Menu
'Ik ben niet zo van de goede voornemens'

'Ik ben niet zo van de goede voornemens'

Matthijs de Ligt maakt een stormachtige ontwikkeling door. Na vervroegd te zijn doorgeschoven naar de senioren heeft de verdediger (17) inmiddels een vaste plek in de A-selectie. Een keer per maand deelt De Ligt zijn ervaringen in een blog op Ajax.nl.

We zijn inmiddels alweer bijna drie dagen terug op Nederlandse bodem. Het was een leuk en geslaagd trainingskamp, vind ik. Het weer was goed, de velden prima en het hotel ook. De trip naar Portugal was natuurlijk bedoeld om na de feestdagen conditioneel weer op het goede spoor te komen. Het was heel pittig, dat zeker, maar voor mij wel minder zwaar dan mijn eerste trainingskamp met Ajax 1, afgelopen zomer in Oostenrijk. Dat komt denk ik vooral omdat ik alweer een tijd mee train en me aangepast heb aan het hogere tempo. In juli was het nog allemaal nieuw en wennen voor mij.

,,Het is op voorhand altijd lastig in te schatten hoe een jaar zich gaat ontwikkelen, maar als ik de lijn van 2016 kan doortrekken, zou dat heel mooi zijn."

Tijdens zo'n trainingskamp trainen we twee keer, maar daarnaast is er ook ruimte voor niet-voetbalgerelateerde activiteiten. Zo zijn we bijvoorbeeld een keer gaan golfen, maar hebben we ook door een park gefietst. Leuke dingen allemaal. We hebben een gezellige groep, dus met de sfeer zat het wel goed.

Hamstring
Een stuk minder was helaas de oefenwedstrijd tegen Excelsior, een duel dat we met 1-3 verloren. Een lastige pot, omdat Excelsior zich ver terugtrok. Zo'n ploeg moet je proberen kapot te spelen. Spijtig genoeg is dat niet gelukt. Gelukkig werd de tweede oefenwedstrijd later op de zaterdag tegen RB Leipzig wel overtuigend gewonnen. Leipzig is toch de nummer twee van Duitsland.

🎥 | De 5-1-zege van #Ajax op Leipzig gemist? Bekijk hier de highlights ▶️ https://t.co/momzbo7bWp #ajalei #trainingskamp pic.twitter.com/ZQmgfSy37k

— AFC Ajax (@AFCAjax) 9 januari 2017

Tegen Excelsior heb ik zelf een helft gespeeld. Dat was op voorhand al het plan. Vervolgens zou ik eigenlijk tegen Leipzig op de bank zitten. Ik kreeg alleen tegen Excelsior wat last van mijn hamstring. Om niet het risico te lopen dat het zou verergeren, besloten we even rust te nemen. Achteraf gezien is het een goede beslissing geweest. Ik voel gelukkig helemaal niets meer.

Wat de komende tijd gaat brengen is nog onduidelijk. Het eerste hervat dit weekend de competitie, evenals Jong Ajax. Begin februari speelt 019 ook nog Europees tegen Juventus. Intern zal worden besloten welke wedstrijden ik ga spelen. Voor mij is dat nog even afwachten.

'Lijn doortrekken'
Het is op voorhand altijd lastig in te schatten hoe een jaar zich gaat ontwikkelen, maar als ik de lijn van 2016 kan doortrekken, zou dat heel mooi zijn. Ik laat het in ieder geval rustig op me afkomen. Het is heel moeilijk om te zeggen: 'ik wil er dan én dan staan'. Er zijn immers zoveel factoren die dat proces kunnen verstoren.

Bovendien heb ik natuurlijk heel goede verdedigers als concurrenten. Om je dan zomaar even in de kijker te spelen is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik moet gewoon zo goed mogelijk spelen en er staan als ik de kans krijg. Ook bij Jong Ajax kan ik mezelf laten zien. Ik beschouw dat als een extra kans.

Ik hoop dus dat 2017 in navolging van 2016 opnieuw een mooi jaar gaat worden. Goede voornemens heb ik niet. Nee, ik ben niet iemand die van de één op de andere dag dingen anders gaat doen of wil gaan doen. Ik wil gewoon goed presteren en mezelf blijven ontwikkelen. Dan komt de beloning uiteindelijk vanzelf.