Menu
Hulshoff: noeste verdediger in top 10

Hulshoff: noeste verdediger in top 10

De Club van 100 van Ajax telt liefst 150 spelers die meer dan honderd officiële wedstrijden voor Ajax hebben gespeeld. In deze serie zetten we de tien Ajacieden met de meeste duels in de schijnwerpers. Deze week aandacht voor de nummer 8 op de lijst: Barry Hulshoff. De noeste verdediger kwam in totaal tot 385 wedstrijden in dienst van Ajax.

Hulshoff verdedigde van 1966 tot 1977 de clubeer van Ajax. In die periode won hij onder meer driemaal de Europa Cup 1 en de Wereldbeker voor clubteams. Bij zijn debuut in 1966 stond Rinus Michels aan het roer. Elf jaar later nam hij afscheid toen Ajax onder leiding stond van Tomislav Ivić.

Hulshoff droeg het Ajax-shirt in maar liefst 283 competitieduels. Daarnaast maakte hij zijn opwachting in 35 bekerwedstrijden, 57 Europese ontmoetingen en kwam hij tot een tiental duels in overige competities.

De centrale verdediger met de karakteristieke baard speelde op 28 mei 1969 tegen AC Milan zijn eerste Europa Cup 1-finale, die met 4-1 werd verloren. Twee jaar later kreeg Ajax met Hulshoff opnieuw in de gelederen een herkansing tegen het Griekse Panathinaikos. Ditmaal was er wél succes en legde Ajax middels een 2-0-zege voor het eerst beslag op de Cup ‘met de grote oren’.

Hulshoff is er trouwens verantwoordelijk voor dat van de eindstrijd tegen de Grieken een reliek is overgebleven, dat het Ajax Erfgoedcomité in bruikleen heeft. Het betreft het shirt van Antonis Antoniadis (Panathinaikos) met daarin een flinke scheur. Toen erfgoedcoördinator Carel Berenschot enige tijd geleden voorstelde het tricot te restaureren, reageerde de 14-voudig international als door een adder gebeten: ,,Ben je belazerd? Die scheur heb ik er zelf ingetrokken.''

Clubicoon Barry Hulshoff kon op 27 juli 2013 de Johan Cruijff Schaal uitreiken aan toenmalig Ajax-captain Siem de Jong. De topverdediger in ruste is nog altijd zeer betrokken bij zijn club. Clubicoon Barry Hulshoff kon op 27 juli 2013 de Johan Cruijff Schaal uitreiken aan toenmalig Ajax-captain Siem de Jong. De topverdediger in ruste is nog altijd zeer betrokken bij zijn club.

Ook in 1972 verscheen Hulshoff aan de aftrap van de finale van het meest prestigieuze clubtoernooi, die in de Kuip werd gespeeld tegen Internazionale. Aan de zijde van Horst Blankenburg - die Velibor Vasovic was opgevolgd - werd opnieuw niets weggegeven door het centrale verdedigingsduo van de Amsterdammers. Doordat Johan Cruijff met twee treffers de Italiaanse grootmacht aan de overzijde wel pijn deed, prolongeerde Ajax de Europa Cup 1. Een paar maanden kreeg het succes een vervolg met de winst van de Wereldbeker voor clubteams. Nadat het heenduel met Independiente in een 1-1-gelijkspel was geëindigd, liet Ajax in eigen huis geen spaan heel van de Argentijnse grootmacht: 3-0. Ook hierin had Hulshoff weer zijn aandeel, gezien zijn twee basisplaatsen.

In het seizoen 1972-1973 veroverde Ajax voor de derde maal op rij de Europa Cup 1. Ditmaal werd Juventus het slachtoffer van de Amsterdamse dadendrang, toen Johnny Rep al na een paar minuten met een kopbal tekende voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Tegelijkertijd hield de verdediging van Ajax, met onder anderen Hulshoff en Blankenburg, stand tegen gerenommeerde aanvallers als Franco Causio en Roberto Bettega.

Na 1973 viel het gouden Ajax langzaamaan uit elkaar. Onder anderen Cruijff en Johan Neeskens zochten hun heil elders. Hulshoff bleef de club uiteindelijk trouw tot 1977, voordat hij verhuisde naar MVV.

Behalve zijn vier grootste internationale successen kan Hulshoff verder bogen op twee Europese Supercups, zes nationale titels en vier KNVB Bekers. Daarnaast kwam hij veertien keer uit voor het Nederlands elftal, waarvoor hij liefst zesmaal scoorde. Hij debuteerde op 10 oktober 1971 tegen Oost-Duitsland (3-2 winst) en speelde zijn laatste interland voor Oranje op 18 november 1973 tegen België: 0-0.

Na zijn voetballoopbaan richtte Hulshoff zich op een trainerscarrière in (vooral) België. Zo had de verdediger van weleer onder meer Wuustwezel, Lierse SK en Eendracht Aalst onder zijn hoede. Verder was hij technisch directeur bij Willem II en Ajax America in de Verenigde Staten.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees (midden) en Erfgoed Ajax

Hulshoff toont in 1972 trots de 'vers' veroverde Wereldbeker voor clubteams na de zege op Independiente. Hulshoff toont in 1972 trots de 'vers' veroverde Wereldbeker voor clubteams na de zege op Independiente.