Menu
'Iedere week uitkijken naar Ajax'

'Iedere week uitkijken naar Ajax'

Supporters zijn er in alle soorten en maten. Iedereen beleeft Ajax op zijn eigen manier. In deze aflevering vertelt Rob van Dijk uit Lierop wat Ajax voor hem betekent.

Naam:
Rob van Dijk
Leeftijd:
42 jaar
Woonplaats:
Lierop
Seizoenkaarthouder:
,,Ik heb al tijden lang een seizoenkaart. De afgelopen zeven jaar zit ik met een aantal vrienden uit Lierop in Vak 115. Daarvoor zaten we aan de lange zijde, maar die plekken waren te duur. Vak 115 is heel gezellig, al waren er de laatste tijd wat problemen. We stonden altijd op de trappen, maar dat mocht niet meer van de stewards vanwege de veiligheid. Vreemd, want in de F-side staat ook iedereen. Nu is gelukkig alles weer opgelost."

Fan van Ajax sinds:
,,Ik weet niet meer precies welk moment ik echt Ajax-fan werd. Wel kan ik me herinneren dat ik op wilde blijven om Europa Cupwedstrijden van Ajax te zien. Dat volgens mij zo rond 1972. Toen is mijn liefde voor Ajax begonnen. Meestal keek ik dan helemaal alleen, want bij ons thuis gaf niemand echt om voetbal."

Eerst bezochte wedstrijd:
,,Dat was Ajax - Sparta, de halve finale van de KNVB Beker in 1978. Ajax won met 2-0. Vooral de sfeer in de Meer staat me nog goed bij. We zaten vlak bij de F-side. Mijn vader was er ook bij. Die heeft niets van de wedstrijd gezien en alleen maar naar de F-Side zitten kijken."

Met wie kijk je naar de Ajax-wedstrijden:
,,Met vrienden en mijn twee zoons. Thuiswedstrijden kijken we in het stadion. Mijn zoons hebben nog geen seizoenkaart, maar gaan af en toe mee als we kaarten over hebben. Bij uitwedstrijden en Europa Cupduels zitten we vaak met een hele groep in de garage van een vriend. Dat is een ontzettend mooie plek. Normaal gesproken is het gewoon een garage, maar bij wedstrijden is het een soort Ajax-honk. Momenteel zijn we bezig met de muren te beschilderen in Ajax-stijl."

Mooiste Ajax-moment:
,,De overwinningen op PSV zijn voor mij de mooiste Ajax-momenten. Heel veel Ajax-supporters uit het westen zijn fel tegen Feyenoord. Voor Ajax-fans in het zuiden is PSV meestal de grote vijand."

Mooiste Ajax-doelpunt:
,,De omhaal van Marco van Basten tegen FC Den Bosch vond ik fantastisch. Alleen weet ik niet heel veel meer van het moment zelf. Dat heb ik wel met de stiftbal van Johan Cruijff bij zijn rentree tegen Haarlem. Toen hij dat doelpunt maakte, explodeerde de Meer."

Favoriete speler van Ajax op dit moment:
,,Jaap Stam. Hij straalt echt uit wat een verdediger moet uitstralen en gaat er altijd vol in. Het maakt me niet uit dat hij ook bij PSV heeft gespeeld. Het is juist mooi dat hij voor Ajax heeft gekozen, terwijl hij ook naar PSV scheen te kunnen."

Favoriete Ajacied uit de historie:
,,Johan Cruijff natuurlijk. Die man is één en al voetbal. Toevallig is nummer veertien ook het nummer van het huis met die garage waar we altijd voetbal kijken. Dat maakt die plek nog specialer."

Favoriete club naast Ajax:
,,Helmond Sport. Dat is maar een paar kilometer van Lierop vandaan. Zij spelen meestal op vrijdag dus dat is goede te combineren met Ajax. De sfeer is altijd heel goed bij Helmond Sport. Je kan er ook wat makkelijker aan bier komen dan in de ArenA. Als Ajax tegen Helmond speelt, ben ik toch voor Ajax. Maar zo vaak komt het niet voor dat zij tegen elkaar spelen."

Ajax is voor mij:
,,Iedere week iets om echt naar uit te kijken. We komen van heel ver, dus een wedstrijd is voor ons echt een dagje uit."