Menu
Iedereen kan voetballen in de ArenA

Iedereen kan voetballen in de ArenA

Bryan Roy heeft dinsdagmiddag een speciaal 5-a-side boardingveld in de Amsterdam ArenA geopend. Met een geplaatst schot knalde de Ajacied de bal in het doel. Vanaf nu is het voor iedereen mogelijk om in de ArenA te voetballen.

‘Op de lat?’, vraagt Bryan Roy aan de aanwezigen. Met zijn linkerbeen verstuurt hij de bal richting de dwarsligger, maar helaas verdwijnt de bal onder de lat in het doel. Al snel volgt er een grote lach, want als iemand ervaringsdeskundige op het gebied van ‘5-a-side’ is, dan is het de Ajacied wel. In zijn tijd als speler bij het Italiaanse US Foggia en Engelse Nottingham Forrest was de voetbalvariant verplichte kost. ,,In mijn tijd bij Nottingham Forrest bestonden de trainingen uit een warming-up en vier veldjes 5-a-side. Dat was alles”, zegt de 32-voudig international een glimlach.

Roy, bij Ajax werkzaam als individuele trainer onderbouw, spreekt met enthousiasme over het geopende veld. ,,Het is fantastisch dat voetballen in de ArenA nu voor iedereen mogelijk is. Ik ben daar in het bijzonder enthousiast over temeer omdat 5-side een aantrekkelijke vorm van voetbal is welke snelheid en techniek op een leuke manier combineert.’’ Zelf zal hij wegens een gebroken sleutelbeen overigens nog even moeten wachten voor hij de mini-voetbaltempel betreedt.

Het 5-a-side boardingveld is tot stand gekomen door een sportieve samenwerking tussen de Amsterdam ArenA, adidas, AEGON en Ajax. Het fenomeen 5-a-side komt uit Engeland waar deze variant van voetbal immens populair is. Het spel wordt gespeeld door teams van 5 personen op een veldje van vijftien bij dertig meter.

Aan de noordzijde van de Amsterdam ArenA ligt het speciale veld er prachtig bij. Achter het doel, op gelijke hoogte van de grasmat, hebben de deelnemers aan het kick off voetbaltoernooi zich inmiddels gemeld voor de eerste wedstrijd. Enkele minuten na het beginsignaal vindt er al direct een bijzonder moment plaats. Met een ferme knal schrijft Edwin Gerritsen geschiedenis. Waar Dejan Savicevic op 14 augustus 1996 het eerste doelpunt in de ArenA maakte tijdens de openingswedstrijd Ajax – AC Milan (0-3) is de eer deze middag weggelegd voor de speler van team ArenA.

Dankzij de komst van het 5-a-side boardingveld liggen er vele mogelijkheden om als amateurvoetballer of recreant in de voetsporen van de gebruikelijke bespelers van de ArenA te treden. ,,Ajax biedt met het 5-a-side veldje een nieuwe mogelijkheid voor bedrijven om een uniek evenement neer te zetten. Maar ook voor particulieren is het af te huren. Desgewenst kan Ajax een tailor made arrangement samenstellen, waarbij bijvoorbeeld ook het Ajax Museum bezocht kan worden. Veel is mogelijk", aldus een woordvoerder.

Ook voetballen in de Amsterdam ArenA?

Het gebruik van de boarding vormt een extra element bij de voetbalvariant 5-a-side. Het gebruik van de boarding vormt een extra element bij de voetbalvariant 5-a-side.
Het 5-a-side boardingveld ligt aan de noordzijde van het stadion. Het 5-a-side boardingveld ligt aan de noordzijde van het stadion.
Een wedstrijdbeeld tijdens het kick off voetbaltoernooi. Een wedstrijdbeeld tijdens het kick off voetbaltoernooi.
Het fenomeen 5-a-side komt uit Engeland. Het fenomeen 5-a-side komt uit Engeland.