Menu
Huistra: 'Ajax is in alles een topclub'

Huistra: 'Ajax is in alles een topclub'

Zijn periode bij Ajax zit erop voor Pieter Huistra. Deze zomer maakt de scheidend trainer van Jong Ajax zijn debuut als hoofdcoach van FC Groningen. Aan de vooravond van zijn vertrek uit Amsterdam maakt Huistra de balans op.

In meerdere opzichten was zijn afscheid van Ajax symbolisch. In zijn laatste wedstrijd als eindverantwoordelijke van Jong Ajax coachte hij zijn team vorige week tijdens de International Soccer Sevens in Hong Kong naar een zege op Celtic. Een overwinning de luxe, want voor een voormalig speler van Glasgow Rangers - Huistra speelde er vijf jaar en werd er even zoveel keren kampioen - tellen overwinningen op de (gewezen) aartsrivaal altijd dubbel. En dan was er nog de locatie van het duel; in het hartje van Hong Kong. Uitgerekend in deze Speciale Bestuurlijke Regio in Zuidoost Azië maakte hij zijn trainerscirkel - aan de vooravond van zijn eerste klus als hoofdtrainer - rond.

Terwijl hij zijn cappuccino even laat afkoelen in de Sportsbar van de Hong Kong Football Club gaan de gedachten van Huistra (43) terug naar 2001, toen hij al eens enige tijd in Hong Kong verbleef. Nadat hij vanwege een achillespeesblessure zijn actieve voetballoopbaan moest beëindigen, legde hij de kiem van zijn eerste echte baan als trainer bij de voetbalbond van Hong Kong. In het Zuidoosten van China werkte hij als assistent van de Nederlandse bondscoach Arie van der Zouwen en was hij trainer van Hong Kong Onder 17. Samen moesten ze het voetbalniveau naar een hoger plan moest brengen. ,,Dat was op zijn zachtst gezegd een enerverende periode”, kijkt de toekomstige coach van FC Groningen terug. ,,Ze hadden grootse plannen, want ze wilden zich kwalificeren voor het WK. Nederlandse trainers moesten daarvoor gaan zorgen. Maar uiteindelijk kwamen ze er ook wel achter dat de spelers daarin ook een belangrijke rol spelen.”

Negen jaar later heeft Huistra alle trainersfuncties bekleed. Van jeugdtrainer bij zijn aanstaande werkgever Groningen tot assistent bij Vitesse en trainer van de Beloften van Ajax. Een bewuste keuze, zo zegt hij. ,,Ik heb het gevoel, de kennis en de overtuiging dat ik nu klaar ben voor het hoofdtrainerschap. Natuurlijk kan ik nog verrast worden, maar ik weet nu wel hoeveel zaken werken binnen een club. Juist omdat ik de afgelopen jaren als trainer bij verschillende clubs binnen alle geledingen actief ben geweest.”

'Ik heb het gevoel, de kennis en de overtuiging dat ik nu klaar ben voor het hoofdtrainerschap.' 'Ik heb het gevoel, de kennis en de overtuiging dat ik nu klaar ben voor het hoofdtrainerschap.'

Als speler zocht hij het avontuur in Schotland en Japan. Zijn buitenlandse ervaring als trainer blijft voorlopig tot Hong Kong beperkt. ,,In Nederland ga je als trainer het diepst op het voetbalvak in. Daarom is het naar mijn idee zeker voor een trainer belangrijk om lang in Nederland te blijven. Het is immers een heel complex vak. Je bent overal mee bezig en moet alles en iedereen managen. Zowel voetbalinhoudelijk als het hele randgebeuren.”

De afgelopen twee jaar bij Ajax zette Huistra de laatste stappen naar zijn eerste job als hoofdtrainer. Eerst als assistent van Marco van Basten en afgelopen seizoen als opvolger van Adrie Koster bij Jong Ajax. ,,De Beloften vormen een lastig team binnen een betaald voetbal organisatie. Dat hoor je van iedereen die je erover spreekt. Je ziet clubs stoeien met de manier waarop ze hun Beloftenteam het beste kunnen invullen. Binnen een club moet in ieder geval duidelijk zijn hoe je er mee om wil gaan. Je hebt immers te maken met de spelers uit de jeugd die hun stap van de A1 naar de beloften maken. Een lastige situatie voor een trainer, want je hebt ook met de reserves en revaliderende spelers van het eerste elftal te maken. Ook zij moeten spelen. De jonge talenten komen daardoor vaak minder aan spelen toe. Als coach moet je daar energie insteken. De kans bestaat namelijk dat ze uit teleurstelling minder gaan trainen. Het gevolg is dan dat hun ontwikkeling en dus ook hun carrière stil komt te staan. Het is daarom belangrijk dat spelers er constant van doordrongen zijn dat het investeringsjaar is waarin ze veel trainen en wat minder spelen.”

Aan zijn periode bij Ajax houdt de ex-international een fijn gevoel over. ,,De hele club, de sfeer, de cultuur: in alles is Ajax een topclub”, zegt Huistra. ,,Er wordt hard gewerkt en veel van iedereen geëist. Alle faciliteiten zijn aanwezig en dat zorgt er ook voor een trainer voor dat je optimaal kan werken. In alles merk je dat Ajax een grote club is met veel supporters. Je merkt dat iedereen de verrichtingen van Ajax volgt. Ook Jong Ajax wordt breed gevolgd, zo heb ik ervaren. Samen met alle collega’s, zoals bijvoorbeeld trainer Fred Grim (die net als Huistra ook bij Ajax vertrekt, red.), heb ik uitstekend kunnen werken.”

Kunnen we volgend seizoen spelers van Jong Ajax bij FC Groningen verwachten? ,,Zoiets is altijd mogelijk. Bij Groningen zijn we druk bezig om duidelijk in beeld krijgen welke spelers er blijven en weggaan. Daar wordt ook door de scouting van Groningen scherp naar gekeken en op geanticipeerd. Als Ajax aan een (tijdelijke) overgang van spelers wil meewerken, dan zijn er wat mij betreft wel één of twee jongens die voor Groningen nuttig kunnen zijn.” En heeft het verblijf met Jong Ajax in Hong Kong nog nieuwe inzichten opgeleverd? ,,Bij de Engelse clubs liepen een aantal goede spelers rond, maar die zijn voor Groningen niet te betalen. En de Chinese clubs? Dat zijn toch spelers van een andere categorie.”

Tekst en foto’s: Ajax.nl

Bekijk het afscheidsinterview met Pieter Huistra op Ajax TV


Met Jong Ajax eindigde hij half mei als vijfde tijens de International Soccer Sevens in Hong Kong. Met Jong Ajax eindigde hij half mei als vijfde tijens de International Soccer Sevens in Hong Kong.