Menu
Huntelaar schiet Ajax langs ADO

Huntelaar schiet Ajax langs ADO

Klaas Jan Huntelaar kwam, zag en overwon. Net als vorig jaar was de Ajacied de matchwinnaar in het Zuiderparkstadion van ADO Den Haag. Ajax besloot de altijd lastige wedstrijd in de Residentie met 1-2 overwinning.

Ajax’ laatste optreden in het Zuiderpark, ADO speelt volgend seizoen in een gloednieuw onderkomen, had vooral de eerste 45 minuten het karakter van een ouderwets voetbalgevecht. Er werd gestreden om elke bemodderde graspol. ADO - Ajax ontpopte zich daarmee tot een boeiend kijkspel. Illustratief voor de voetbalstrijd was de staat van de roodwitte en groengele tenues. Die raakten al snel besmeurd met gras- en moddervlekken. Vooral de Hagenaars waren in hun element op het moeilijk bespeelbare veld. Op de door regen en natte sneeuw doorweekt geraakte grasmat kwamen de Ajacieden langzaam op stoom. Spits Ryan Babel had zijn ploeg al na veertig seconden wel een bijzonder goede dienst kunnen bewijzen. Doelman Richard van Nieuwkoop blokkeerde de inzet van de aanvaller en voorkwam daarmee een vroege Amsterdamse voorsprong.

Santi Kolk liet de ruim achtduizend Hagenaars in het Zuiderparkstadion na twintig minuten wel juichen. De aanvaller beproefde zijn geluk op een diepe bal. Maarten Stekelenburg waagde zich ver buiten zijn eigen doelgebied, waarna Kolk de bal met een sierlijke boog over de doelman heen werkte: 1-0. Ajax deed pas na rust concreet iets terug. Het totaalplaatje van ADO - Ajax stemde Ajax-coach Henk ten Cate hoe dan ook tevreden. ,,We hebben de eerste helft, zeker gezien de omstandigheden, heel behoorlijk gevoetbald’’, keek Ten Cate terug. ,,Al werd een foutje achterin wel genadeloos afgestraft. Uiteindelijk hebben we het onszelf onnodig moeilijk gemaakt. Zeker omdat we kansen kregen om het duel voortijdig te beslissen. Het zat telkens net niet mee.’’

Een fout van ADO-doelman Van Nieuwkoop bracht de Ajacieden na een klein uur spelen naast de thuisploeg. De jonge keeper liet een corner van Wesley Sneijder glippen, waarna John Heitinga de bal simpel over de lijn werkte: 1-1. ,,Daarmee help je Ajax in het zadel’’, oordeelde ADO-trainer Lex Schoenmaker. Van Nieuwkoop is dit seizoen al de vierde keeper onder de Haagse lat. De jeugdige doelverdediger zag al zijn voorgangers geblesseerd afhaken. ,,Laten we vooral niet vergeten dat Van Nieuwkoop ons na veertig seconden wel in de wedstrijd hield. Van Nieuwkoop was de eerste helft goed, de tweede helft ging het minder.’’

Uiteindelijk loodste Klaas Jan Huntelaar (ingevallen voor Tom de Mul) Ajax langs ADO. Ditmaal viel Van Nieuwkoop weinig te verwijten; de inzet van de spits werd van richting veranderd en belandde in de uiterste hoek: 1-2. Bijna een jaar eerder nam Huntelaar in het Zuiderpark ook al de winnende treffer voor zijn rekening. In 2006 kogelde de aanvaller de bal van grotere afstand, en met veel machtsvertoon, direct in het doel. Twaalf maanden later had Huntelaar over enig fortuin geen klagen. Zijn nuttig en dienend spelende ploeggenoot Edgar Davids verzorgde de assist.

Het ontbrak ADO in de slotfase aan kracht om de wedstrijd een ander aanzien te geven. Middenvelder Pascal Bosschaart was met een harde, door Stekelenburg gekeerde inzet nog het dichtst bij een gelijkmaker. De inzet verdween over het Amsterdamse doel.
,,Vandaag hebben we een onnodig moeizame zege geboekt’’, besloot Ten Cate. De Ajax-trainer plaatste de zege direct wel in een historisch perspectief. ,,Een uitwedstrijd bij ADO is altijd lastig voor Ajax. Deze overwinning is ook een goede opsteker voor onze komende wedstrijd, woensdag tegen Werder Bremen. En we zijn ongeschonden uit de strijd gekomen. Ook dat stemt tevreden.’’
Met de zege in de Residentie doet Ajax uitstekende zaken in de strijd om het kampioenschap. Lijstaanvoerder PSV kwam zondagmiddag bij Sparta niet verder dan een gelijkspel (1-1). Het onderlinge verschil tussen Ajax en PSV is teruggebracht tot drie punten.