Menu

Hosé bezorgt Ajax zege

Ajax deed zondag in de Alkmaarderhout goede zaken. Dankzij een zwaarbevochten zege bij AZ (1-2) en de nederlaag van PSV bij Feyenoord liepen de Amsterdammers verder uit op de ranglijst. Maar de vier punten voorsprong op papier tekenen de verhoudingen enigzins rooskleurig af. Vooral in de eerste helft kwam Ajax, dat een wedstrijd meer speelde dan PSV, enkele keren goed weg. Pas na rust kreeg Ajax, nog steeds zonder Machlas, meer grip op de wedstrijd. 'Qua spelbeeld had AZ meer verdiend,' bekende Wouters na afloop.'Maar natuurlijk ben ik blij met dit resultaat, zeker gezien de andere uitslagen.'

Verrassend

Christian Chivu, terug van zijn schorsing, opereerde succesvol in het centrum van de verdediging, naast Frank Verlaat die op zijn beurt hersteld was van zijn hersenschudding. Ajax-trainer Jan Wouters had zijn elftal voor het duel tegen AZ totaal omgegooid. Nog steeds kan de trainer niet rekenen op Arveladze (herstellende van een knie-operatie) en Machlas (griepaanval). Als oplossing voor het spitsenprobleem koos Wouters daarom voor Laudrup als diepste spits. Met als tactiek om de Deen vanaf de vleugels te laten bedienen door de snelle Gronkjaer en Ikedia.

Foto's: Gerard van Hees - gemaakt met Sony-apparatuur

Valse start

Maar het eerste officiele optreden van Ikedia voor Ajax verliep minder succesvol dan gehoopt. Ondanks enkele goede acties op rechts was de kleine Nigeriaan (1.62 meter) teveel bezig met zijn directe opponent. Ikedia liet zich provoceren door El Hadrioui (foto) en ontving een gele kaart. Na de rust bleef hij achter in de kleedkamer.

De tiende van Knopper

Tegen de verhoudingen komt Ajax dan toch op voorsprong. De openingstreffer viel na een perfect opgezette aanval van Winter. Knopper schoot koelbloedig tussen de benen door van AZ-keeper Moens. Ajax maakte verder een moeilijke eerste helft door. AZ speelde gemotiveerd en creeerde de meeste kansen.

Hoofdrol

En weer vervulde daarom Fred Grim een hoofdrol. Net als tegen Real Mallorca behoedde de Ajax-doelman met enkele uitstekende reddingen zijn ploeg voor een grote achterstand. Maar liefst acht keer hield de goalie de bal. Maar ook de man in vorm kon de gelijkmaker niet voorkomen. In de 30e minuut kopte oud-Ajacied John Bosman een corner binnen: 1-1.

Kopzorgen

Alsof de kopzorgen al niet groot genoeg waren. Ajax liet in Amsterdam zeven geblesseerde spelers achter en bij die groep voegden er zich nog twee. John O'Brien verliet de wedstrijd na 20 minuten met een enkelblessure (foto). En ook Knopper haalde de eindstreep niet. Artsen buigen zich maandag over de ernst van de kwetsuren van beide spelers.

Grip

Pas na rust kreeg Ajax meer grip op de wedstrijd. De inbreng van Wamberto als diepste spits zaaide verwarring in het AZ-kamp. De Braziliaan gaf direct zijn visitekaartje af met een schot op doel. Ajax zette de inmiddels vermoeide thuisploeg zwaar onder druk, mede door uitstekend werk van de opkomende aanvoerder Winter.

De eerste van Hosé Maar de echte kentering kwam pas na de inbreng van Brutil Hosé. Zeven minuten voor tijd kopte de spits van Ajax 2 de belangrijke tweede treffer binnen. Winter bediende vanaf de achterlijn de Antilliaan op maat, terwijl Wamberto de AZ-defensie afleidde. Even daarvoor voorkwam een graspolletje dat Hosé; een voorzet van Wamberto wist binnen te tikken (foto).

'Lucky Ajax'

'Qua spelbeeld had AZ meer verdiend,' bekende Wouters na afloop. 'Natuurlijk ben ik blij met dit resultaat, zeker gezien de andere uitslagen.' Maar AZ-trainer Gerard van der Lem vond de winst van zijn oude ploeg verdiend. 'Ajax maakte er één meer dan wij, zo werkt dat nu eenmaal. Toen ik nog bij Ajax werkte sprak men vaak over "Lucky Ajax". Nu weet ik hoe dat voelt.'

AZ - Ajax 1-2 (1-1)
0-1 Knopper 16'
1-1 Bosman 31'
1-2 Hosé 83'

Ajax
Grim, O'Brien (21. Nieuwenburg), Verlaat, Van Halst, De Cler, Winter, Ikedia (46. Wamberto), Chivu, Laudrup, Knopper (65. Hosé), Gronkjaer.

AZ
Moens, Lee, Opdam, Wijker, El Hadrioui, Hernandez (75' Van der Woude), Boussatta, Ricksen, Bosman (76' Mens), Van Galen, Mutsaers (81' Bouchiba).

Kaarten
Ikedia, Nieuwenburg, Chivu. (geel)

Scheidsrechter
Koopman, Kok, Dostra, Westerink.

Toeschouwers 8.200