Menu
'Huismus' Heerenveen stijgt tegen top-3 tot grote hoogte

'Huismus' Heerenveen stijgt tegen top-3 tot grote hoogte

Sc Heerenveen heeft het lastig buiten het Abe Lenstra Stadion. Slechts 1 van de laatste 9 uitduels werden gewonnen door de 'huismus' van de Eredivisie. Een kleine kanttekening voor het treffen bij Ajax: tijdens bezoeken aan de traditionele top-3 stegen de Friezen tot grote hoogte.

De ploeg van Jurgen Streppel snoepte namelijk punten af op bezoek bij Feyenoord (1-1) en PSV (2-2). Het is in de clubgeschiedenis maar 1 keer voorgekomen dat de club ongeslagen bleef tegen de gehele traditionele top-3. Onder leiding van Trond Sollied werd in 2008/2009 2 keer gewonnen en 1 keer gelijkgespeeld. 

Ghoochannejhad & Dumfries
Reza Ghoochannejhad is bij het verlaten van Friesland een belangrijke factor voor zijn ploeg. De 30-jarige aanvaller scoorde in zijn laatste 2 uitduels. Daarnaast waant ook hij zich tegen PSV, Feyenoord en Ajax in een kleine snoepwinkel...

De Iraanse goaltjesdief maakte namelijk 8 van zijn 25 doelpunten tegen een club uit de traditionele top-3, waaronder 6 in uitduels. Sinds 2000 produceerden alleen Kenneth Perez (9) en Klaas-Jan Huntelaar (7) meer uitdoelpunten tegen de top-3.

Ghoochannejhad juicht na zijn 2-2 tegen PSV.
Ghoochannejhad juicht na zijn 2-2 tegen PSV.

De Friezen beschikken met Denzel Dumfries over een 2e wapen. Geen verdediger was dit Eredivisie-seizoen bij zoveel goals betrokken als de aanvallende rechtsback van Heerenveen. Zijn teller staat inmiddels op 3 goals en 7 assists. De laatste verdediger met betere wapenfeiten in 1 Eredivisie-seizoen was Jetro Willems (2 goals, 13 assists). 

Ajax sterk in de ArenA
Ajax kan op zijn beurt vertrouwen putten uit de recente thuiswedstrijden tegen Heerenveen. In de ArenA wonnen de Amsterdammers 7 van hun laatste 8 Eredivisie-duels. In deze reeks voorkwamen de Friezen alleen op 19 maart 2013 een nederlaag in Amsterdam (1-1).

Lees ook: Huntelaar op weg terug voor bezoek van Heerenveen
Bekijk ook
Vierklapper in Heerenveen

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Beeld: Pro Shots