Menu
'Iedereen is een beetje Afrikaan'

'Iedereen is een beetje Afrikaan'

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ laten we wekelijks het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze zesde aflevering van het seizoen 2012-2013 aandacht voor de twee Afrikanen in Amsterdam. Eyong Enoh en Thulani Serero zijn ambassadeurs van de club uit Kaapstad.

,,De brug tussen Zuid-Afrika en Nederland wordt steeds breder”, zei Gavin Benjafield een paar maanden geleden. Als eerste staflid maakte de manager physical performance de overstap van Ajax Cape Town naar Ajax Amsterdam. Hij volgde daarmee het voorbeeld van onder anderen Steven Pienaar, Benni McCarthy en de huidige Ajacieden Eyong Enoh En Thulani Serero.

De 26-jarige Enoh wordt door Serero (22) als zijn ‘big brother’ omgeschreven. ,,En dat is niet alleen omdat we allebei Afrikaans zijn of samen bij Ajax CT hebben gespeeld. Het heeft er ook mee te maken dat hij veel ervaring heeft en een stuk ouder dan mij is. Hij vormt voor mij een inspiratiebron. Daarom zie ik hem als een grote broer die me op allerlei gebieden advies kan geven. En ik luister altijd naar hem, want Eyong is een goed persoon. Zowel binnen als buiten het veld probeer ik te doen wat hij zegt.”

Voor Enoh is het inmiddels alweer zijn vijfde seizoen in dienst van Ajax. Nadat de Kameroener in 2008 door Marco van Basten naar Ajax werd gehaald speelde hij onder Van Basten, Jol en De Boer in totaal 95 duels in de Eredivisie. Door zijn knieblessure laat een jubileum echter nog even op zich wachten. De klachten aan zijn knie zetten deze zomer ook een streep door een gepland bezoek aan zijn oude werkgever. ,,Ik was graag even bij Ajax Cape Town langsgegaan om te zien wat er allemaal veranderd is sinds ik ben weggegaan. Helaas is dat door mijn blessure niet gelukt. Hopelijk krijg ik volgend jaar tijdens de Nations Cup de kans om even in Kaapstad te gaan kijken.”

Thulani Serero ziet Eyong Enoh als zijn grote broer bij Ajax. Thulani Serero ziet Eyong Enoh als zijn grote broer bij Ajax.

Toen de man uit Kumba zich op 22-jarige leeftijd naar Amsterdam meldde wist hij wel zo’n beetje wat hij kon verwachten. Na twee seizoen in Kaapstad was Enoh goed op de hoogte van de specifieke Ajax-speelstijl en clubcultuur. Mede dankzij de Nederlandse coaches die op 10.000 kilometer van afstand de lijnen uitzetten. ,,Zij vertegenwoordigen het merk Ajax en de Nederlandse voetbalschool. Dat is heel belangrijk. De stap van het Afrikaanse Ajax naar het Nederlandse Ajax is dus niet zo heel groot. Het moeilijkste komt pas als je eenmaal de stap hebt gemaakt. Dan moet je aansluiting vinden zien te vinden bij het hogere niveau in Amsterdam en het Nederlandse leven. Ajax Cape Town is een perfect platform voor spelers die het hoogste willen bereiken. De kans om via Ajax in de Champions League te komen is aanwezig. Daar zijn inmiddels meerdere voorbeelden van, waaronder ikzelf. Iedereen in Zuid-Afrika droomt ervan om in de Champions League tegen Real Madrid of AC Milan te spelen. Bij Ajax kan dat.”

Wie stelt dat Enoh en Serero samen het Afrikaanse hart van Ajax vormen, is bij de man uit Kameroen aan het verkeerde adres. Enoh: ,,Tobias Sana is ook een beetje Afrikaans. Zijn vader komt uit Burkina Faso en zijn moeder uit Nigeria. Dus hoewel hij in Zweden is opgegroeid, kan je hem ook tot de Afrikanen rekenen. Dat geldt trouwens ook voor nog veel meer spelers. Neem bijvoorbeeld mijn persoonlijke favoriet Jan Vertonghen. Hoewel hij een Belg is, merkte ik tijdens zijn periode bij Ajax dat hij weldegelijk ook iets Afrikaans heeft. Vertonghen heeft namelijk de Afrikaanse mentaliteit. Eigenlijk is iedereen wel een beetje Afrikaan.”

Geconfronteerd met de uitspraak van Enoh moet Serero lachen. ,,Dat is typisch Enoh”, zegt de Zuid-Afrikaan over zijn ‘Ajax-broer’. Toch onderstreept ook hij de Afrikaanse roots van Sana. En hoewel Serero inmiddels ruim een jaar bij Ajax zit, vond hij zichzelf onlangs niet de aangewezen persoon om de aanvaller van IFK Göteborg wegwijs te maken bij Ajax. ,,Ik zit hier dan wel langer dan hem, maar ik ben wel een jaar jonger. Ik moet nog veel leren. Gelukkig pakt Sana alles snel op. Dat is goed voor hem, maar zeker ook voor het team.”

De vier jaar oudere Enoh is wat dat betreft meer man voor adviezen. Over Serero zegt hij: ,,Thulani is dit seizoen goed gestart. Nu moet hij die focus het hele jaar zien vast te houden. Het gaat er niet alleen om dat je goed start, maar vooral ook dat je een seizoen goed eindigt. Je moet je continu blijven ontwikkelen om beter te worden en een constant hoog niveau te halen. Het voetbal is hier niet heel anders dan in Zuid-Afrika, maar het gaat hier juist ook om andere dingen, zoals het mentale aspect. Soms speel je wel en soms niet. Maar je moet er altijd klaar voor zijn als het team je nodig heeft. Daar ontwikkelt Thulani zich momenteel goed in.”

Het contract van Enoh loopt nog tot 2015. Tegen die tijd begint hij serieus kan te maken op de titel ‘African Mister Ajax’. Toch reiken de ambities van de Kameroens international verder dan de Afrikaanse evenknie van Sjaak Swart te worden. ,,Natuurlijk zou zoiets een eervolle titel zijn, maar in het voetbal gaat het erom dat je jezelf blijft ontwikkelen. Ik ben nog steeds jong, dus als zich ooit de mogelijkheid zou voordoen om naar een grote competitie te gaan, dan moet je die kans serieus nemen. Soms is het tijd voor een volgende stap. Maar voorlopig zit ik hier prima bij Ajax. Eerst maar eens fit worden en dan naar mijn honderdste duel in de Eredivisie.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst