Menu
Huntelaar wijst Ajax de weg

Huntelaar wijst Ajax de weg

Klaas Jan Huntelaar is ook in België een fenomeen en in het UEFA Cupduel met SV Zulte Waregem liet de Ajax-spits zien waarom. Huntelaar scoorde de eerste twee treffers (Heitinga tekende voor de derde) en Ajax won met 3-0 in Gent.

Tim Matthys, de spits van Zulte Waregem, kwam er daags voor het duel eerlijk voor uit: hij is een fan van Klaas Jan Huntelaar. Hoewel Matthys voor het treffen met Ajax een keer meer doel had getroffen in het UEFA Cuptoernooi, hoopte de Belg vurig op het shirtje van de Nederlandse spits na afloop van Zulte Waregem - Ajax in Gent.

Huntelaar liet zien waarom hij door zijn opponent met zoveel egards behandeld werd; met klinische precisie velde hij het vonnis over de Belgen. Nu werd Huntelaar in de aanval ook beter ondersteund dan Matthys aan de overkant. Trainer Henk ten Cate gunde de drie spelers die kampten met gebrek aan wedstrijdritme, Ryan Babel, Wesley Sneijder en Kenneth Perez, alle een basisplaats.

De Belgische opponent, al zeker van een verlengd verblijf in de UEFA Cup, is een ploeg die opereert vanuit een gesloten verdediging, voortdurend loerend op de snelle counter. Wat dat betreft een prettig gegeven dat Ajax niet moést winnen om Europees te overwinteren; Austria Wien en Sparta Praag hadden het deksel al op de neus gekregen toen zij roekeloos ten strijde trokken tegen Zulte Waregem. De technische staf van Ajax had zijn huiswerk echter prima gedaan. De Amsterdammers haalden de tegenaanval eruit door steeds vroeg druk te geven op de bal. In de eerste helft hoefde doelman Maarten Stekelenburg vrijwel niets te doen.

Al in de vierde minuut was het raak voor Ajax, dat scherp aan de partij begon. Perez verzond een prachtige pass naar Babel aan de linkerkant. De linkeraanvaller stuitte nog op doelman Merlier maar Klaas Jan Huntelaar kon ongehinderd van dichtbij intikken: 0-1.

De vlam leek even in de pan te slaan toen ´Essevee´ een penalty claimde maar niet kreeg. Het leverde Van Nieuwenhuyze een gele kaart op en Zulte Waregem zette van kwaadheid een tandje bij. Ajax stond even onder druk maar de laatste tien minuten van de eerste helft waren weer duidelijk voor de bezoekers. Ogararu met een schot, Grygera met een kopbal en Huntelaar met een stiftbal waren dichtbij de tweede treffer voor de Amsterdammers. Het enige vervelende voor Ajax was het uitvallen vlak voor rust van Wesley Sneijder met een kneuzing aan het bekken. Thomas Vermaelen verving hem aan het begin van de tweede helft en die kende een ongelukkige start tegen zijn landgenoten. Binnen twee minuten kreeg hij al een gele kaart voorgehouden.

,,In de tweede helft zetten wij weer meer druk naar voren en wonnen we bijna alle ballen op het middenveld'', zei Ten Cate. Dertien minuten na rust verdubbelde Ajax de marge toen Huntelaar Perez de diepte instuurde en de bal van de Deen panklaar terugkreeg. De tweede goal van de spits was een feit en de wedstrijd was beslist.

De frustratie liep intussen op bij de thuisploeg. Na 70 minuten moest SVZW verder met tien man toen Van Nieuwenhuyze opnieuw geel kreeg na een overtreding op Thomas Vermaelen. Die moest het vervolgens ontgelden bij de Belgische supporters en even later ook bij zijn tegenstanders. De aanslag die hij te verduren kreeg aan de zijlijn was goed voor rood. Scheidsrechter Trivkovic durfde het niet aan en hield het bij geel.

Die kaart hield hij ook doelpuntenmaker Huntelaar voor die tijdens een fluitsignaal voor buitenspel nog even op doel schoot. Coach Ten Cate reageerde meteen en haalde zijn spits met een beschermende wissel van het veld. Tom de Mul was de tweede Ajax-Belg die zijn opwachting mocht maken.

Ajax stuurde de tien van Zulte Waregem van het kastje naar de muur. John Heitinga illustreerde het Amsterdamse overwicht door in de 83ste minuut prachtig van afstand uit te halen en de 0-3 in de kruising te schieten. Slechts in de slotfase nam de thuisclub het Ajax-doel een paar keer onder vuur, al vlogen de meeste inzetten hoog over het doel van Stekelenburg. ,,De concentratie verslapte bij ons, want we hadden nog meer doelpunten kunnen en misschien wel moeten maken'', aldus Ten Cate. ,,Maar ik feliciteer mijn spelers met de winst. We hebben niet gerekend, we wilden absoluut winnen. Ik ben blij dat dat gelukt is.''

Met de zege besluit Ajax de strijd in groep F als nummer twee. De Amsterdammers nemen het in de volgende ronde op tegen een afvaller uit de Champions League.

Bekijk de samenvatting >>