Menu
Huntelaar vol vertrouwen richting  EK

Huntelaar vol vertrouwen richting EK

Klaas Jan Huntelaar begint over anderhalve week met Oranje aan zijn eerste grote eindtoernooi. De Ajax-spits blikt vooruit op het EK in Oostenrijk en Zwitserland. ,,Van Basten heeft nu een goed beeld van me.''

Marco van Basten moet kiezen tussen Klaas Jan Huntelaar en Ruud van Nistelrooy als eerste spits voor Oranje. FOTO: PROSHOTS. Marco van Basten moet kiezen tussen Klaas Jan Huntelaar en Ruud van Nistelrooy als eerste spits voor Oranje. FOTO: PROSHOTS.

Wat hij vindt van het Franse team, wil de journalist van Le Parisien weten. Klaas Jan Huntelaar houdt zich in het begin redelijk op de vlakte. ,,Goede verdedigers, een goed middenveld, sterke aanvallers”, zegt de spits in het Engels. De journalist luistert beleefd, maar wil meer. Zijn artikel, dat verschijnt op 13 juni, de dag dat Nederland en Frankrijk elkaar op EURO 2008 treffen, vraagt om meer. Het vraagt om mooie quotes waaruit blijkt dat die spits uit Nederland goed op de hoogte is van het Franse voetbal. ,,Wat vind je bijvoorbeeld van Thierry Henry?”, probeert de journalist iets specifieker. Huntelaar komt los, de journalist bloeit op. ,,Henry is een atleet”, zegt Huntelaar. ,,Maar jullie hebben meer sterke spelers. Benzema is heel goed en aan de zijkanten is Frankrijk met Malouda en Ribéry ook erg sterk.” Moeiteloos lepelt Huntelaar de namen van het Franse elftal op. Hij blijkt een kenner, dat wisten ze nog niet in Frankrijk. Maar meer nog dan een kenner is Huntelaar een liefhebber. Ook daarom heeft hij ontzettend veel zin in dit EK. Vroeger, toen hij nog geen international was, volgde hij het Nederland elftal op de voet. ,,Ik weet hoeveel het betekent voor mensen als Oranje het goed doet op een EK of WK”, zegt even later als het interview met Le Parisien erop zit. ,,Je kan mensen echt blij maken. Dat geeft zeker iets extra’s.”

EURO 2008 wordt zijn eerste grote toernooi met het Nederlands elftal. Het WK in Duitsland ging in 2006 net aan zijn neus voorbij. Hij zat in de voorselectie, maar bondscoach Marco van Basten liet hem als een van de laatste spelers afvallen. Natuurlijk was dat balen want hij was er toen, als 22-jarige, klaar voor. ,,Ik had een heel goed seizoen gedraaid, was in vorm.” Omdat hij niet met het grote Oranje naar Duitsland mocht, ging hij met jong Oranje naar het EK in Portugal. Het team van Foppe de Haan pakte de Europese titel en Huntelaar was met vier doelpunten topscorer. ,,Natuurlijk wilde ik naar het WK, maar het jeugd-EK had ik echt nooit willen missen”, zegt hij. ,,Daar heb ik heel mooie herinneringen aan overgehouden.”

Klaas Jan Huntelaar scoorde vier keer in de laatste drie interlands. FOTO: PROSHOTS. Klaas Jan Huntelaar scoorde vier keer in de laatste drie interlands. FOTO: PROSHOTS.

Huntelaar maakte in augustus 2006 tijdens een oefenwedstrijd tegen Ierland uiteindelijk zijn debuut voor het Nederlands elftal en scoorde die wedstrijd meteen twee keer. Toch was hij daarmee nog altijd geen zekerheid in de selectie van Van Basten. Afgelopen november, voor de beslissende kwalificatiewedstrijden tegen Luxemburg en Wit-Rusland, viel hij opnieuw buiten de selectie. Pas dit kalenderjaar lijkt hij Van Basten te hebben overtuigd. Hij toonde zich een meer dan waardige vervanger voor Ruud van Nistelrooy, die kampte met een blessure. Huntelaar scoorde in februari tijdens de veelgeprezen oefeninterland tegen Kroatië (0-3) en bezorgde Oranje tegen Oostenrijk met twee treffers de overwinning (3-4). Echt zorgen over de EK-selectie heeft hij zich dan ook niet gemaakt. ,,Het liep natuurlijk gewoon lekker de laatste wedstrijden. Ik heb goed gespeeld en veel gescoord. Dus ik had er wel vertrouwen in dat ik mee zou gaan naar het EK.” Afgelopen zaterdag was het tegen Oekraïne opnieuw raak. Hij maakte het tweede doelpunt in de met 3-0 gewonnen wedstrijd. ,,Het is altijd lekker om te scoren", zegt hij. ,,Het liefst prik ik er iedere wedstrijd minstens één in. Maar tegen Oekraïne was ons spel ook bij vlagen goed. En dat is op dit moment nog belangrijker."

Nu Huntelaar zeker is van zijn plaats in de selectie wil hij meer. Natuurlijk hoopt hij straks de eerste keus te worden van Van Basten. Maar voorlopig lijkt de bondscoach nog altijd de voorkeur te geven aan Van Nistelrooy. ,,Dat lees je inderdaad”, zegt Huntelaar. ,,Maar ik ga gewoon voor mijn kans. Het lijkt ook redelijk vroeg om dat nu al te beslissen. Ik heb er bij Oranje een goede reeks opzitten en hoop die de komende wedstrijden voort te kunnen zetten. Van Basten heeft in ieder geval een aardig beeld van me gekregen de laatste wedstrijden. Het is nu de vraag wat hij met dat beeld gaat doen.”

De eerste kans om zich opnieuw te bewijzen krijgt Huntelaar misschien donderdag als Oranje in Eindhoven een vriendschappelijke wedstrijd tegen Denemarken speelt. Huntelaar kijkt uit naar het duel, ook omdat hij dan zijn Deense ploeggenoten Dennis Rommedahl en Kenneth Perez weer eens ziet. ,,Dat maakt het wel extra leuk", zegt hij. ,,Natuurlijk hoop ik dat ik in de basis begin. Dat is voor Perez en Rommedahl ook leuker met shirtjes ruilen, hè?”

Marco van Basten over Klaas Jan Huntelaar

Bondscoach Marco van Basten werd dinsdag tijdens de persconferentie gevraagd of het al zeker is dat Ruud van Nistelrooy zijn eerste keus is voor de spitspositie. ,,De kans dat Ruud begint is vrij groot”, zei Van Basten. ,,Het is misschien een beetje vroeg om daar nu al over te beslissen, maar het schept wel duidelijkheid in de richting van Ruud.” Over Huntelaar is de toekomstig Ajax-coach ook te spreken. ,,Wij zijn heel tevreden over Klaas Jan. Wat hij moet doen om een basisplaats te veroveren? Goed blijven trainen en de kansen benutten die hij krijgt.”