Menu

Huldiging kan ook op P2 fantastisch zijn

Wie zegt dat een huldiging op een parkeerplaats nooit wat kan zijn, is zondagavond niet op P2 bij de Amsterdam Arena geweest. Wat een volksfeest, wat een sfeer, wat een enthousiasme. En dat allemaal voor een club: Ajax. Of eigenlijk twee clubs, want basketbalvereniging Ricoh Astronauts kreeg ook een huldiging door burgemeester Job Cohen op P2.

Iets na zessen zagen de supporters de Ajax-bus aankomen. Of beter gezegd, ze zagen Jan van Halst, Fred Grim en Andy van der Meyde boven de bus uitkomen. De drie waren door het dak van de bus op de uitkijk gaan staan, maar moesten opeens weer naar beneden. Dat kwam omdat de bus de alternatieve route over het fietspad nam naar P2 en via die weg moest een viaduct onderdoor worden gegaan. Gelukkig zagen de mannen het al lachend op tijd.

Op het parkeerterrein had zich een mensenmassa verenigd die de stoutste verwachtingen overtrof. Bij het podium aangekomen werden de Ajacieden een voor een naar voren geroepen en lieten ze de schaal aan hun fans zien. Dolenthousiast. De bloemen die werden uitgedeeld belandden in het publiek en ook de stropdas van Ronald Koeman, die op een gegeven moment toch wel knelde, ging aan de voorkant het podium af.

Op de achtergrond gingen Wamberto en Yakubu met elkaar een fraaie dansje aan. Na ruim een uur was het over. De Amsterdammers liepen met tegenzin het podium af. Op een na: Fred Grim kreeg een apart eerbetoon en genoot met volle teugen.

Voor de meesten was het kampioenschap de eerste keer. Zo niet voor Andre Bergdolmo. De Noor vierde al zijn vierde: ,,Zo wordt het in Noorwegen niet gevierd. Dit is veel mooier", aldus de ervaren Noor.

Ook John O'Brien genoot met volle teugen. ,,Ik ben al een tijdje in Nederland en ken de Nederlanders dus wel. Ik weet hoe ze kunnen zijn. Dit is mooi. Ik heb wel andere huldigingen van Ajax meegemaakt, maar dan stond ik in het publiek en nooit op het podium."

Na die introductie nam burgemeester Job Cohen het woord. De burgervader glom van trots, want hij had net de Ricoh Astronauts gehuldigd en nu was het de beurt aan de plaatselijke trots, AFC Ajax Amsterdam. Getooid met een roodwit shawltje huldigde hij de Ajacieden met woorden die als een mantra uit zijn mond vloeiden.

Daarna ging de volumeknop weer vol open en dansten, hosten en zongen de voetballers uit volle borst de klassiekers mee. Met Chivu en Mido als nieuwe zangwonders werd het publiek vermaakt.