Menu
'Huntelaar verpest feestje'

'Huntelaar verpest feestje'

Als het aan de Belgische kranten had gelegen, dan had Zulte Waregem de groepsfase van de UEFA Cup met een zege afgesloten. 'Huntelaar verpest feestje' luidde een kop dan ook na de zege van Ajax.

In België zijn ze maar wat trots op Zulte Waregem, het kleine clubje waar een rechercheur van politie de training leidt en waar een schoenenverkoper de ballen in het net moet schieten. Wat Anderlecht en Club Brugge niet voor elkaar wisten te boksen, overwinteren in Europa, daar slaagde de nummer elf van de Jupiler League wel in. Succes was het Waregemse gezelschap dan ook van harte gegund door de pers. Het mocht niet zo zijn.

De 'Grootste Sportkrant van Vlaanderen', Sportwereld, wees één man aan voor het feit dat Zulte Waregem de poulefase belabberd afsloot met een 0-3 nederlaag tegen Ajax', Klaas Jan Huntelaar. 'Een echte galamatch werd het niet doordat Ajax te weinig moest flitsen om afstand te nemen. Twee doelpunten van Klaas Jan Huntelaar en een van Heitinga zetten een kleine domper op het feestje', concludeerde de krant. 'Een resultaat dat de onverhoopte en knappe kwalificatie wat in de schaduw zette. Toch kregen de spelers van Zulte Waregem nog uitgebreid applaus. Zij moeten in 2007 de Belgische eer in Europa proberen hooghouden.'

Op de voorpagina torent Jaap Stam hoog uit boven zijn Belgische opponent. 'Essevee-effect is uitgewerkt', schreeuwt de chocoladeletterskop de lezer tegemoet. 'Zulte Waregem niet opgewassen tegen efficiënt Ajax en als derde in groep F naar volgende ronde'. Rouwig om die derde plaats zijn ze in België niet. 'De volgende tegenstander wordt allicht een grote naam en dus financieel aantrekkelijk. Een nieuwe en gevreesde trip naar Moskou, wat voor de groepstweedes mogelijk is, komt er niet', jubelt het medium.

Coach Frank Dury had nog een mooi, maar tegelijkertijd ook wrang compliment over voor Ajax. 'Dit Ajax is toch niveau Champions League, heel wat anders dan Austria Wenen of Sparta Praag', was de mening van de trainer van Zulte Waregem.

´Huntelaar verpest feestje´, is een kop in De Gentenaar. Met enige – gezonde – afgunst kijken de Belgen naar de ploeg die Henk ten Cate tot zijn beschikking heeft. Het budget van SV Zulte Waregem, nog geen vier miljoen euro, steekt schril af met de begroting van Ajax. ,,Man, wat moet het leuk zijn om met zo´n team te mogen werken´´, zei Zulte Waregem-trainer Francky Dury op de persconferentie tegen Henk ten Cate. ,,Jullie hebben anders ook een gezellig ploegje´´, sprak de Ajax-trainer op zijn beurt.
Volgens De Gentenaar had ´Essevee´ in de eerste helft een strafschop verdiend. Dury zegt zelfs dat de vierde official hem daarin gelijk gaf, waarop de Belgische oefenmeester had gesuggereerd dat de vierde official dan maar moest ruilen met de scheidsrechter, zodat Zulte Waregem een penalty zou krijgen.
Maar allen zijn wel van mening dat Ajax (´de Europese grootmacht´) uiteindelijk verdiend gewonnen heeft. Ook is men in België blij dat ´Ajax niet net als Espanyol door heeft gedrukt´, omdat dan een grotere nederlaag tot de mogelijkheden had behoord. Bij Zulte Waregem heerst vooral tevredenheid dat de ploeg, als enige Belgische club, overwintert in Europa. ,,Je zal ons waarschijnlijk niet terugzien in de finale´´, blijft Dury realistisch.

In de volgende ronde krijgt Ajax kans zich te meten met een team dat uitkwam in de Champions League. Vrijdag is de loting. Ajax kan gekoppeld worden aan Werder Bremen, Sparta Moskou, Bordeaux, Shakhtar Donetsk, Steaua Boekarest, Benfica, CSKA Moskou of AEK Athene. Allemaal clubs die als derde eindigden in hun poule op het hoogste Europese platform.