Menu
'Ik ben best een streber'

'Ik ben best een streber'

Hallo! Wat super dat ik deze maand de blogger van Ajax.nl mag zijn. Ik vind het leuk om jullie 4 weken mee te nemen door mijn leven. Laat ik me eerst eens even voorstellen.


Iedere maand houdt een Ajacied een blog bij voor Ajax.nl. Zij schrijven over hun leven en het reilen en zeilen rondom Ajax. Lize Kop is deze maand onze blogger.


Ik ben Lize Kop, 20 jaar en woon in de Wormer. Voetballen doe ik eigenlijk al mijn hele leven en op mijn 4e kwam ik bij Fortuna Wormerveer. Want daar voetbalden mijn vader en oudere broer Max ook. Onze band is goed. Max is nu het huis uit, maar hij zei laatst: 'Ik vind het zo leuk dat je dit allemaal doet op je 23e.' Waarop ik zei: 'Uh Max, ik ben net 20, haha.'

Maar het was wel lief dat hij dat zei. We doen veel leuke dingen samen. Laatst waren we even naar Amsterdam of we gaan samen kitesurfen. Mijn ouders zijn ook heel sportief. Met mijn moeder reed ik vaak op de mountainbike, maar de laatste tijd niet meer. Ik wil heel blijven en dan wil ik dat risico niet nemen.

'Ik ben zo’n twijfelkont'

Terug naar voetbal. Ik ben als 4-jarige begonnen met voetbal en stond jaren in het veld als rechtsbuiten. Tot en met een jaar of 10, 11 denk ik. Dat wisselde ik af met keepen. Dat vond ik wel zo fijn, want ik kon niet kiezen. Dat kan ik eigenlijk nog steeds niet heel goed. Ik ben zo’n twijfelkont. Toen ik uiteindelijk toch écht een keuze moest maken, was dat er 1 met mijn verstand. Ik koos waar ik het meeste talent voor had: keepen. Ik kon de beste worden als keeper en dus op die plek meer bereiken dan als rechtsbuiten.

Twintig-jarige verjaardagsdansjes ��

Een bericht gedeeld door LIZE KOP (@lizekop) op

Best wel streberig hè? Klopt. Dat ben ik ook. Laatst ging ik met een vriendin, die aan karate doet, voor het eerst boksen. Dat mag ik op zaterdag doen van Ajax. Ik was die 1e keer hartstikke zenuwachtig, want ik wilde niet voor haar onderdoen..

Dan denk je misschien dat we gelijk tegen elkaar gingen sparren. Welnee. We sloegen gewoon op een zak. Dat geeft wel een beetje aan hoe competitief ik ben. Nu wil ik eigenlijk doordeweeks ook mijn bokstechniek gaan trainen. Want dat wil ik dan ook gelijk goed doen. Maar ja, ik heb het natuurlijk al druk genoeg met voetballen.

'Ik heb ook NK's geskied'

In het voetbal had ik dus de keuze gemaakt voor het keepen, maar op mijn 15e moest ik wéér een keuze maken: voetbal of … skiën! Ik deed al vanaf mijn 12e mee aan NK’s. Mijn neefje en nichtje deden dat al, dus ik wilde dat ook. En ik wilde het niet alleen maar doen; ik wilde daar ook goed in worden. Dus werd ik bij skivereniging Heemskerk aangemeld en binnen 2 jaar zat ik in het raceteam. Voor het skiën ging ik naar de LOOT-school Willem Blaeu in Alkmaar, maar ik heb op mijn 15e toch definitief voor voetbal gekozen.

Ik heb inmiddels al 2 jaar niet meer geskied. Vanwege het voetbal en blessuregevoeligheid is dat nu ook niet zo’n handige sport om te beoefenen. Eigenlijk mis ik het wel. En dan bedoel ik niet het 'gewone' afdalen, maar ik mis vooral de slalom en het racen.

Ik hoop dat je een beetje een beeld hebt gekregen van mij. Volgende week ben ik met het Nederlands elftal in voorbereiding op de WK-kwalificatieduels met Noord-Ierland en Ierland.

Tot dan!

Lees ook een bijdrage van onze vorige blogger: Mateo Cassierra