Menu
Huntelaar scoort zoals Bergkamp het altijd deed

Huntelaar scoort zoals Bergkamp het altijd deed

Een helft lang ging het om ´het echie´ in de Testimonial van Dennis Bergkamp en in die eerste 45 minuten was Ajax duidelijk de betere ploeg. Trainer Henk ten Cate had voor de afscheidswedstrijd van het fenomeen een verrassende opstelling in petto en de Amsterdammers lieten in hun eerste confrontatie met een profploeg zien flink wat progressie gemaakt te hebben. Klaas Jan Huntelaar maakte een doelpunt zoals Bergkamp het ook altijd kon en bewees met zijn geweldige goal een mooi eerbetoon aan zijn illustere voorganger.

Met een vrijuit spelende Jan Vertonghen als linkshalf en Zdenek Grygera als linksback zette Ajax de thuisploeg in het nieuwe en schitterende Emirates stadion vanaf het begin onder druk. Door steeds vroeg te storen kwamen de Amsterdammers telkens snel in balbezit, precies datgene wat Ten Cate met zijn nieuwe team voor ogen heeft. Het gevaar van een snelle uitbraak van Arsenal, de specialiteit van de Londenaren, lag wel voortdurend op de loer, zeker als Alexander Hleb zich met de opbouw ging bemoeien, maar Ajax creëerde de meeste en de beste kansen.

Het verdedigingscentrum met Jaap Stam en Thomas Vermaelen oogde zeer solide en voorin was er voortdurend gevaar door de voorwaartsen Tom de Mul, Kenneth Perez en Klaas Jan Huntelaar. Vooral voor die laatste kan het podium waarop hij dient te presteren niet groot genoeg zijn, zo lijkt het. De manier waarop de topschutter in de 37ste minuut de 0-1 maakte zal ook van grootmeester Dennis Bergkamp de goedkeuring gekregen hebben. Vertonghen stuurde Edgar Manucharyan, ingevallen voor Perez, op links de diepte in. Zijn voorzet was op maat en Huntelaar rondde prachtig in een keer af.

Toen waren WK-gangers John Heitinga, Wesley Sneijder en Hedwiges Maduro al vervangen. Zij speelden, in aanmerking genomen dat ze slechts vijf trainingsdagen in de benen hadden, een heel aardig halfuur. Ryan Babel, die Perez verving, maakte een gretige indruk en was vlak voor het einde van de 45 minuten met een harde volley dichtbij de tweede goal van de Amsterdammers. Maarten Stekelenburg, die niet echt vaak op de proef werd gesteld, deed wat hij moest doen, goed. Markus Rosenberg kon in drie minuten nauwelijks iets laten zien.

Natuurlijk, het ging deze zaterdag allemaal om Bergkamp, maar bij Ajax zal de 1-0 ´zege´ (het was slechts een helft) met enig enthousiasme ontvangen worden en ook mogen worden. Huntelaar gaat dus gewoon door met scoren, Tom de Mul deed het als rechtsbuiten weer goed, andere jonkies Manucharyan en Vertonghen lieten eens te meer zien dat Ajax goede jonge spelers blijft voortbrengen en de hand van Ten Cate wordt steeds zichtbaarder. Dat was, naast het indrukwekkende afscheid van een van Nederlands beste voetballers ooit, ook reden voor enthousiasme.

Arsenal - Ajax. Afscheidswedstrijd Dennis Bergkamp:

Eerste helft:
Opstelling Ajax: Stekelenburg, Heitinga, Stam, Vermaelen, Grygera, Maduro, Sneijder, Vertonghen, De Mul, Huntelaar, Perez.

Wissels: Babel voor De Mul, Ogararu voor Heitinga, Emanuelson voor Grygera, Manucharyan voor Perez, Rosenberg voor Huntelaar, Schilder voor Sneijder, Lindenbergh voor Vertonghen.

Tweede helft, Ajax Legends:
Van der Sar, Winter, Stam, Rijkaard, F. de Boer, Jonk, Davids, Wouters, R. de Boer, Pettersson, Roy.
Wissels: Cruijff en Van Basten vallen in voor Pettersson en Wouters.