Menu
Huisdichter Cornelis doet inspiratie op

Huisdichter Cornelis doet inspiratie op

Een opvallende Ajax-volger in Florence is Huisdichter Cornelis. Ajax’ eigen clubdichter doet in Italië inspiratie op voor nieuwe gedichten in - onder meer - de Kick Off, het programmablad bij de thuiswedstrijden van Ajax.

Huisdichter Cornelis ziet Ajax vanavond in Florence aan het werk tegen Fiorentina. De trip naar Italië, in het kielzog van de Ajacieden, levert de dichter nieuwe inspiratie en poëzie op voor onder meer Kick Off, het programmablad bij thuiswedstrijden in de ArenA. Huisdichter Cornelis ziet Ajax vanavond in Florence aan het werk tegen Fiorentina. De trip naar Italië, in het kielzog van de Ajacieden, levert de dichter nieuwe inspiratie en poëzie op voor onder meer Kick Off, het programmablad bij thuiswedstrijden in de ArenA.

Wie aan Florence denkt, ziet kunstschatten opdoemen. Kunst en Cultuur worden met hoofdletters geschreven in de eeuwenoude stad in Toscane. De talloze, wereldberoemde musea trekken volle toonzalen en ook de Duomo en Santa Croce zullen altijd publiekstrekkers blijven. In de stad van de beroemde familie De Medici en kunstzinnige geesten als Dante Alighieri en Giovanni Boccaccio moet ook Huisdichter Cornelis zich thuisvoelen.
Op reis met twee vrienden én gewapend met een vuistdikke gids (Osterie d’Italia) met daarin de smakelijkste restaurants in de omgeving, combineert de clubdichter deze dagen twee grote liefdes. Ajax en de kunst. ,,We hebben hier al veel gezien’’, vertelt Ajax-lid Cees van Zuilen, zoals de clubdichter werkelijk heet. Als ‘Huisdichter Cornelis' schrijft hij ook gedichten voor Ajax Clubnieuws, het blad voor leden van de club. ’,,De beroemdste pleinen en de Ponte Vecchio hebben we al gezien. Net als prachtige oude markten met schitterende kazen, wijnen en pens. De omgeving staat hier bekend om zijn pens, wist je dat? En morgen gaan we naar de Galeria degli Uffizi, een van de bekendste musea.’’
Afgelopen jaren zag Van Zuilen zijn club onder meer aan het werk in Valencia, Milaan, Praag en Hamburg. Alle ervaringen en wedstrijden leverden sportpoëzie op. In vijf bundels zijn lyrische maar ook meer dramatische gedichten samengebracht. ,,De laatste wedstrijd in Hamburg, tegen HSV, was natuurlijk super. Maar de wedstrijden in Praag en Bremen waren de afgelopen jaren weer dramatisch. En voor hetzelfde geld wordt het hier ook dramatisch. Maar deze stad, de mensen hier, de oude meesters in de oude musea; het levert allemaal inspiratie op. Je weet nooit hoe het uiteindelijk loopt. De trips in Europa zijn wat dat betreft altijd leuk.’’
Als de Amsterdammer Erben Wennemars ontdekt, de schaatser is als gast van AEGON ook in Florence, haalt Van Zuilen een dichtbundel uit zijn tas. De schaatsspecialist op de 500, 1000 en 1500 meter was al eens de hoofdrolspeler in een gedicht van zijn hand. Als vanzelf bladert Van Zuilen in het bundeltje naar het gedicht dat hij in februari 2006 over Wennemars schreef.
Erben
Heerlijke Hakkelaar
ADHD talent
Vlak voor de Spelen
De wanhoop nabij
Toont zich bronskleurige
Crisisbestendige
Schaatsjunk en is als
Een kind weer zo blij

Huisdichter Cornelis dicht naast voetbal en voetballers ook over schaatsers, wielrenners (ook in Italiaanse vertaling), Formule 1 en andere onderwerpen. Zondag, als Ajax een thuiswedstrijd speelt tegen FC Volendam, pronkt weer een voetbalgedicht in de Kick Off.
Grote kans trouwens dat Kennedy binnenkort in de spoor treedt van Wennemars. Ook de Zweed zal zijn opwachting maken in dichtregels. ,,Hij is een jongen die vertrouwen nodig heeft, weet ik uit betrouwbare bron. Over hem maak ik ooit zeker een gedicht.’’