Menu
'Ik ben een positief ingesteld persoon'

'Ik ben een positief ingesteld persoon'

Thulani Serero is er de man niet naar om zijn kop in de wind te gooien. De Zuid-Afrikaanse middenvelder klaagt dan ook niet over een seizoen waarin hij slechts mondjesmaat in actie kwam. ,,Je moet weten wat voor persoon en type voetballer je bent", vertelt Serero. ,,Sommige spelers stoppen in zo'n situatie met in zichzelf te geloven, en houden hun kop naar beneden. Voor mij is het een ander verhaal. Ik weet wat ik kan."

De beloning voor zijn coöperatieve houding volgde anderhalve week geleden in Heerenveen, waar Serero (26) de voorkeur kreeg boven Riechedly Bazoer en voor de tweede keer dit seizoen negentig minuten speelde. Frank de Boer was na afloop tevreden, met name over de inbreng van Serero na rust.

Zelf was de middenvelder een soortgelijke mening toegedaan. ,,Het was oké”, stelt de Afrikaan, die naar eigen zeggen wat opstartproblemen kende. ,,Ik had natuurlijk lang niet gespeeld en Heerenveen is een lastige tegenstander. De tweede helft was ik vrijer. Ik moest mijn balgevoel, ritme en vertrouwen terugkrijgen. Het is voetbal, je moet het wel durven om dingen in een wedstrijd te doen.”

Team helpen
Met zijn optreden in het Abe Lenstra Stadion vijzelde Serero zijn totaal aan wedstrijdminuten enigszins op. Hij heeft nu iets meer dan vierhonderd competitieminuten in de benen, altijd nog zo'n vijf keer minder dan de voorgaande twee seizoenen. Geconfronteerd met die cijfers blijft het even een moment stil.

,,Ik heb daar niet echt woorden voor”, stelt Serero. ,,Natuurlijk had ik meer willen spelen, dat lijkt me duidelijk. Maar ik ben blij dat ik het team nu kan helpen. Als ik mag spelen, wil ik er staan. Dat geeft een goed gevoel.”

,,Het belangrijkste is dat we straks weer met de schaal in onze handen staan.”
,,Het belangrijkste is dat we straks weer met de schaal in onze handen staan.”

Dat zijn aandeel kleiner is dan voorgaande jaren onderschrijft Serero, maar tegelijkertijd wil hij er geen issue van maken. ,,Ik wil absoluut niet klagen. Ik weet dat ik kan voetballen. Als ik mag spelen, dan kan ik het laten zien. En zo niet, dan zal ik het team supporten. Ik ben een positief ingesteld persoon.”

Over het slot van de competitie is Serero stellig. ,,Het is duidelijk: we moeten twee keer winnen. Om te beginnen zondag tegen Twente, een team met creatieve en technisch goed onderlegde voetballers. Onze focus ligt volledig op Twente. We zijn goed voorbereid en weten veel over de tegenstander. We zijn er absoluut klaar voor.”

Toekomstplannen
Of Serero wederom in de basis begint, zal zondag moeten uitwijzen. Zelf hoopt de lichtvoetige middenvelder uiteraard op speeltijd. Wat dat betreft smaakte zijn basisplaats in en tegen Heerenveen naar meer.

Wellicht volgt voor Serero over ruim een week alweer de vierde landstitel sinds zijn komst naar Ajax in 2011. Hij speelt dus al geruime tijd in Nederland, maar is dat volgend jaar nog steeds zo? ,,Mijn toekomstplannen beperken zich tot het binnenhalen van de titel. Verder kijk ik vooralsnog niet. Het belangrijkste is dat we straks weer met de schaal in onze handen staan. Daarna zien we wel verder."

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Louis van de Vuurst