Menu
'Ik heb je op tv gezien'

'Ik heb je op tv gezien'

De tweede editie van de AEGON Future Cup nadert snel. Dit weekend komen acht jeugdteams (U-17) naar sportcomplex de Toekomst voor het internationale jeugdtoernooi. Vorig jaar werd Davy Klaassen verkozen tot Speler van het Toernooi. Een eretitel die hij nog altijd met trots draagt. De middenvelder van Ajax A1 blikt terug op een voor hem onvergetelijk toernooi.

Op zijn eigen website pronkt een grote foto waarop hij met Martin Jol en Luis Suarez poseert. Het doet terugdenken aan de eerste editie van de AEGON Future Cup. Een jaar later koestert hij nog altijd warme herinneringen aan de zegereeks die Ajax B1 de beker opleverde. ,,We wonnen alle wedstrijden. Zonder tegengoals. Dat geeft aan dat we echt als team gespeeld hebben. Het blijft prachtig dat we al die grote teams naar huis stuurden.”

Klaassen was tijdens de AEGON Future Cup al speler van de A1. Toch werd de middenvelder gevraagd met zijn oude team mee te doen. Al snel bleek waarom. De nummer '10' blonk uit en speelde een belangrijke rol in de uiteindelijke toernooizege. De waarde van zijn inbreng werd na afloop van de finale tussen Ajax B1 en China U-17 onderstreept met de gouden schoen. De vergulde adidas-schoen heeft een jaar later nog altijd een mooi plaatsje bij de Hilversummer thuis. ,,Ik heb alles van het toernooi bewaard. Foto’s, beelden van de tv-uitzendingen; het zijn mooie herinneringen aan een fantastisch toernooi.”

Davy Klaassen was vorig jaar Speler van het Toernooi bij de AEGON Future Cup. Davy Klaassen was vorig jaar Speler van het Toernooi bij de AEGON Future Cup.

Zijn beste wedstrijd tijdens het toernooi was de halve finale tegen de leeftijdsgenoten van AC Milan. De Italianen werden met 3-0 verslagen, mede dankzij twee doelpunten van Klaassen. ,,Die eerste goal was een goede goal, maar die tweede was helemaal lekker”, zegt hij vol trots. Die volley (zie openingsfoto) staat voor hem nog altijd symbool voor zijn geslaagde optreden tijdens de AEGON Future Cup.

Klaassen, al sinds 2004 bij Ajax, herinnert zich de verschillende speelstijlen die hij met Ajax trof. ,,Die eerste wedstrijd tegen Liverpool was ‘gewoon beuken’. De wedstrijden tegen China (zowel in de poule als later in de finale, red.) waren totaal anders. De Chinezen speelden juist heel rustig. En tegen Milan was het weer anders. Het was in ieder geval een mooie ervaring om met Ajax tegen allemaal verschillende speelstijlen te spelen. Met het Nederlands team doen we dat natuurlijk ook altijd, maar toch was het anders. De weerstand is weliswaar hetzelfde, maar bij Ajax ben je veel meer aan elkaar gewend en train je elke dag. Daardoor konden we ons nog beter instellen op de tegenstanders.”

De impact van de AEGON Future Cup merkt hij tot op de dag van vandaag. ,,Nog tijdens het toernooi werd ik al door vrienden gebeld die me op tv hadden gezien. Dat was wel een nieuwe ervaring voor me. Mensen die ineens roepen: ‘Ik heb je op tv gezien’. Dat had ik tot dan toe nog niet meegemaakt. Ook nu komen er bij Ajax nog steeds jeugdspelers naar me toe die vragen hoe het toen was. De spelers van de huidige B1 zijn benieuwd wat ze te wachten staat. Wij wisten vorig jaar niet echt hoe groot het zou zijn omdat het de eerste keer was. Ik kan nu zeggen: het is echt een groot en mooi toernooi. Als ik kan ga ik dit weekend zeker kijken.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst