Menu

'Ik ben een voorbeeld voor de jeugd van Cruzeiro'

Maxwell Scherrer Cabelino Andrade bijt dit seizoen het spits af in de serie supportersinterviews. De Braziliaan kwam in beide competitieduels tot spelen en deed het zeker niet onverdienstelijk. De net 20-jarige linkspoot past zich wonderbaarlijk snel aan en maakt tot nu toe een prima indruk. Hij nam uitgebreid de tijd voor de geselecteerde vragen en beantwoordde ze zeer openhartig.

Je hebt zoveel namen (Maxwell Scherrer Cabelino Andrade), wat is nou eigenlijk je voornaam en wat je achternaam? En waarom zijn het er zoveel?
Alice Muller (16, Salzbergen Duitsland)

Dat komt omdat we in Brazilie ook de namen van de ouders erbij zetten. Ik heb Maxwell op mijn shirt, gewoon mijn voornaam. De meeste Brazilianen kiezen voor een koosnaam op het shirt, maar ik niet.

Is het wennen bij Ajax of gaat alles van een leien dakje?
Jelmer Engelage (15, Dalen)

Het is niet makkelijk, want mijn leven is behoorlijk veranderd. Maar het gaat allemaal erg goed. Ik groei elke dag, ik leer elke dag.

Hoe waren je eerste weken in Nederland?
Barry Koene (15, Naaldwijk),

De eerste week was een probleem. Ik had torenhoge telefoonrekeningen, omdat ik heel veel belde met mijn ouders. Ik moest proberen om mij volledig op het voetbal te concentreren en dat was perfect.

Over het algemeen hebben Brazilianen problemen zich geheel aan te passen in Nederland. Hoe is dat met jou?
Jeroen Verhelst (21, Terneuzen)

Voor mij is het niet zo erg moeilijk. Ik ging op mijn veertiende al uit huis naar Cruzeiro. Ik ben dus gewend om alleen te leven. Amsterdam is natuurlijk wel een stuk verder, maar mijn moeder is al eens overgekomen. Hoe het hier in de winter is, weet ik natuurlijk nog niet. Sneeuw heb ik bijvoorbeeld nog nooit gezien.

Wat vond je familie ervan dat je op een zo relatief jonge leeftijd al vertrok naar het buitenland, zelfs naar een ander werelddeel?
Lars (16, Diemen)

Zij waren erg gelukkig. Het is toch mijn droom om profvoetballer te worden en die kwam uit. Natuurlijk waren ze een beetje bang, want ze weten niet wat ik hier precies doe als ik niet voetbal. Ze bellen niet meer elke dag, want dat is veel te duur. We praten wel via internet met elkaar.

Waarom koos je voor Ajax en niet om nog een jaar in Brazilie te spelen?
Mike Postma (16, Nijmegen), Sander (19, Rijsbergen)

Hier in Nederland is het voetbal een stuk professioneler en beter geregeld dan in Brazilie. Daar gaat niet alles zo correct. Toen ik de kans kreeg hier naartoe te komen hoefde ik niet twee keer na te denken.

Hoe groot is de naam van Ajax in Brazilie?
Vabian Braan (20, Zaandam)

Iedereen kent Ajax. Vrienden vinden het prachtig dat ik naar Ajax ging. Misschien zijn sommigen zelfs wel een beetje jaloers. Ook bij Cruzeiro vinden ze het fantastisch. Ik ben een voorbeeld voor anderen. Door mijn transfer geven ze het voetbal niet op. Houden ze hun gedachten daarbij en richten ze zich op de toekomst.

Vind je het beter om in een 4-3-3 opstelling te spelen of toch liever de 5-3-2?
Gido Tervooren (22, Bodegraven)

Ten eerste vind ik dat je meerdere systemen moet trainen om er goed in te worden. Voor mezelf is het 5-3-2 systeem goed. Dat ging namelijk lekker tegen Celtic en Feyenoord.


Met wie kan je het beste opschieten in het team?
Esmeralda (15, Amsterdam)

Met Wamberto. Hij helpt mij altijd. Ook met Daniel Cruz ga ik heel veel om. Nu hij vanwege zijn blessure terug is naar Colombia mis ik hem erg. We waren elke dag samen. Ook met Walker uit het tweede praat ik veel.Hoe heb jij zelf de wedstrijd Feyenoord-Ajax ervaren?
Roel (16, Lichtenvoorde), Edzo Wiltink (17, Ede) Kevin Baars (15, Dordrecht)

Geweldig. Wat een geweldige supporters. Ik leerde erg veel van die wedstrijd en speelde ook goed. Ik was voor de warming-up een beetje nerveus. Dat was goed voor de adrenaline. Na de warming-up was ik het kwijt en concentreerde ik me volledig op het voetbal. Dan hoor ik ook niet zoveel meer wat er vanaf de tribune wordt geroepen.

