Menu
'Ik ga reclame maken voor Amsterdam'

'Ik ga reclame maken voor Amsterdam'

Met een trots en opgelucht gevoel heeft Jan Vertonghen afscheid genomen van Ajax. De 25-jarige Belg speelt de komende jaren in Londen bij Tottenham Hotspur. De overstap werd aan het einde van het trainingskamp in De Lutte uiteindelijk definitief beklonken. Vertonghen kijkt terug op een onvergetelijke tijd bij Ajax. Bovendien heeft hij een missie in Engeland.

Gefeliciteerd met je overgang naar Tottenham Hotspur. Ben je opgelucht?

,,Ik ben blij dat de soap rondom mijn transfer voorbij is. Er valt iets van mijn schouders af. Ik ben blij dat ik me geen zorgen meer hoef te maken. Nu alles officieel is, kan ik me weer op andere dingen gaan richten.”

Hoe heb je vrijdagmiddag je laatste training als Ajacied beleefd?

,,In de afgelopen tijd heb ik een paar keer gedacht dat ik aan mijn laatste training bezig was. Maar natuurlijk gaf het me een apart gevoel toen het besef kwam dat ik echt aan mijn laatste training bezig was. Al is het niet zo dat ik de mensen bij Ajax nooit meer zal zien. Sterker nog; veel jongens zie ik ook naast het voetbal, dus daar zal ik zeker contact mee houden. Het voelt daardoor niet als een definitief afscheid, want al mijn vrienden zijn Amsterdammers. Als ik in Engeland drie dagen vrij ben, zal ik straks zeker naar Amsterdam komen. Wat dat betreft zal ik nog vaak genoeg met Ajax te maken krijgen.”

,,Ik kan in Londen weer op ontdekkingsreis gaan. En dat zal ik zeker niet nalaten. Ik sta open voor nieuwe mensen en een nieuwe fase in mijn leven.” ,,Ik kan in Londen weer op ontdekkingsreis gaan. En dat zal ik zeker niet nalaten. Ik sta open voor nieuwe mensen en een nieuwe fase in mijn leven.”

Welke herinneringen bewaar je aan je tijd bij Ajax?

,,Ik bewaar de meest fantastische herinneringen aan Ajax en Amsterdam. De club en de stad hebben mij gemaakt als mens. Ik ben iedere ochtend met een leuk gevoel opgestaan, want ik kwam altijd graag bij Ajax. Ik heb er de mooiste momenten uit mijn leven meegemaakt. De kampioenschappen in 2011 en 2012 zijn onvergetelijk. Daarnaast heb ik vanuit de supporters en mensen bij Ajax altijd waardering gevoeld. En dat was wederzijds.”

Krijgen we er in Londen in een ambassadeur bij?

,,Ik ga daar reclame maken voor Amsterdam. Er komt een pak met toeristen deze kant op. Daar kan je zeker van zijn.”

Wat zijn je verwachtingen bij Tottenham Hotspur?

,,Het is geweldig dat ik er tijdens de voorbereiding kan starten. Voor mij was dat een belangrijk punt. Ik ga een mooie tijd tegemoet daar. De afgelopen tijd heb ik mooie verhalen over Tottenham gehoord. Het feit dat het een warme club is, is voor mij als gevoelsmens heel belangrijk. En Londen is natuurlijk een wereldstad. Ik kan weer op ontdekkingsreis. Dat zal ik zeker niet nalaten. Ik sta open voor nieuwe mensen en een nieuwe fase in mijn leven.”

Je hebt daar op White Hart Lane in ieder geval één iemand met wie je de liefde voor Ajax en Amsterdam kan delen.

,,Het is een leuk gegeven dat Rafael van der Vaart en ik dezelfde achtergrond delen. Zo kan ik straks in Londen toch nog vaak over Ajax praten. Toen ik hem onlangs sprak, gaf hij me hetzelfde gevoel als de club me eerder al gaf. Het goede gevoel werd daardoor extra bevestigd.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Jan Vertonghen tijdens zijn laatste training als Ajacied, afgelopen vrijdagmiddag. Jan Vertonghen tijdens zijn laatste training als Ajacied, afgelopen vrijdagmiddag.