Menu
‘Ik ben nog in de observerende fase’

‘Ik ben nog in de observerende fase’

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ komt elke maand Stanley Menzo, hoofd jeugdopleiding aldaar, aan het woord over het Afrikaanse Ajax. In deze eerste aflevering van dit seizoen praat hij over zijn overgang van Nederland naar Kaapstad.

Voor het jeugdvoetbal in Zuid-Afrika is vier weken geleden het seizoen weer begonnen. Precies toen kwam ik aan bij Ajax Cape Town. Een tijdje geleden werd ik gebeld door Edwin van der Sar over mijn toekomstplannen en ambities en toen viel de naam Ajax Cape Town waar Amsterdam weer de banden mee wilde aanhalen. Jaren eerder was ik in beeld om hoofdtrainer te worden bij Ajax Cape Town, maar toen mocht ik niet weg van Vitesse. Nu kwam de functie van hoofd jeugdopleiding op mijn pad.

Dat avontuurlijke trok me wel en toen ik drie dagen in Kaapstad ben geweest was ik verkocht. Ik wilde wel echt mijn stempel op de club kunnen drukken als ik hiernaar toe zou komen. Na goede gesprekken met de algemeen directeur van Cape Town , Marc Overmars en Van der Sar  en een goed gevoel heb ik besloten ervoor te gaan. En ik heb er nog geen seconde spijt van.

Ajax Cape Town heeft hier een goed complex: Ikamva.  Zeker naar Zuid-Afrikaanse maatstaven is het hier heel goed. Na een kleine maand ben ik nog steeds in de observerende fase. Ik krijg heel veel informatie, die moet ik filteren en dan bepalen hoe ik moet werken.

De doelstelling van mijn functie is helder: de talenten helpen ontwikkelen die het niveau Pienaar en Serero kunnen halen voor Ajax Amsterdam  én Ajax Cape Town. Daarin hebben we wel een inhaalslag te maken denk ik, want de laatste jaren is er wat ik begrijp door budgettaire afwegingen wel het één-en-ander teruggedraaid.

Het is op dit moment niet de bedoeling dat ikzelf trainingen ga geven. Daar hebben we hier jeugdtrainers voor die ik moet aansturen en helpen in hun eigen ontwikkeling. Zodat zij deze spelers weer kunnen begeleiden in hun ontwikkeling. We zijn nu aan het geheel bezig om dat weer goed op poten te zetten. Ik heb op dit moment vijf jeugdelftallen waarvan ik de kwaliteiten en namen nog goed moet leren kennen. Vanaf augustus komt daar nog de U19  bij, waarvan ik vind dat die ook bij de jeugdopleiding hoort.

Het is fantastisch mooi hier. Ik ben van plan met mijn gezin in Durbanville, vlakbij Ikamva te gaan wonen. In Houtbaai zit een hele Nederlandse enclave. Omdat daar een internationale school zit wilden wij ons daar ook gaan vestigen. Maar in Durbanville  schijnt er ook een te zitten waar we inmiddels onze zevenjarig zoontje al op hebben ingeschreven.

Ik heb er veel zin in en houd jullie op regelmatige basis op de hoogte van mijn werkzaamheden hier.