Menu
Huntelaar schenkt Ajax zege na zware bevalling bij Groningen

Huntelaar schenkt Ajax zege na zware bevalling bij Groningen

Het was tegen de verhouding in, maar Ajax vertrok zondagmiddag met 3 punten uit Groningen. De Ajacieden zegevierden met 1-2 door een late treffer van Klaas Jan Huntelaar. Ajax stond op dat moment met 10 man na het wegzenden van Joël Veltman. Eerder in de tweede helft had Justin Kluivert de openingstreffer van Tom van Weert weggepoetst.

Door de zege bracht Ajax het verschil met koploper PSV terug tot 7 punten. De Eindhovenaren gaan zaterdag op bezoek bij AZ, de huidige nummer 3. De week erna is het PSV - Ajax. Kortom, de titelstrijd in de Eredivisie is - mede door de ontknoping in Groningen - nog niet gedaan.

Kans voor Veltman
In het Noordlease Stadion had Joël Veltman een basisplaats. De captain kreeg centraal achterin de voorkeur boven Max Wöber. Veltman verloor een aantal weken geleden zijn plekje als rechtsachter aan Rasmus Kristensen. Ditmaal kreeg hij het vertrouwen omdat Ten Hag Veltman en Matthijs de Ligt als het ideale duo zag om de spitsen van de thuisploeg te bestrijden.

Andre Onana hield Ajax in de wedstrijd.
Andre Onana hield Ajax in de wedstrijd.
Ajax had het lastig in het Hoge Noorden.
Ajax had het lastig in het Hoge Noorden.
Rasmus Kristensen was in de 1e helft dicht bij een doelpunt.
Rasmus Kristensen was in de 1e helft dicht bij een doelpunt.
Justin Kluivert kopte Ajax op 1-1!
Justin Kluivert kopte Ajax op 1-1!
En daar was ineens The Hunter!
En daar was ineens The Hunter!
Yes! 1-2!
Yes! 1-2!
Op de valreep: 3 punten voor Ajax!
Op de valreep: 3 punten voor Ajax!

Ajax’ goede bedoelingen ten spijt, er kwam in Groningen weinig van terecht. De Amsterdammers werden de eerste helft volledig afgetroefd door de thuisploeg, die simpelweg feller was. De openingstreffer van Groningen in de 14e minuut was dan ook verdiend. Van Weert werkte binnen.

Onana neemt Ajax bij de hand
Het was vervolgens louter en alleen aan Onana te danken dat de score niet verder opliep. Na balverlies van Lasse Schöne en hands van Veltman ging de bal op de stip, maar de Kameroener keerde de inzet van Mimoun Mahi. Daarmee was het weerwerk van Onana nog niet gedaan. De goalie redde nog een aantal keer voortreffelijk en zorgde er eigenhandig voor dat de marge bij rust ‘slechts’ 1 was.

Na rust was het spel van Ajax aanvankelijk niet veel beter, al kreeg Hakim Ziyech wel een mogelijkheid. De middenvelder mikte met rechts echter naast. Groningen was in lijn met de eerste helft nog steeds de dominante partij, maar verzuimde de score uit te breiden. Vrij voor Onana ging Juninho Bacuna niet voor eigen succes, maar wilde hij een ploeggenoot in stelling brengen. Dat lukte niet.

Joël Veltman kreeg in de slotfase zijn 2e geel.
Joël Veltman kreeg in de slotfase zijn 2e geel.

De rekening kreeg Groningen na 64 minuten gepresenteerd, toen Kluivert compleet uit het niets voor de gelijkmaker zorgde. De linksbuiten kopte een voorzet van Ziyech overtuigend binnen: 1-1.

Betere slotfase
Gesteund door die treffer en doordat de krachten bij Groningen wat leken weg te vloeien, kwam Ajax wat beter in de wedstrijd. De Ajacieden drongen meer aan en kregen ook kansen op de 1-2. Ziyech mikte net naast, terwijl 12 minuten voor tijd Nico Tagliafico in kansrijke positie opdook. De Argentijn kopte over.

Onverwacht konden de Ajacieden toch met gebalde vuist Groningen verlaten. Huntelaar werkte 1 minuut voor tijd de 1-2 binnen.

Lees ook: Liveblog FC Groningen - Ajax

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst & Pro Shots