Menu
Ibrahimovic brengt de ArenA in vervoering

Ibrahimovic brengt de ArenA in vervoering

Ajax is vrijdagavond gastheer voor NAC Breda. In de ArenA wordt om 20.30 uur afgetrapt. Vorig seizoen kwamen de Amsterdammers thuis tegen NAC niet verder dan 1-1. Twee seizoenen terug waren de Ajacieden wel heer en meester: 6-2.

De ontmoeting tussen Ajax en NAC, op 22 augustus 2004, was er een met een opvallende voor- en nageschiedenis. Het moet een van de meest memorabele ontmoetingen zijn geweest tussen beide clubs.

De wedstrijd zelf bood door de uitslag, maar vooral door de wonderschone treffer van Zlatan Ibrahimovic, genoeg stof tot napraten. De Zweed tekende op fabuleuze wijze voor de 5-1. Ibrahimovic bekroonde een onnavolgbare slalom door de Bredase zestien met een doeltreffende knal. De Amsterdammers besloten de voetbalmiddag uiteindelijk met een 6-2 overwinning. Nadat Yuri Cornelisse Ajax op een achterstand had gezet, zorgde Ibrahimovic voor de gelijkmaker: 1-1. De thuisploeg kwam langszij door een eigen doelpunt van Mike Zonneveld (2-1) en treffers van John Heitinga (3-1) en Wesley Sneijder (4-1). Na het kunststukje van Ibrahimovic en de tegentreffer van Arne Slot bepaalde Maxwell de eindstand op 6-2.

Voor en tijdens Ajax - NAC werd Ibrahimovic nog uitgefloten door een deel van het Amsterdamse publiek. De ontwikkelingen, eerder die week, tijdens de interland tussen Zweden en het Nederlands elftal, hadden daar alles mee van doen. Ibrahimovic kreeg het in dat duel aan de stok met Heitinga en Rafael van der Vaart. Laatstgenoemde raakte door toedoen van zijn Zweedse clubgenoot zelfs geblesseerd. De interland veroorzaakte commotie in Amsterdam. De Ajax-fans in de ArenA kozen, het weekend na Zweden - Nederland, partij voor de internationals van Oranje.

Zlatan Ibrahmivoc kapt een draait zich op 22 augustus 2004 een weg door de defensie van NAC. De Zweed maakte op fabuleuze wijze de 5-1. Ajax won de wedstrijd uiteindelijk met 6-2. Zlatan Ibrahmivoc kapt een draait zich op 22 augustus 2004 een weg door de defensie van NAC. De Zweed maakte op fabuleuze wijze de 5-1. Ajax won de wedstrijd uiteindelijk met 6-2.

Ook daags na Ajax - NAC bepaalde Ibrahimovic het sportnieuws. De Zweed was de inzet van onderhandelingen tussen Ajax en Juventus. De topclub uit Turijn, pikant genoeg ook tegenstander van Ajax in de Champions League, toonde serieuze interesse in de diensten van Ibrahimovic. Het jaarlijkse VVCS gala werd zodoende ‘overschaduwd’ door de nakende transfer van de Ajacied. Kort voor het sluiten van de internationale transfermarkt bereikten de beide clubs een akkoord.

Afgelopen seizoen kende Ajax - NAC een onopvallender verloop. Van een veel stof doen opwaaiende voor- of nageschiedenis was al helemaal geen sprake. Ajax - NAC eindigde in een gelijkspel. Klaas Jan Huntelaar opende de score al in de tweede speelminuut. David Mendes da Silva tekende elf minuten voor tijd voor de gelijkmaker. Het prima, bij vlagen stijlvolle, keeperswerk van Maarten Stekelenburg (foto) ten spijt, morsten de Ajacieden twee punten.

De laatste ontmoeting met NAC leverde wel ‘gewoon’ drie punten op. In het Rat Verlegh stadion toonden de bezoekers dit voetbaljaar naast voetbalklasse vooral veerkracht. Een 1-0 achterstand werd vakkundig onschadelijk gemaakt. Wesley Sneijder, deze vrijdag geschorst, bezorgde Ajax met twee treffers hoogstpersoonlijk de overwinning.

De statistieken:

Ajax en NAC treffen elkaar voor de 43ste maal op Amsterdamse bodem. De eerste editie van Ajax - NAC werd gespeeld op 2 april 1956 (0-2). De Ajacieden wonnen 33 keer van de Bredanaars. Vijf keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel, terwijl de Noad Advendo Combinatie de hoofdstad vier keer verliet met een overwinning. De laatste overwinning van NAC stamt uit het seizoen 2003-2004. In de achtste finales van Amstel Cuptoernooi boekte de Bredase ploeg een verrassende 0-1 overwinning. In het seizoen 1968-1969 boekten de Ajacieden hun grootste overwinning op NAC: 8-1.

Ajax - NAC, de laatste vijf keer (in Eredivisieverband):

2005-2006: 1-1 (doelpunt Ajax: Huntelaar)
2004-2005: 6-2 (Ibrahimovic (2), Heitinga, Sneijder, Maxwell, e.d. Zonneveld)
2003-2004: 2-0 (Sneijder, Ibrahimovic)
2002-2003: 2-2 (Ibrahimovic, Mido)
2001-2002: 1-3 (Van der Vaart)