Menu
Iedereen blij in topvoetballand Nederland

Iedereen blij in topvoetballand Nederland

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft iedere maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 27 mei 1971, de dag waarop de Europese topclubs Ajax en Feyenoord een spijkerharde Klassieker spelen in het Olympisch Stadion.

Feyenoord heeft de Europa Cup en Ajax zal ‘m een week later ook hebben. Het is nauwelijks meer voor te stellen, maar begin jaren zeventig zijn de Nederlandse erfvijanden internationale topclubs, in 1971 misschien wel de beste twee van Europa.

Op deze zeiknatte donderdagavond 27 mei is het beslissende gevecht om de landstitel een meeslepend schouwspel, dat voor het eerst in kleur live op de televisie valt te volgen. Deze rechtstreekse uitzending is mogelijk omdat de Klassieker, die was gepland voor pinkstermaandag, vier dagen is vervroegd in verband met de Europa Cup-finale van 2 juni op Wembley: Ajax-Panathinaikos.

Feyenoord heeft welwillend meegewerkt aan een aanpassing van het overladen programma van de landskampioen, maar verder wensen de Rotterdammers de Europa Cup-finalist niet tegemoet te komen. Integendeel, in de overtuiging dat de Amsterdammers met Panathinaikos in het achterhoofd hun benen bij een stevig duel als eerste zullen terugtrekken, besluiten zij er vol in te vliegen. Zonder mededogen staat Feyenoord in het Olympisch Stadion zijn rivaal naar het leven.

Doelsaldo
Ajax is de koploper in de Eredivisie, op basis van een aanzienlijk beter doelsaldo dan Feyenoord dat evenveel punten heeft. Het elftal van Rinus Michels is al veertien competitieronden ongeslagen en heeft in de laatste elf wedstrijden zelfs geen treffer hoeven incasseren. Ajax mag dan wat moeizaam aan de competitie zijn begonnen, de ploeg met de uitblinkende Johan Cruijff en Piet Keizer is in topvorm geraakt en blaakt van zelfvertrouwen. De KNVB Beker is inmiddels gewonnen, de Europa Cup gaat veroverd worden en tegen Feyenoord zal de landstitel worden veiliggesteld.

Daar heeft het aanvankelijk ook alle schijn van, want in de elfde minuut kopt Keizer uit een hoge voorzet van Cruijff steenhard raak. Maar deze snelle openingstreffer is wel het begin van het einde van Ajax in Klassieker nummer 73. In zijn sprong krijgt Keizer een zwieper van Theo Laseroms waardoor hij bij het neerkomen door zijn enkel klapt en zich meteen door Dick van Dijk laat vervangen om geen risico te lopen met het oog op Europa Cup-finale.

Elleboog
Zonder Keizer en met een voorsprong op zak besluit Ajax niet verder aan te dringen. Feyenoord krijgt de touwtjes in handen en vooral de middenvelders Wim Jansen, Franz Hasil en Willem van Hanegem trekken die strak. Feyenoord gaat nog harder, en beter, spelen en Ajax deinst terug. Van Hanegem ramt met zijn elleboog de neus van Johan Neeskens scheef, omdat zijn directe tegenstander hem een paar keer geniepig voor de schenen zou hebben geschopt. De Kromme zou later verklaren dat hij De Nees nog zo gewaarschuwd had.

Acht minuten na rust ontwijkt Van Hanegem in het strafschopgebied van Ajax een woeste sliding van Neeskens, zet vanaf de achterlijn knap voor en voor Ove Kindvall is het vervolgens een koud kunstje om gelijk te maken. Heinz Stuy heeft 1082 competitieminuten zijn doel schoon weten te houden (tot op de dag van vandaag een record), maar zal er in speelronde 33 nog twee om zijn oren krijgen. Hoewel de Ajax-doelman bij beide goals van back Dick Schneider niet vrijuit gaat, is de 3-1 overwinning van Feyenoord verdiend.

Overal in het Olympisch Stadion vliegen Feyenoord-aanhangers elkaar om de nek. Dat kan in 1971, juichen te midden van vijandige supporters die zo vijandig (nog) niet zijn. Feyenoord wordt kampioen, Ajax wint de Europa Cup en in voetbaltopland Nederland is iedereen gelukkig.

Jaap Visser, Kick uitgevers

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het Ajax Jaarboek dat vanaf 2016 zal worden voorzien van een historische deel.]

Fotobijschrift: Johan Neeskens en Willem van Hanegem strijden op 27 mei 1971 met elkaar op leven en dood in het Olympisch Stadion. Vanaf links Henk Wery, Velibor Vasovic, Johan Cruijff, Johan Neeskens, Willem van Hanegem, Piet Romeijn, Nico Rijnders, Barry Hulshoff, Franz Hasil en Ove Kindvall.

Foto: Kick images/Ton den Haan