Menu
'Iedereen droomt van Oranje'

'Iedereen droomt van Oranje'

Het Wilhelmus, de Oranje-leeuw, het vertegenwoordigen van Nederland. Iedere jonge voetballer of voetbalster dagdroomt van het spelen in Oranje. Voor Ajacieden Liza van der Most en Davy Klaassen ging in 2014 die wens in vervulling. Zij blikken terug op hun debuut in het Nederlands elftal.

Klaassen en Van der Most kwamen bij hun eerste oproep meteen in actie. Klaassen mocht begin maart in het oefenduel tegen Frankrijk (0-2 verlies) achttien minuten als invaller opdraven. Van der Most begon in augustus als basisspeelster in de doelpuntloze remise tegen Brazilië.

Klaassen had vooraf van toenmalig bondscoach Louis van Gaal al gehoord dat hij mocht rekenen op een invalbeurt. ,,Tijdens het warmlopen had ik een speciaal gevoel, ondanks dat de wedstrijd al gespeeld was en het nergens om ging. Ik was toch gespannen, je staat immers op het punt je debuut te maken. Alle kleine jongens dromen ervan om in het Nederlands elftal te spelen. Dat het dan lukt, is voor mij heel mooi.” Echt een stempel drukken kon Klaassen niet. ,,Qua wedstrijd was het weinig speciaal. We stonden 2-0 achter en er gebeurde niets meer. Ik heb alleen een paar balletjes gepasst.”

Voor Van der Most kwam haar debuut als een verrassing. ,,Ik durfde eigenlijk niet te hopen op speeltijd, want ik zat er immers pas heel kort bij. Maar het zag er al snel naar uit dat ik zou gaan spelen. De avond voor de wedstrijd vertelde de bondscoach het goede nieuws. Ik heb meteen mijn ouders gebeld. Toen de opstelling in de media bekend werd, heb ik ook van buitenaf veel positieve reacties gehad.”

Davy Klaassen debuteerde in de uitwedstrijd tegen Frankrijk. Bij die ene interland bleef het tot nu toe. Davy Klaassen debuteerde in de uitwedstrijd tegen Frankrijk. Bij die ene interland bleef het tot nu toe.

De wedstrijd verliep vervolgens ook crescendo. ,,Ik was vooraf heel erg zenuwachtig, ging met kippenvel het veld op. Gelukkig pakte het goed uit. Ik speelde een prima wedstrijd tegen een groot voetballand als Brazilië. Het kon gewoon niet stuk.”

Klaassen werd in het Parc des Princes gesteund door familie en kennissen. ,,Mijn ouders waren er, mijn broertje en vrienden van mij. Zij hebben allemaal filmpjes gemaakt en dat later aan mij laten zien. Ook voor hen was het heel speciaal.”

Het debuut van Klaassen heeft inmiddels op verschillende plaatsen een plekje gekregen. ,,Ik heb twee shirts van de KNVB gekregen. De dag na de wedstrijd werd ik gehuldigd als sportman van Hilversum en ook van hen kreeg ik er één. Er hangt nu één shirt bij mij thuis, één bij mijn ouders en de derde bij mijn opa.”

Van der Most kreeg geen shirt als aandenken. Wel mocht ze het officiële wedstrijdvaantje in ontvangst nemen. Voor Van der Most viel het debuut in Oranje niet te vergelijken met haar eerste optreden voor Ajax. ,,Het was anders. Van het Nederlands elftal droom je van kleins af aan. Als dat werkelijkheid wordt, is dat schitterend. Maar mijn debuut bij Ajax was ook super vet.”

Voor Klaassen was zijn Oranje-debuut niet het hoogtepunt van 2014. Het kampioenschap schaalt hij hoger in. ,,Daar hebben we het hele seizoen als team aan gewerkt. Bovendien was het eerste keer dat ik kampioen werd en ook speelde. Het Nederlands elftal was toch maar één wedstrijd.”

De middenvelder keek bij aankomst in Huis ter Duin, de vaste uitvalsbasis van Oranje, eerst even de kat uit de boom. ,,Je komt daar voor het eerst en inspecteert dan eerst even heen hoe het werkt. Het is toch overal weer wat anders. Het was uiteindelijk maar kort, zo’n vier dagen, omdat het een doordeweekse wedstrijd betrof.” Zich voorstellen aan de selectie deed Klaassen ook, al was dat eigenlijk voor de vorm. ,,Ze volgen natuurlijk allemaal de Nederlandse competitie. Ze wisten wel ik wie was.”

Voor Van der Most was het bij haar eerste selectie niet allemaal nieuw. Ze had eerder al een keer meegetraind. Proefdraaien noemt ze het zelf. ,,Dat ging goed, dus ik wist dat ik het niveau aankon.” Ze speelde een maand later ook nog mee tegen Portugal, maar die wedstrijd verliep voor haar minder succesvol. Van der Most werd daarna nog wel een keer opgeroepen, maar speelde niet meer. Het WK komende zomer in Canada, waar Nederland voor het eerst van de partij is, heeft ze nog niet uit haar hoofd gezet. ,,Dat zou geweldig zijn. Ik wil bij Ajax zo goed mogelijk voor de dag komen en dan is het aan de bondscoach.”

Voor Klaassen bleef het vooralsnog bij de ene interland in Frankrijk. ,,Ik moest de laatste keer afzeggen vanwege een blessure. Daarvoor werd ik wel steeds opgeroepen, maar kwam ik niet actie.” Klaassens ultieme doel is om over anderhalf jaar bij het EK van de partij te zijn. Gastheer is Frankrijk, een bijzondere plek voor de Hilversummer. Hij maakte er zowel voor Ajax (in de UEFA Champions League tegen Olympique Lyon) als het Nederlands elftal zijn debuut. ,,Nu je het zegt, dat klopt”, lacht Klaassen. En dan met een serieuze blik: ,,,Natuurlijk wil ik op het EK van de partij zijn. Ik ga er alles aan doen om dat te bewerkstelligen. Ik moet gewoon goed blijven spelen, dat is het enige wat ik zelf kan beïnvloeden. Dan krijg ik vanzelf een keer de kans.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Pro Shots

Liza van der Most op de teamfoto voorafgaand aan haar wedstrijd in het Nederlands elftal. Liza van der Most op de teamfoto voorafgaand aan haar wedstrijd in het Nederlands elftal.