan de selectie toevoegen. We gaan er alles aan doen om onze fans in Amsterdam een mooie wedstrijd voor te schotelen.’’

Naar de rubriek kaartverkoop >>