Menu
Ideale aanloop voor Ajax Cape Town U17

Ideale aanloop voor Ajax Cape Town U17

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de 26ste aflevering van dit seizoen blikken we met directeur jeugdopleiding Corné Groenendijk vooruit op het AEGON Future Cup waar Cape Towns Onder 17 actief is.

Het aanstaande paasweekeinde staat bij Ajax volledig in het teken van de AEGON Future Cup. Topclubs uit de hele wereld nemen deel aan het gerenommeerde jeugdtoernooi. ,,En Ajax Cape Town mag ook meedoen,'' schetst Groenendijk de verhoudingen tussen zijn club en de rest het deelnemersveld. ,,Ik hoop dat we elk jaar aan dit toernooi mee mogen doen. Maar we zijn natuurlijk geen Internazionale of Barcelona. Ik denk dat het ligt hoe we elk jaar presteren om weer te worden uitgenodigd.”

En omdat het voor Cape Town om prestatie draait, is het fijn dat het team al afgelopen donderdag naar Amsterdam kon komen. ,,Het toernooi is het hoogtepunt voor ons, maar de meerwaarde zit ‘m voor ons in de voorbereiding. Omdat de beste spelers van Kaapstad al bij Ajax spelen, is het in Zuid-Afrika zelf lastig om goede wedstrijden te vinden, met veel weerstand. We spelen deze week twee oefenwedstrijden; tegen Ajax en Almere City. Dat is voor ons heel belangrijk. Dankzij onder andere Ger Boer van Ajax hebben we een prachtig programma hier. We zitten twee weken in een gastgezin en voelen ons zo welkom en gewaardeerd,'' aldus Groenendijk, die met de ploeg meereist om zijn trainers te begeleiden.

Voor vertrek bereidde hij de ouders, spelers en staf voor op de reis. ,,Ik denk dat we beter voorbereid zijn als vorig jaar. We hebben de filmpjes laten zien die Ajax TV vorig jaar tijdens ons bezoek heeft gedraaid. Dit jaar vroeg de aanvoerder of hij elke dag voor de training een woordje mocht doen in de kleedkamer. Dat vind ik mooi.”

De B1 van Ajax Cape Town leverde zondag de ballenjongens bij Ajax - Heracles Almelo. De B1 van Ajax Cape Town leverde zondag de ballenjongens bij Ajax - Heracles Almelo.

Niet alleen de spelers zullen veel opsteken van deze weken, ook de staf zelf. ,,We zijn met twee trainers erbij, Noel Cousins en Justin Hamburger. De laatste is de coach van Onder 14 en doet een video-analyseprogramma. Hij heeft hier ook twee lange afspraken met Michele Santoni, de video-analist van Ajax. Zo hopen we optimaal gebruik te maken van de kennis in Amsterdam, daarvan te leren en daar in Kaapstad mee verder te kunnen.”

Zaterdag start het toernooi voor Ajax Cape Town met een wedstrijd tegen AC Milan. Zondag staat onder andere FC Barcelona op het schema. ,,Er doen zeven topploegen aan het toernooi mee én Ajax Cape Town. We moeten zorgen dat we trots op Ajax Cape Town kunnen zijn. Onze lichting bestaat merendeels uit jongens die geboren zijn 1996. Dat is een jonge ploeg. We hebben ook nog de minste naam. Ik hoop dat we zo goed spelen als we kunnen. Dat we vrijuit kunnen spelen en zo kunnen presteren.”

Maar Ajax Cape Town komt niet alleen om zelf veel op te steken. ,,Nee, we komen niet alleen maar halen,'' zegt Groenendijk. ,,We gaan donderdag naar een school, waar een van de gastouders docent is en daar gaan we vertellen over de mooie cultuur in Kaapstad en hoe het leven daar in Zuid-Afrika is.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto’s: Ajax.nl

Corné Groenendijk instrueert zijn spelers van Ajax Cape Town U17. Corné Groenendijk instrueert zijn spelers van Ajax Cape Town U17.