Menu
'Ik blijf Ajax altijd trouw'

'Ik blijf Ajax altijd trouw'

Supporters zijn er in alle soorten en maten. Iedereen beleeft Ajax op zijn eigen manier. In de Ajax-media komen de supporters aan het woord over hún Ajax. In deze aflevering vertelt Bob Montagne wat Ajax voor hem betekent.

Bob Montagne Bob Montagne

Supporter: Bob Montagne
Leeftijd: 24 jaar
Woonplaats: Amsterdam
Seizoenkaarthouder? ,,Nee, maar ik heb wel een clubcard. Wanneer ik kan, ga ik altijd naar het stadion. Gemiddeld ga ik tien tot vijftien keer per jaar. Een voorkeur voor een vak heb ik niet."
Fan van Ajax sinds:
,,Ik ben al voor Ajax zo lang ik mij kan herinneren. Mijn vader, die eveneens een groot fan is, heeft het mij met de paplepel ingegoten. De uitstraling van de club vind ik fantastisch. Het tenue, de historie... Dat zie je bij geen enkele andere club. Ook bij nieuwe buitenlandse spelers straalt Ajax nog iets uit. Ondanks de magere resultaten van de afgelopen jaren beschouwen ze Ajax vaak nog steeds als een heel grote club."
Met wie kijk je naar de wedstrijden van Ajax?
,,Ik ga samen met een vriend, Koen, naar het stadion. Vroeger keek ik altijd samen met mijn vader met het bord op schoot naar Studio Sport. Inmiddels ben ik het huis uit en kijk ik regelmatig met vrienden. Zondagavond 7 uur is nog altijd heilig. De wedstrijden probeer ik zoveel mogelijk live te zien in de kroeg. Wanneer dat niet lukt, neem ik mijn radiootje mee op stap. Vrienden verklaren mij regelmatig voor gek. Wanneer Ajax verliest, ben ik direct chagrijnig. Je kunt dat goed aan mij merken. Toch blijf ik de club altijd trouw. Ook als ze verliezen sta ik vierkant achter Ajax."
Mooiste Ajax-moment:
,,Ik kan mij de bekerfinale tegen AZ in 2007 goed herinneren. Toen Ajax met tien man speelde, waren 10.000 tot 15.000 supporters in de Kuip aan het zingen en springen om de spelers te steunen. Ik zat zelf voor de televisie, maar had het kippenvel op mijn armen staan. Wat ik ook prachtig vond, was het Champions Leagueduel tegen Arsenal in 2003. Op Highbury speelde een piepjong Ajax fantastisch tegen de sterren van Arsenal. Ik genoot vooral van Nigel de Jong die de op dat moment bijna twee keer zo oude Patrick Vieira volledig uit de wedstrijd speelde. Prachtig dat juist hij met een doelpunt de eindstand op 1-1 bepaalde."
Mooiste Ajax-doelpunt:
,,Het doelpunt van Zlatan Ibrahimovic tegen NAC. Hij zette de complete verdediging volledig te kijk. Sommige spelers omspeelde hij zelfs twee keer met een simpele lichaamsbeweging. Dat hij het afmaakte met een laf rollertje was misschien nog wel het mooiste. Hij maakte deze goal op een mooi moment. Het stond op dat moment eigenlijk al vast dat hij ons zou verlaten. Hij had ook problemen gehad met Rafael van der Vaart. Ik zie de blik van Van der Vaart op de tribune nog voor me. Hij verblikte of verbloosde niet."
Favoriete Ajax-speler op dit moment?
,,Hoewel hij pas net bij de club is en zich natuurlijk nog moet bewijzen, heeft Eyong Enoh al een goede indruk op mij achtergelaten. Hij is fysiek sterk en houdt niet op met werken. Een elftal draait op zulke spelers. Gabri is zo’n zelfde soort speler. Ook hij is zeer belangrijk."
Favoriete Ajax-speler uit de historie:
,,Cristian Chivu. Niet eens vanwege zijn voetbalcapaciteiten, maar vooral vanwege zijn persoonlijkheid. In de documentaire Daar hoorden zij Engelen zingen was goed te zien hoe moeilijk hij het had toen hij net bij Ajax binnenkwam. Hij heeft zich daarna enorm goed teruggeknokt. Nog altijd praat hij over Ajax alsof het zijn cluppie is. Ik hoop en verwacht dat hij nog eens terugkeert. Ook Jari Litmanen vind ik fantastisch. Dat is een jeugdidool. Toen hij terug bij Ajax kwam, ben ik naar de eerste training gaan kijken. Wat waren er toen veel mensen! Je kon goed zien hoeveel hij voor de club heeft betekend."
Favoriete club naast Ajax:
,,Liverpool. De supporters en dat sfeertje; je ziet dat nergens meer. Het is één van mijn dromen om naar een thuiswedstrijd van Liverpool te gaan."
Ajax is voor mij...
,,Een liefde die nooit overgaat. Zelfs als ze zouden degraderen blijft mijn hart roodwit en ben ik nog steeds in het stadion te vinden."