Menu
Huntelaar dichtbij ‘magische grens’

Huntelaar dichtbij ‘magische grens’

Klaas Jan Huntelaar is dichtbij een nieuwe mijlpaal in zijn carrière als Ajacied. De spits kan dit weekend de magische grens van 30 doelpunten doorbreken. Marco van Basten was de laatste Ajacied die dat lukte.

Klaas Jan Huntelaar heeft vlak voor rust toegeslagen en Ajax op 2-0 gezet.

Voor Van Basten bleef de teller in zijn laatste seizoen (1986-1987) in Amsterdam steken op 31. Een voetbaljaar eerder scoorde de latere bondscoach er nog lustiger op los. Met zijn 37 doelpunten veroverde hij de titel van Europees topscorer.

Huntelaar sloeg dit seizoen al 29 keer toe. De aanvaller heeft nog drie competitierondes de tijd om zichzelf een plek te verwerven onder de succesvolste Ajax-spitsen ooit. Wie 29 keer toeslaat in een seizoen, behoort natuurlijk al lang en breed tot trefzekerste Ajacieden in de clubhistorie. In de eredivisie slaagden slechts vijf Ajacieden erin om dertig of meer keer te scoren. Dertig doelpunten in een voetbaljaar is een bevestiging van uitzonderlijke voetbalklasse.

Eerder dit seizoen sloeg Huntelaar vier keer toe in de met 1-8 gewonnen uitwedstrijd tegen De Graafschap. ,,Maar het is niet realistisch om te verwachten dat ik er zondag, thuis tegen De Graafschap, ook vier maak’’, vertelt Huntelaar. ,,Zelf ben ik ook niet echt bezig met het maken van mijn dertigste. Ik richt me op de kansen die ik in een wedstrijd krijg. Samen met het seizoen waarin ik halverwege van Heerenveen overstapte naar Ajax is dit seizoen wel een van mijn beste seizoenen tot nu toe. Op welke punten ik de afgelopen jaren beter ben geworden? Alles is beter geworden. Mijn handelingssnelheid is bijvoorbeeld omhoog gegaan.’’

Henk Groot tekende in het seizoen 1960-1961 voor 41 competitietreffers in het Ajax-shirt. Henk Groot tekende in het seizoen 1960-1961 voor 41 competitietreffers in het Ajax-shirt.

Net als Van Basten veroverde ook Wim Kieft in het seizoen 1981-1982 als Ajacied de titel Europees topscorer. De Amsterdammer liet dat voetbaljaar 32 doelpunten aantekenen. Kieft had misschien wel de kunst afgekeken van Ruud Geels. Vanaf midden jaren zeventig scoorde ook hij er in het Ajax-shirt lustig op los. In de seizoenen 1974-1975 en 1977-1978 liet Geels dertig keer het net bollen. In de voetbaljaargang 1976-1977 bereikte Geels met 34 treffers zijn piek als Ajacied.

Johan Cruijff reikte in het seizoen 1966-1967 tot (ver over) de dertig. Een handjevol jaren na zijn debuut in Ajax 1 liet Cruijff de Ajax-fans 33 keer juichen. In latere seizoenen werd Cruijff vooral waardevol als dirigent van het Ajax-elftal. In plaats van zelf te scoren, manoeuvreerde de Amsterdammer ploeggenoten in scoringspositie.

Sinds de invoering van het profvoetbal mag Henk Groot zich nog altijd, in de eredivisie, de trefzekerste Ajacied ooit noemen. De Zaankanter besloot het seizoen 1959-1960 al met een superieur doelpuntentotaal: 37. Een jaar later scoorde Groot maar liefst 41 doelpunten in een seizoen. De voormalige aanvaller is met dat totaal nog altijd dé topscorer aller tijden van Ajax in de eredivisie. Groot bleef slechts twee treffers verwijderd van een evenaring van het doelpuntenrecord aller tijden van Coen Dillen. De toenmalige PSV’ er tekende in het seizoen 1956-1957 voor 43 treffers.

,,Het zijn allemaal mooie namen, van echte topscorers’’, zegt Huntelaar met respect. Denkt de Ajacied dat hij het record van Groot ooit kan overnemen? Met een glimlach: ,,Misschien volgend jaar? Wie weet. Als zoiets lukt, zou dat heel mooi zijn.’’