Menu

Ibrahimovic twijfelgeval voor duel tegen RBC

Ronald Koeman beslist pas zaterdag of hij Zlatan in gaat zetten tegen RBC. De Zweed kampt nog altijd met hamstringklachten. Ook Victor Sikora heeft een terugslag, waardoor Koeman zich genoodzaakt ziet voorlopig Jamal Akachar bij zijn selectie te halen. ,,De wedstrijd tegen RBC wordt geen makkie", schatte Koeman een dag voor het duel in. ,,Dat hebben andere duels net voor de Champions-Leaguewedstrijd bewezen."

Deze vrijdag was de eerste dag dat Koeman al zijn internationals weer bij elkaar had. ,,Dat is lastig. Het is fijner om van zondag tot zondag te kunnen werken", gaf de oefenmeester aan.

RBC had uiteraard de problemen waarmee Koeman kampte niet. Trainer Robert Maaskant sprak dan ook hoopvol over de ontmoeting met Ajax. ,,We treffen Ajax op een uitstekend moment", liet de trainer op www.rbc-online.nl weten. ,,De meeste spelers hebben internationale wedstrijden in de benen en bovendien staan ze te popelen om tegen AC Milan te spelen. Ze zullen niet op hun allerscherpst zijn."

Koeman hoopt uiteraard van harte dat zijn collega ongelijk krijgt. ,,Het kan wél een makkie worden tegen RBC als we goed starten en snel scoren."

Wie er voor de doelpunten moet zorgen, is nog de vraag. Over Zlatan Ibrahimovic neemt de trainer pas zaterdag een beslissing. Speelt hij niet, dan staat - volgens de training van vrijdagochtend - Rafael van der Vaart als diepste speler opgesteld. ,,Ik ga geen domme risico's nemen met spelers. En een speler sparen in de competitie, daar wil ik ook niet aan. Als Zlatan morgen fit is, dan speelt hij. Want tweede worden in de competitie heeft de prioriteit."

Waar Koeman zaterdagavond wel zeker van kan zijn, is dat hij Chivu en Trabelsi moet missen. Beide verdedigers zijn geschorst. Op de training speelde Nigel de Jong op rechtsback en Yakubu in het centrum naast Pasanen.

Met Jari Litmanen gaat het steeds beter. De komende wedstrijden haalt hij nog niet, maar de Fin is op de goede weg. ,,Zonder te kunnen zeggen wanneer hij helemaal wedstrijdfit is, is het een prettig gegeven dat hij bijna kan aansluiten bij de groep", aldus Koeman vrijdagmiddag. ,,Als hij honderd procent fit is dan is hij ook bijna voetbalfit."

Wie het eveneens voor de wind gaat, is Jamal Akachar. De speler van Jong Ajax zit morgen voor het eerst bij de selectie. ,,Hij heeft zich goed ontwikkeld", lichtte Koeman zijn keuze voor het overhevelen van de gewezen taxichauffeur toe. ,,Ik hoop dat hij ons verder kan helpen. Ik hoopte dat het Sikora was, die zich weer bij de groep zou voegen, maar hij heeft een terugslag gekregen door die tik die hij in Rome kreeg. Akachar is geen diepe spits, maar hij kan wel voorin spelen of achter de spits."

Of hij daadwerkelijk ook zijn eerste minuten in Ajax 1 zal maken, zullen we morgenavond zien. Feit is natuurlijk dat de opmars van Akachar opmerkelijk is. Begonnen in Ajax zaterdag, door spelerstekort opgenomen bij Jong Ajax en vervolgens weer door een aanvallersprobleem in Ajax 1 bij de selectie.

Andy van der Meyde is, net als Wesley Sneijder, weer fit. Beide Ajacieden zagen de recente interlands aan zich voorbij gaan door blessures. Van der Meyde is echter voor de wedstrijd van dinsdag tegen AC Milan geschorst.