Menu
Huntelaar met vier treffers de grote man bij Ajax

Huntelaar met vier treffers de grote man bij Ajax

Klaas Jan Huntelaar ontpopte zich met zijn vier treffers tot dé grote man bij Ajax in de thuiswedstrijd tegen RBC Roosendaal. De twee goals van Markus Rosenberg maakten dat de Amsterdammers een even makkelijke als riante zege boekten op de ploeg van trainer Robert Maaskant. De getemperde vrees vooraf, voor de kat die eenmaal in het nauw gedreven rare sprongen kon maken, bleek onterecht. Sterker nog: Ajax werkte met de 6-0 overwinning aan het zelfvertrouwen.

Al na drie minuten trof promoveerde Klaas Jan Huntelaar een panklare voorzet van rechtsback Hatem Trabelsi koppend tot doelpunt: 1-0. De vroege voorsprong manoeuvreerde de gasten uit Roosendaal snel in (nog) moeilijkere positie. De 2-0, na een klein halfuur spelen van Rosenberg, maakte het er voor RBC al niet veel makkelijker op. Weinig eer te behalen, kortom, voor spits Henk Vos en zijn offensief ingestelde secondanten Edgar Marcelino en Ebrima Sillah. Al was laatstgenoemde wél twee keer dicht bij een treffer voor RBC. Op slag van rust werkte Sillah zijn grootste van de twee kansen, vervaarlijk dicht voor het Ajax-doel, hoog over.

,,Het klinkt misschien een beetje gek, maar we hebben toch naar onze mogelijkheden gespeeld’’, blikte RBC-trainer Robert Maaskant terug. De trainer die het seizoen nog begon als sportief eindverantwoordelijke bij Willem II, zag zijn spelers Vos en Marcelino honderdprocentkansen om zeep helpen, na fouten in de opbouw bij Ajax. Oud-Feyenoorder Vos schoof de bal van dichtbij naast. Halverwege de tweede helft bracht notabene Juanfrán Marcelino in scoringspositie. In plaats van vakkundig uitverdedigen, speelde de Spaanse Ajacied de bal laconiek in de voeten van de opponent. Stekelenburg dreef de vogelvrije RBC’er vervolgens naar de goede hoek, waarmee het riante gevaar was geweken.

De bezoekers moesten het vooral hebben van slordigheidjes bij de thuisploeg. Ajax creëerde zichzelf talloze kansen en mogelijkheden. De backs Urby Emanuelson en Hatem Trabelsi - weer toebedeeld met een basisplek - en centrale verdediger Thomas Vermaelen mochten vaak ver komen, waarna het eigen geluk regelmatig van afstand werd beproefd. Als de verdedigers een voorzet verstuurden, bleek vooral Trabelsi secuur. De Tunesiër leverde drie keer de assist bij een Huntelaar-goal. ,,Hatem heeft zijn impulsen voor het team'', aldus coach Danny Blind.

Buiten alle aandacht voor de treffers van goaltjesdief Huntelaar om, werd tijdens de persconferentie ook gefocust op Tomás Galásek en Thomas Vermaelen. De wedstrijd tegen Internazionale, woensdag tegenstander van Ajax in de Champions League, wierp zijn schaduw in dat opzicht ver vooruit. Aanvoerder Galásek viel na 24 minuten geblesseerd uit met een dijbeenblessure. De Tsjech is tegen de Italianen niet inzetbaar. Vermaelen speelde tegen RBC met buikkrampen en diarree. Voor zijn inzetbaarheid, woensdag, hoeft niet te worden gevreesd. Al helemaal niet als de Belg vooraf een ‘busje Norit’ tot zich neemt, zoals de Ajax-trainer opperde.

Geheel logisch gonsde na Ajax - RBC Roosendaal vooral de naam Klaas Jan Huntelaar door de ArenA. De spits gaf een perfect visitekaartje af door in totaal vier keer te scoren. Onder meer met een loepzuivere hattrick in het tweede bedrijf. ,,Tot een uur konden we goed mee. Het laatste halfuur kregen we de doelpunten zo makkelijk tegen’’, liet Maaskant het verzuchtend klinken. De opmerking viel te begrijpen, maar deed ook niet helemaal recht aan het doelpunteninstinct van Huntelaar. Op zijn doeltreffende kopgoal voor rust, liet de koele spits na rust nog drie prachtgoals volgen. Twintig minuten voor tijd draaide de aanvaller knap weg bij tegenstander Akram Roumani, om vervolgens prima uit te halen: 3-0. Een doeltreffend schot, op aangeven van Trabelsi, en een gemikte kopbal later, leidde Ajax met 5-0. ,,Huntelaar is zowel met rechts als links heel doeltreffend'', typeerde Blind zijn pupil. ,,De kwaliteiten van Klaas Jan worden steeds beter ingeschat. Al hadden we hem nóg beter kunnen zoeken.''

Dat Rosenberg de totale Ajax-productie op zes bracht, gold als een passend slotakkoord op een doelpuntrijke zondagmiddag.

Bekijk ook het fotoverslag van Ajax – RBC Roosendaal