Menu
IJzersterke A1 overtuigend naar finale

IJzersterke A1 overtuigend naar finale

Ajax A1 heeft zich woensdagavond op indrukwekkende wijze voor de finale van de NextGen Series geplaatst. In het rugbystadion van St. Helens RFC won de A1 afgetekend met 0-6 van Liverpool. Viktor Fischer (hattrick), Davy Klaassen (twee keer) en Lesley de Sa maakten de goals in Engeland.

Volgende week woensdag wordt de andere halve finale tussen Internazionale en Olympique Marseille gespeeld. De finale is op zondag 25 maart bij Leyton Orient in Londen.

De speaker van Liverpool FC kondigde het dinsdagavond tijdens de rust van Liverpool - Everton op Anfield als een ‘big, big match’ voor Liverpool U-19 aan. Daags na de Merseyside-derby, waarbij de Ajacieden op uitnodiging van Liverpool op de tribune zaten, stonden ze woensdagavond op Langtree Park zelf in het middelpunt van de belangstelling. Zo’n 6.000 Engelsen waren op het treffen tussen de A-junioren van Liverpool en Ajax afgekomen. Bovendien was daar de rechtstreekse tv-uitzending in Nederland en Engeland, iets waar de koploper van de Eredivisie voor A-junioren doorgaans niet wekelijks mee te maken heeft.

Vanwege de inhaalwedstrijd tussen Liverpool en Everton op Anfield was de organisatie van de NextGen Series uitgeweken naar het gloednieuwe rugbystadion van St. Helens RFC, zo’n twintig kilometer buiten Liverpool. Uiteraard werd ook daar het lijflied ‘You’ll Never Walk Alone’ gedraaid. De huis-dj had vooraf alle tijd om het nummer te draaien omdat de aftrap tot twee keer toe een kwartier werd uitgesteld vanwege de verkeersdrukte buiten het stadion. Iets wat uiteraard verre van ideaal was voor de spelers. Toch gaf het ook aan hoezeer het kleine broertje van de UEFA Champions League leeft.

Het bleek het wachten waard, want al direct in de eerste tien minuten gebeurde er veel. Coach Fred Grim had zijn spelers vooraf voorgehouden dat ze zichzelf en de jeugdopleiding van Ajax op de kaart moesten zetten. Het liefst zoals ze dat een maand eerder tijdens de kwartfinale tegen FC Barcelona A1 (3-0 zege bij Barcelona) hadden gedaan. Viktor Fischer, maker van twee van de drie goals in Spanje, had die woorden ter harte genomen. In de zevende minuut zette het Deense toptalent Ajax op voorsprong. Na een fraaie aanval over meerdere schijven schoot Fischer de bal met een bekeken schuiver achter Liverpool-keeper Danny Ward. Een afronding die ook applaus van de Engelsen opleverde.

De elf startende Ajacieden uit de A1 van trainer Fred Grim en zijn assistent-trainer Ronald de Boer. De elf startende Ajacieden uit de A1 van trainer Fred Grim en zijn assistent-trainer Ronald de Boer.

De vreugde over de openingstreffer was slechts van korte duur. Vier minuten na de 0-1 kreeg de thuisploeg een strafschop nadat Liverpools gevaarlijkste wapen Raheem Sterling in een duel met Ruben Ligeon binnen de zestienmeter tegen het gras ging. De toegekende strafschop werd echter een prooi voor Mickey van der Hart. De doelman onderscheidde zich met twee prima reddingen op de inzet van Suso, waardoor Ajax de voorsprong kon vasthouden.

In het vervolg van de open eerste helft, waarin de Ajacieden wel een overwicht hadden, ontstonden er over en weer kansen. Sporkslede, Ligeon en De Sa hadden alle drie een tweede treffer op hun schoen. Kort voor rust was het bij de vierde kans wel raak. De Sa reageerde attent in de rebound na een schot van Fischer. Van dichtbij tikte de rechtsbuiten de 0-2 binnen.

Drie minuten na rust schoot Fischer de laatste Engelse hoop op een finaleplaats definitief aan diggelen. Na een schot van aanvoerder Davy Klaassen sloeg Fischer toe. Uit een rebound zette hij Ajax op een 0-3 voorsprong. Gesterkt door de riante score benutte de A1 de tweede helft om zich, in de woorden van Grim, nog meer op de kaart te zetten. Met drie invallers liep de A1 uiteindelijk uit naar 0-6. Twee goals van Davy Klaassen en de derde treffer van uitblinker Fischer gaven de avond uiteindelijk een zelfde soort vibe als een maand eerder in Barcelona.

Het daverende applaus na afloop zei veel over de Engelse waardering voor de voetbalshow van de A1. Ajax heeft er sinds woensdag weer een aantal fans bij.

Opstelling Ajax A1: Mickey van der Hart, Ruben Ligeon (69. Sven Nieuwpoort), Joël Veltman, Stefano Denswil, Mitchell Dijks, Fabian Sporkslede, Davy Klaassen, Mats Rits, Lesley de Sa, Rowendey Schoop (65. Danzell Gravenberch), Viktor Fischer (75. Abdelmak El Hasnaoui).

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van Liverpool U-19 - Ajax A1 en de reacties na afloop van trainer Fred Grim en enkele van zijn Ajacieden.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Rechtsbuiten Lesley de Sa droeg een doelpunt bij aan de glansrijke zege op Liverpool U-19. Rechtsbuiten Lesley de Sa droeg een doelpunt bij aan de glansrijke zege op Liverpool U-19.
Baas boven baas: Viktor Fischer was met zijn drie treffers en sterke spel nóg waardevoller voor de A1. Baas boven baas: Viktor Fischer was met zijn drie treffers en sterke spel nóg waardevoller voor de A1.
De talenten van de A1 konden maar liefst zes keer juichen tegen Liverpool U-19. De talenten van de A1 konden maar liefst zes keer juichen tegen Liverpool U-19.
Davy Klaassen legt aan voor een penalty... Davy Klaassen legt aan voor een penalty...
...En heeft een tel later alle reden tot juichen; Klaassen droeg twee treffers bij. ...En heeft een tel later alle reden tot juichen; Klaassen droeg twee treffers bij.
De Ajacieden vierden de behaalde finaleplek eerst op het veld. De Ajacieden vierden de behaalde finaleplek eerst op het veld.
Uitgelaten Ajacieden namen de tijd voor het vieren van de zege op de leeftijdgenoten uit Engeland. Uitgelaten Ajacieden namen de tijd voor het vieren van de zege op de leeftijdgenoten uit Engeland.
Ajax A1 met klinkende cijfers naar de finale van de NextGen Series op 25 maart 2012! Ajax A1 met klinkende cijfers naar de finale van de NextGen Series op 25 maart 2012!