Menu
Hyun-Jun Suk: Toch een topclub voor Koreaanse cultheld

Hyun-Jun Suk: Toch een topclub voor Koreaanse cultheld

Hyun-Jun Suk (24) verraste de Nederlandse voetbalwereld begin dit jaar met een transfer naar de Portugese topclub FC Porto. De Zuid-Koreaanse voetbalnomade begon zijn profloopbaan bij Ajax. Daar was de ‘aanwaaispits’ vooral een boomlange cultheld. Terugblik op zijn wonderlijke verhaal.

Het sein van warmlopen komt van trainer Martin Jol en van de tribunes van de Arena klinkt zijn naam als een repeterend geweersalvo. ‘Suk, Suk, Suk.’ Tien minuten valt hij in. Alleen zijn wat houterige stijl valt op. Suárez steelt de show met vier doelpunten. Het is februari 2010 en Roda JC wordt met 4-0 verslagen.

Het is pas enkele maanden nadat HyunJun Suk zich voor het eerste meldde bij het hek dat de buitenwereld scheidt van De Toekomst. In de stromende regen. Ook dat nog. Hij mag meetrainen bij Jong Ajax van Martin Jol, de trainer die hij zomaar had aangesproken na een training van het eerste elftal. Suk zag toen naast de Arena voetballers in rode trainingspakken ingewikkelde oefeningen afwerken. Hij ziet Suárez, topscorer van de Eredivisie. Suk maakt er een foto van.

Hattrick
Tijdens zijn eerste vriendschappelijke wedstrijd voor de beloften maakt hij een hattrick. Even later volgt de overheveling naar het eerste, maar een echte doorbraak in Amsterdam blijft uit. Niet veel supporters zullen hebben gedacht ooit nog eens van hem te horen. Maar geen voetballeven zo onvoorspelbaar als dat van voetbalnomade Suk. In januari poseert hij ineens trots met het shirt van FC Porto. In Portugal heeft hij naam gemaakt als een scorende targetman. Inmiddels is hij Koreaans international.

Daar zag het niet naar uit in 2010, het jaar dat heel Ajax pijnlijk lang hunkert naar de eerste landstitel sinds 2004. Jol haalt alles uit de kast om zijn spelers te motiveren. Als hij ziet dat Sukie vastberaden door muren gaat om te slagen als prof, stelt hij hem als voorbeeld voor de rest van de selectie: ,,Kijk die Suk. Die komt helemaal vanuit Korea om hier te kunnen voetballen.”

Lees het verhaal verder in de nieuwe editie van 1900.

Bestel de nieuwe 1900 online