Menu
Huntelaar en <L CODE="">Charisteas</L> loodsen Ajax op de valreep langs Vitesse

Huntelaar en Charisteas loodsen Ajax op de valreep langs Vitesse

Als heuse magiërs toverden Angelos Charisteas en Klaas Jan Huntelaar de Amsterdam ArenA op de valreep toch nog om in een euforische voetbaltempel. Door een tegentreffer van oud-Ajacied Youssouf Hersi leken de Ajacieden in een almaar cynischer gestemd stadion lang af te stevenen op een nederlaag. In de slotminuten van het matige duel ging Ajax Vitesse alsnog voorbij: 2-1.

Uitgerekend Ajax-huurling Tom de Mul leidde de terechte tegentreffer na een uur spelen in. De voorzet van de rechtsbuiten, na een foute pass van Tomás Galásek, belandde panklaar op het hoofd van de kleine Hersi. De aanvaller van Ethiopische origine kon vogelvrij inkoppen.

Hoe vreemd ook: de 0-1 bracht Ajax achteraf bezien op het juiste spoor. Aan de tegengoal ging een fase vol onrust en angstvoetbal van de thuisploeg vooraf. Het eerste uur wekten de Ajacieden nooit echt de indruk van Vitesse te kunnen winnen.
De invallers Angelos Charisteas en Wesley Sneijder brachten in elk geval meer rust in de Amsterdamse ploeg. ,,Na de goal was de spirit anders dan daarvoor'', verwoordde Danny Blind het naderhand zelf. ,,Net als wel vaker dit seizoen is gebeurd, waren het de omstandigheden - een achterstand oplopen - die ons veranderden.''

Hoe hard de Ajacieden er ook voor werkten, van oogstrelend voetbal was ook het laatste halfuur geen sprake; de fraaie crosspasses en het sublieme verdedigend werk van uitblinker Thomas Vermaelen ten spijt. Gezien de omstandigheden speelden ook de jonge vleugelverdediger Robbert Schilder en Emmanuel Boakye (vervanger voor Hatem Trabelsi) verdienstelijk. ,,We hebben een slechte wedstrijd gespeeld en weinig tot niets af kunnen dwingen'', was de terechte conclusie van Blind over dik negentig minuten voetbal. ,,Het had allemaal heel anders kunnen lopen.''

De boogbal waarmee Nourdin Boukhari zijn ploeg bijna aan de openingstreffer leek te helpen, gold als een van de grootste Ajax-kansen voor rust. De niet al te krachtige kopbal werd vlak voor de doellijn geneutraliseerd door een Vitessenaar. Huntelaar (vrije trap in handschoenen van keeper Harold Wapenaar) en Sneijder (inzet in zijnet), kregen de kansen op de gelijkmaker. Lang leek de thuisploeg niet dichterbij te komen. Tot de onfortuinlijke en eerder nauwelijks in stelling gebrachte Huntelaar een minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd alsnog toesloeg. De spits dook vervaarlijk op voor Wapenaar. De Vitesse-doelman werd op de valreep toch geklopt. Twee keer zelfs.

,,De 1-1 was een grote teleurstelling voor de ploeg'', keek Vitesse-trainer Edward Sturing terug op de voor zijn ploeg zo fatale slotfase. ,,We hebben kansen en mogelijkheden gehad om de wedstrijd eerder te beslissen. Na de wissels bij Ajax (Charisteas en Sneijder, red.) kwamen we niet meer onder de druk van Ajax weg. We slaagden er niet meer in de bal voorin vast te houden. Uiteindelijk werd het een heel vervelende apotheose.'' Met ‘vervelend’ gaf Sturing blijk van een uiterst milde woordkeuze. Na 94 speelminuten stonden de Arnhemmers met lege handen. Voor Vitesse restte uiteindelijk weinig meer dan een fikse kater. Weg perspectief op tenminste een punt. Alle hoop op een in deze competitiefase kostbare puntendeling, werd aan gruzelementen gekopt door een lange Griek. Angelos Charisteas bekroonde zijn verdienstelijke invalbeurt twee minuten in blessuretijd met de winnende treffer. Een vrije trap vanaf rechts van collega-invaller Sneijder werd door Charisteas koppend gepromoveerd tot treffer.

Een heel belangrijke goal voor Ajax, dat zich pardoes uit het dreigende moeras manoeuvreerde. Met nog een (reguliere) competitieronde te spelen, koestert Ajax de vierde plaats. Als de ploeg zondag een punt haalt tegen RKC is het verzekerd van play-offvoetbal. Het verschil met de naaste belagers FC Utrecht en FC Groningen bedraagt ‘slechts’ twee punten. De Utrechters en Groningers liggen nog steeds nadrukkelijk op de loer.

,,Huntelaar is de laatste tijd de belangrijkste speler; Charisteas is als alternatief ook niet weg'', loofde Blind de maker van de winnende goal. ,,Het is voor mij geen verrassing dat Angelos het zo doet. Ook op de training is hij goed bezig.'' Dat aan de treffer van Huntelaar een buitenspelluchtje hing, was Blind overigens niet ontgaan. De heftige protesten van de Vitessenaren, duidden in elk geval op een gekwetst rechtvaardigheidsgevoel. De arbiter had daar geen boodschap aan en keurde de gelijkmaker goed. ,,Misschien heeft mijn gang naar Zeist geholpen'', grapte Blind, met het oog op de in Amsterdams voordeel uitpakkende beslissing van scheidsrechter Van Egmond. ,,Dat is dit seizoen beter laat dan nooit.''

Bekijk ook het fotoverslag van Ajax - Vitesse.