Menu
‘Ik baalde toen het afgelopen was’

‘Ik baalde toen het afgelopen was’

Supporters zijn er in alle soorten en maten. Iedereen beleeft Ajax op zijn eigen manier. In deze aflevering vertelt Michael Noorlander uit Heerhugowaard wat Ajax voor hem betekent.

Michael Noorlander (midden) voor de ArenA. Michael Noorlander (midden) voor de ArenA.

Naam: Michael Noorlander
Woonplaats: Heerhugowaard
Leeftijd: 20 jaar
Clubkaart: ,,Die heb ik sinds een paar jaar. Doordat ik op zondag altijd zelf moet voetballen, bezoek ik alleen de wedstrijden doordeweeks of op zaterdag. Ik ben er zo´n tien keer per jaar. Maar omdat ik op school zit in Amsterdam, ga ik ook regelmatig naar de training kijken. Bij de presentatie van Edgar Davids was ik er ook. Ik hoop dat ik over een paar jaar een seizoenkaart kan kopen, maar daarvoor heb ik nu nog geen geld."

Eerst bezochte wedstrijd: ,,Toen ik acht was mocht ik voor de eerste keer mee met mijn vader. Dat was de Champions Leaguewedstrijd tegen Bayern München in het Olympisch Stadion. Mijn vader had al gezegd dat het fantastisch zou worden, maar het was nog veel mooier dan dat. Die sfeer, die fakkels, het zingen: het publiek maakte het zó ontzettend indrukwekkend. Ik weet nog dat ik ook vaak naar het scorebord keek: ik baalde toen het afgelopen was."

Fan van Ajax sinds: ,,1992, toen ze onder Van Gaal de UEFA Cup wonnen. Dat team was al zo goed, met Bergkamp, Davids en Frank en Ronald de Boer. Ik mocht nog niet zo laat opblijven dat ik alles mocht zien, maar mijn vader Edwin vertelde me altijd alles."

Met wie kijk je meestal naar de wedstrijden van Ajax? ,,Vroeger met mijn vader, maar die heeft daar geen tijd meer voor. Nu ga ik altijd met mijn vrienden Erwin en Wesley. Als ik zelf moet voetballen, kijk ik in de kantine. Ik herinner me bijvoorbeeld de wedstrijd FC Groningen - Ajax, waarin Ajax met 2-0 achter kwam. Al die gasten uit Heerhugowaard blij, ja die zijn allemaal voor AZ, maar je had ze moeten zien toen Leonardo die 2-3 maakte. Dat was prachtig."

Mooiste Ajax-moment: ,,De overwinning op AC Milan in de Champions Leaguefinale natuurlijk. Maar dat zal iedereen wel zeggen. Daarom noem ik ook de 3-1 zege van augustus op PSV om de Johan Cruijff Schaal. Thomas Vermaelen en Johnny Heitinga waren toen echt geweldig."

Mooiste Ajax-doelpunt: ,,Dat van Jari Litmanen, toen hij de 1-0 maakte in de poulewedstrijd van de Champions League tegen AC Milan. Het was niet zozeer het doelpunt, maar meer de manier waarop hij juichte wat zo’n indruk op me maakte. Hij was zó blij en daarvan ging ik ook helemaal uit mijn dak. Dat gevoel blijft altijd in me zitten."

Favoriete speler van Ajax op dit moment: ,,Gabri, dat kan niet missen. Ik houd van spelers die zich willen wegcijferen voor het team, jongens die anderen laten excelleren. Dat Davids er nu bij is, vind ik dus ook geweldig."

Favoriete Ajacied uit de historie: ,,Danny Blind, Jan van Halst en Tomás Galásek, om dezelfde reden als waarom ik nu zo’n fan ben van Gabri. De schouders eronder en gáán. Karakter tonen, kijk eens hoe Van Halst zich terug heeft geknokt nadat hij onder Adriaanse geen kans meer kreeg. Maar weet je: eigenlijk is toch Jari Litmanen mijn nummer één. Dat was zo’n mooie speler. Die had en kon alles. Als ik buiten met mijn vriendjes voetbalde, wilde iedereen Litmanen zijn. Dat was nog nooit eerder voorgekomen."

Favoriete club naast Ajax: ,,Oei, dat is moeilijk. Ik denk toch Barcelona. Ze spelen zulk mooi voetbal met al die snelle combinaties. Ook ben ik fan van Rijkaard, Xavi en Iniësta. Ze worden kampioen dit jaar, zeker nu Eto’o en Messi weer spelen. Ik denk trouwens dat Sneijder volgend seizoen ook bij Barcelona speelt, maar ik hoop dat hij hier blijft."

Ajax is voor mij: ,,Alles na mijn werk, school en de familie. De belangrijkste bijzaak in het leven dus. Buiten Ajax zou ik echt niet weten wat ik nog meer leuk zou vinden."