Wat ging er door je heen toen je voor het eerst de ArenA binnenliep?
Bram van Zundert (13, Nijmegen)

Ik vind het een fantastische stadion. Ongelooflijk. Ik had het op televisie wel eens gezien. Het is zo mooi, totaal anders dan de stadions in Brazilie.

Ik hoorde dat je nog nooit in het eerste van Cruzeiro had gespeeld. Toch speelde je in een vol Celticstadion en in een volle Kuip alsof je er totaal niet van onder de indruk was. Veel jonge spelers worden dan nerveus, maar jij niet, hoe komt dat?
Arthur Ouwekerk (22, Capelle ad IJssel)

Dat komt omdat ik voel dat de andere spelers vertrouwen in mij hebben. Dat voel ik. Ik speel met ze en help ze. Daarnaast ben ik een erg rustig type. Ik word niet zo snel nerveus.

Denk je dat je, als niemand meer geblesseerd is, een basisplaats kan veroveren?
Joost van Overbeek (13, Bladel)

Ja. Ik verwacht dat ik blijf spelen. Maar dat is niet mijn beslissing. Het is de keuze van de trainer en die respecteer ik volledig.


Wanneer is het seizoen voor jou geslaagd?
Marc Don (14, Heemstede)

Als hij voorbij is en we hebben ons best gedaan. Als het hele team goed heeft gespeeld. Ik zal blij zijn als ik veel heb gespeeld, maar het teambelang is belangrijker.

Wat is het mooiste wat je tot nu toe mee hebt gemaakt bij Ajax en in je gehele voetbalcarriere?
Eric Luijben (14, Zevenhoven)

Het mooiste dat ik bij Ajax heb meegemaakt was de reactie van het publiek toen we het Amsterdam Tournament wonnen. Iedereen zong 'We are the champions'. Daar kreeg ik echt kippenvel van. In mijn carriere was het mooiste dat ik de kans kreeg prof te worden bij Ajax. En bij Cruzeiro was het mooiste moment toen de trainer, die nu bondscoach is van Brazilie, naar mij toekwam om te zeggen dat ik met het eerste mee mocht trainen.

Wat betekent de aanwezigheid van je landgenoten Wamberto en Walker in de selectie voor je?
Rutger Verbeek (16, Mechelen Belgie)

Zoals ik al eerder in dit interview heb gezegd zijn zij heel belangrijk voor me. Het zijn fantastische jongens. Ik kende ze niet persoonlijk toen ik hier kwam, alleen van naam.

Waar woon je op het moment, heb je een vriendin?
Stefanie Boltong (15, Landgraaf)

Ik woon in Diemen en momenteel is mijn vriendin bij me. We plannen helemaal niets over samenwonen, want misschien vindt zij het hier helemaal niet leuk. We zien wel hoe het gaat.

Je vergelijkt jezelf met Roberto Carlos. Heb je ook zo'n goede (harde) vrije trap in huis, of train je daar nooit op?
(Remco Hanenberg, Oude Tonge)

Ik heb mezelf nooit vergeleken met Roberto Carlos. Dat is een misverstand. Ik heb gezegd dat hij mijn voorbeeld was. Hij is erg sterk. Als ik in zijn voetsporen wil treden dan moet ik nog heel veel meer trainen dan ik nu doe. En de vrije trappen neem ik niet zo veel.

Heeft de competitie in Nederland minder kwaliteit dan in Brazilie dat je als relatief onbekende bij Cruzeiro zomaar in de basis van Ajax staat? Of ervaar je dat zelf nu je in Nederland speelt, anders?
Bart (37, Sao Paolo, Brazilie)

De Nederlandse en Braziliaanse competitie kun je niet met elkaar vergelijken. In Brazilie speel je veel meer je eigen wedstrijd. Is het heel individualistisch. Hier gaat het veel meer om het team. Eenvoudige wedstrijden heb je in geen enkele competitie meer, denk ik. Niet in Brazilie en ook niet in Nederland.

Vind je het niet vervelend dat je onder rugnummer 13 speelt?
Kenny Nagelkerke (16, Hoofddorp)

Nee. Nummer 13 is in Brazilie een geluksnummer. We kennen helemaal geen ongeluksgetallen in Brazilie. Dus nummer 13 is voor mij hetzelfde als nummer 9 of nummer 14.

Nu het zo slecht gaat met Brazilie, denk je dat je nog een keer wordt opgeroepen om mee te doen met het Braziliaans elftal?
Bas (15)

Het is wel een droom van mij om in het Braziliaans elftal te komen. Op mijn positie aan de linkerkant zijn er echter wel erg veel goede spelers.

Wat doe je het liefst buiten het voetbal?
Chris Donlou (15, Weesp)

Ik ga graag naar de kerk. Met Wamberto ga ik twee keer in de week naar de Braziliaanse kerk. Het geloof is voor mij erg belangrijk. Lezen doe ik ook. Voornamelijk de bijbel, dat is mijn boek. Ik houd ook van lekker uiteten gaan met mijn vriendin.