Menu
Iedereen geniet bij Ajax Foundation Run

Iedereen geniet bij Ajax Foundation Run

De Ajax Foundation Run beleefde zondag een schitterende première. Onder andere Edwin van der Sar, Wim Jonk, Nordin Wooter, Richard Knopper en Tarik Oulida behoorden tot de deelnemers. Andere (voormalig) Ajax-prominenten als Siem de Jong, Heini Otto, Ronald de Boer, Bryan Roy, Michel Kreek, Daphne Koster en Daniël de Ridder waren ook bij de eerste editie van het evenement betrokken. Iedereen genoot: de prominenten, de liefhebbers en zelfs degenen die echt om de hoofdprijzen streden.

Edwin van der Sar moest na de finish even bijkomen. ,,Ik ben te hard van start gegaan", zei de directeur marketing. ,,Ik startte vrij ver vooraan en ik heb me toch een beetje gek laten maken door de snelle mannen. Daar ben ik te lang bijgebleven. Toen had ik het gevoel dat hem niet ging worden. Dat heb ik aan het einde wel moeten bekopen. Maar m'n richttijd was rond de 52 minuten, dus wat dat betreft heb ik het goed gedaan, maar als ik m'n race beter had ingedeeld, had ik sneller gekund." De oud-doelman finishte uiteindelijk iets boven de vijftig minuten.

Van der Sar zag de belangstelling met veel genoegen aan. ,,Het was een fantastisch event, want hoe vaak krijgen mensen nu de kans om in het stadion te komen en daar ook te lopen? Ik hoop dat dit een voorbode was voor het succes van de komende jaren."

Wim Jonk liep samen met dochter Kayleigh de vijf kilometer. De oud-middenvelder vond het pittig. ,,Ik loop eigenlijk nooit, dus dan moet je niets forceren. We hebben gewoon voor het plezier gelopen." Hij had het moeilijk toen de weg richting het stadion omhoog liep. ,,Dat laatste stuk had ik het wel even lastig, maar het was al met al een mooi parcours."

Ook oud-Ajacied Richard Knopper vond het lastig. Samen met maatje Tarik Oulida kwam hij gebroederlijk over de finish. De oud-voetballer, die vanwege een kruisbandblessure, niet veel meer loopt, maakte voor dit event graag een uitzondering. ,,Vooral de laatste kilometer was zwaar. Dan heb je er al negen opzitten en dan moet je nog even omhoog. Maar als voetballer gaf ik nooit op, dus ook nu niet. Het was een kwestie van doorbijten. Voor deze dag heb ik graag een dag of twee pijn voor over. Ik geloof dat we aardig hebben doorgelopen."

Teamcaptain Bryan Roy zag vanaf z'n fiets dat het goed was. ,,Het was heel sereen allemaal. Heel stil, iedereen liep in zichzelf leek het wel." De voormalige linksbuiten hoopt volgend jaar zelf mee te lopen. ,,Nu had ik teveel last van m'n knie, maar volgend jaar ben ik erbij. Zeker weten."

Buiten de plezierlopers liepen er ook een aantal wedstrijdlopers mee. Edo Baart was de snelste op de 10 kilometer. De 46-jarige Amsterdammer liep iedereen op grote achterstand en finishte in 32:25 ruim voor de concurrentie.

De meest gelauwerde loper van het hele deelnemersveld had dit nog niet eerder meegemaakt. ,,Ik loop al 29 jaar op hoog niveau. Maar dit heb ik nog nooit gezien. Het sfeertje is echt wel heel speciaal. Dit heb ik in m'n carrière nog nooit meegemaakt. Dit was echt kicken. Zoveel mensen, dit was echt gaaf. Vanaf minuut zes liep ik alleen en vanaf minuut tweeëntwintig minuten heb ik het gas helemaal opengedraaid. Maar het was heel zwaar. Ik wilde per se, winnen, als Amsterdammer, maar ook m'n dochter is helemaal Ajax-fan. Heel mooi dat dit gelukt is."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst/Gerard van Hees

Heini Otto en Siem de Jong hielpen heel de dag actief mee aan de Foundation Run. Heini Otto en Siem de Jong hielpen heel de dag actief mee aan de Foundation Run.
Wim Jonk liep op zijn verjaardag mee met de 5 kilometer. Daniël de Ridder nam de fiets. Wim Jonk liep op zijn verjaardag mee met de 5 kilometer. Daniël de Ridder nam de fiets.
Teamcaptains De Boer, Kreek, Koster en Roy. Teamcaptains De Boer, Kreek, Koster en Roy.
Richard Knopper en Tarik Oulida liepen gezamenlijk op tijdens de hardloopwedstrijd. Richard Knopper en Tarik Oulida liepen gezamenlijk op tijdens de hardloopwedstrijd.
René Froger liep de 10 kilometer met zijn zoon Danny. René Froger liep de 10 kilometer met zijn zoon Danny.
Ook Nordin Wooter liep de langste afstand van de Foundation Run. Ook Nordin Wooter liep de langste afstand van de Foundation Run.