Menu
'Ik ervaar mijn terugkeer bij Ajax als prettig'

'Ik ervaar mijn terugkeer bij Ajax als prettig'

Marcel Keizer is sinds afgelopen zomer trainer van Jong Ajax. Na 27 jaar is de huidige inwoner van Wilnis terug op het oude nest bij Ajax. Een keer per maand deelt Keizer zijn ervaringen in een blog op Ajax.nl. In aflevering 1 een korte introductie, zijn visie op het geëvolueerde voetbal en de prima start van Jong Ajax.

Beste Ajacieden, voor het eerst een blog van mijn hand. Hoewel sommigen van jullie mij al zullen kennen, begin ik met een korte introductie. Ik ben Marcel Keizer, 47 jaar oud, en samen met mijn vrouw en twee zoons woon ik in Wilnis. Zelf kom ik uit een echt Ajax-nest. Geboren en opgegroeid onder de rook van Amsterdam is dat min of meer iets vanzelfsprekends.

Fantastische faciliteiten
Zelf heb ik vier jaar voor Ajax gespeeld en na 27 jaar ben ik nu terug. Dat ervaar ik als heel prettig. De club geeft mij een warm gevoel van welkom en de omstandigheden en faciliteiten om te trainen zijn prima. Natuurlijk is er in de tussentijd veel veranderd. Dat kan ook niet anders na zo'n lange periode. Een aantal mensen ken ik nog wel, maar een heleboel ook niet. In mijn tijd speelde Ajax nog in De Meer, inmiddels is de ArenA er al twintig jaar en trainen we op de Toekomst.

Ook het voetbal is natuurlijk veranderd, geëvolueerd vooral. Het is sneller geworden en bijvoorbeeld krachttraining is een belangrijk onderdeel geworden. Mijn spelers trainen gemiddeld drie of vier keer per week in het krachthonk, buiten alle veldtrainingen om. Bij Ajax blijft voetbal prioriteit hebben maar we moeten onze ogen niet sluiten voor het fysieke en mentale gedeelte. Daarnaast zijn er videobeelden en veel dingen die gemeten kunnen worden. Kortom, veel wijzigingen ten opzichte van ruim een kwart eeuw geleden, maar wat mij betreft allemaal ten positieve van het voetbal.

Waar ik ook ben, ik probeer altijd mezelf te zijn. Dus ook op het trainingsveld. In coachen zal ik mijn spelers altijd zeggen wat ik zie en vind. Zie ik een mooie pass of aanname, dan zal ik dat zeggen. Hetzelfde geldt overigens voor dingen waarover ik minder tevreden ben. Ik denk dat spelers altijd behoefte hebben aan duidelijkheid.

Risico's nemen
Als trainer heb ik een duidelijke visie. Ik hou van goed en aanvallend voetbal en ben ook bereid daarvoor risico's te nemen. Binnen de normen vind ik dat je bepaalde risico's moet nemen. Tegelijkertijd ben ik iemand die erg van winnen houdt, dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. Heel snel daar achteraan komt toch goed spel. Ik ben ervan overtuigd dat die twee dingen prima samengaan.

De laatste jaren ben ik altijd hoofdtrainer geweest, maar als coach van Jong Ajax heb ik natuurlijk een andere rol. De uitdaging is om spelers beter te maken en af te leveren aan het eerste elftal. De ontwikkeling staat voorop, maar moet wel hand in hand gaan met resultaat. De hoofdtrainer, Peter Bosz, kan besluiten dat er bepaalde spelers ritme op moeten doen bij Jong Ajax. Erg logisch want spelers moeten klaar zijn als ze nodig zijn bij het eerste. Aan de andere kant is het opleiden van spelers ook belangrijk voor Ajax. Gelukkig gaat alles in goed overleg. Wij, de staf van Ajax 1, Jong Ajax en Onder 19 zien en spreken elkaar vrijwel iedere dag. Er is altijd contact over spelers en speelwijze. De betrokkenheid bij elkaar bevalt mij prima. Overal waar je komt gaat het over voetbal.

Met tien punten uit vijf duels en een derde plaats kennen we met Jong Ajax een redelijke start. Het is lekker om alvast een aantal wedstrijden gewonnen te hebben. Aan de andere kant vind ik het puntentotaal redelijk normaal voor het team dat we hebben. Misschien hadden we ergens nog wel meer punten kunnen halen, maar voorlopig is het prima. We hopen om de bovenste plaatsen te kunnen blijven spelen, hoewel dat in een wisselend team moeilijk is. De uitdaging blijft om spelers naar het eerste brengen en niet op de stand te spelen. Sowieso vind ik dat je bij geen enkel team op de stand moet spelen, maar altijd naar de uitvoering moet kijken.”