Menu
Huistra wil in stijl afscheid nemen

Huistra wil in stijl afscheid nemen

In de beslissende fase van een kampioenschap is een topclub vaak in het voordeel. Dat stelt Pieter Huistra, trainer van Jong Ajax. Zelf pakte de geboren Fries onder meer vijf keer de landstitel met Glasgow Rangers.

,,Het gaat er vaak om hoe de club ermee omgaat. Dat is ook meestal het voordeel van de topclubs, want die verwachten niets anders dan een prijs", doelt Huistra ook op Ajax. ,,Daar is het vaak zo dat iedereen - van de materiaalman tot de buschauffeur en van de trainer tot de laatste reservespeler - bezig is met die titel. En dus moet er gewonnen worden en dus moet er meer dan honderd procent worden gegeven."

Volgens Huistra kan het ontbreken van een dergelijke instelling weleens het grote struikelblok vormen voor zijn voormalige club FC Twente. ,,Bij clubs die incidenteel om een titel spelen snappen de mensen het niet en worden ze zenuwachtig en gaan ze rare dingen doen. Door hun houding geven ze de spelersgroep juist het signaal dat het moeilijk wordt en dat het toch niet goed gaat komen. Het wordt dan een soort negativisme. Dat is ook het grote gevaar voor FC Twente op dit moment."

Ook de ervaring van Twente-coach Steve McClaren is geen garantie voor een goede afloop in de titelstrijd, meent Huistra. ,,McClaren heeft nog niet zoveel gewonnen in zijn carrière. Hij heeft wel bij Manchester United gezeten en ik denk dat hij daar wel iets van heeft meegekregen", doelt hij op de periode dat McClaren de rechterhand was van manager Sir Alex Ferguson. ,,Maar kan hij de overtuiging overbrengen op de materiaalman, koffiejuffrouw en iedereen die om het team heen hangt? Dat is het belangrijkste."

Huistra op de bank tijdens Jong Ajax - Jong PSV, eerder dit seizoen in de ArenA. Huistra op de bank tijdens Jong Ajax - Jong PSV, eerder dit seizoen in de ArenA.

Huistra spreekt in elk geval uit eigen ervaring, want in een van zijn eerste seizoenen bij de Rangers pakte hij de titel op de slotdag ten faveure van subtopper Aberdeen. ,,We stonden destijds het hele seizoen bovenaan, maar toen kwam Aberdeen in de voorlaatste speelronde een punt voor ons te staan. De allerlaatste wedstrijd van het seizoen was Rangers – Aberdeen. Het was een geweldige wedstrijd die wij moesten winnen en waarin Aberdeen volgens mij ook nog met 0-1 voor kwam. Iedere speler bij ons was echter zo vastberaden, dat we bijna niet konden verliezen. Uiteindelijk wonnen we ook met 3-1. Dat was een geweldige climax."

In tegenstelling tot het eerste elftal heeft Huistra met Jong Ajax wel alles in eigen hand in de strijd om de kampioenschapsschaal. ,,We staan een punt voor met nog vier wedstrijden te gaan, waarvan twee tegen degradatiekandidaten." Maar, waarschuwt de coach, ,,dat zijn altijd onvoorspelbare wedstrijden. Dat is ook gebleken de laatste weken."

De beloften van Ajax spelen in eigen huis nog tegen Feyenoord en FC Twente en uit bij Helmond Sport en De Graafschap. ,,Maar Vitesse, Sparta en PSV staan nog dichtbij, dus het kan nog alle kanten op. We moeten nog vier keer flink aan de bak", houdt de voormalig international de druk op de ketel.

Indien Jong Ajax in de resterende duels geen fouten meer maakt, neemt Huistra in stijl afscheid van de club die hij ruim een seizoen diende. Volgend seizoen zwaait de sympathieke noorderling namelijk de scepter bij FC Groningen. Geen slecht begin voor iemand die voor het eerst op eigen benen komt te staan. ,,Dat besef ik ook wel. Het is een mooi vooruitzicht."

Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl