Menu
Ideaal duel voor terugkerende Galásek

Ideaal duel voor terugkerende Galásek

Op 19 december 2004 speelde Tomás Galásek voor het laatst een wedstrijd in Ajax 1. Zaterdagavond maakte hij na langdurig blessureleed zijn rentree. Ajax won simpel, met 1-4. Het vierde doelpunt kwam op naam van de terugkerende Tsjech. Hij schoot een strafschop feilloos binnen.

Zo werd het voor Tomás Galásek een Koninginnedag om nooit te vergeten. De vorige aanvoerder van Ajax maakte zaterdag na vier maanden blessureleed zijn rentree in de basis. Dat had wel enige verschuivingen tot gevolg. Hedwiges Maduro schoof een linie naar achteren, waardoor Zdenek Grygera en Julien Escudé een stap naar links maakten.

Trainer Danny Blind over zijn keuze: ,,Het is duidelijk dat we niet overlopen van de linksbenige verdedigers. Vorige week koos ik voor Urby Emanuelson, een A-junior. Vandaag heb ik gekozen voor Escudé. Nadeel was wel dat we geen links- en rechtsbenige speler centraal achterin konden neerzetten. Maar met Maduro hadden we initiatief naar voren. En de rol van Maduro kon moeiteloos door Galásek worden overgenomen.”

Voor Tomás Galásek was het een ideale wedstrijd om terug te keren. De Tsjech had maandag zeventig minuten gespeeld bij Jong Ajax, kon goed uit zijn bed komen na dat duel en speelde als vanouds. Blind: ,,Tomás heeft gespeeld zoals hij kan en moet spelen in het elftal. In dienst van het team en sober.”

Met de Tsjech begon Ajax voortvarend aan het duel en via Pienaar kreeg de Amsterdamse formatie al snel een dot van een kans. Het was dezelfde Zuid-Afrikaan die na 23 minuten wel doel trof. Een kwartier later stond het 0-3 (goals van Sneijder en Charisteas) en was de wedstrijd gespeeld. Blind: ,,We hebben een behoorlijke eerste helft gespeeld, al kwamen we goedkoop aan de 0-3 voorsprong. De wedstrijd was toen beslist.”

Dus was het zaak om meer doelpunten te maken en zo het mindere doelsaldo ten opzichte van AZ weg te poetsen. Dat lukte niet. Alleen een benutte strafschop van Tomás Galásek kon het totaal nog opvijzelen naar 0-4. Dat Tim Smolders nog tegenscoorde, was voor de statistieken. Behalve de drie punten winst, was het feit dat de Tsjechische motor weer liep, belangrijk. ,,Dit is wel een pechseizoen”, vatte Galásek zijn voetbaljaargang samen. ,,Dat ik nu pas weer een wedstrijd speel, is jammer, maar het is goed verlopen. Ik ben vooral tevreden dat ik weer negentig minuten heb gespeeld en de wedstrijd kon volmaken. Dat we snel op 0-3 stonden, was ideaal. Zo werd het een makkelijke wedstrijd, die we goed konden uitspelen zonder ons al te veel in te spannen.”

Dat deed Ajax dan ook niet en dat was op zich jammer. ,,Daarom ben ik blij met de drie punten, maar ontevreden over de tweede helft”, besloot Danny Blind.

Naar fotoverslag >>