Menu
'Ik hoop stiekem op Sparta-thuis'

'Ik hoop stiekem op Sparta-thuis'

Matthijs de Ligt maakt een stormachtige ontwikkeling door. Na vervroegd te zijn doorgeschoven naar de senioren heeft de verdediger (17) inmiddels een vaste plek in de A-selectie. Een keer per maand deelt De Ligt zijn ervaringen in een blog op Ajax.nl.

Helaas ben ik op het moment van schrijven geblesseerd. Een MRI-scan wees vorige week woensdag uit dat ik een scheurtje in mijn bovenbeen heb. Hoe het is gekomen, weet ik eerlijk gezegd niet. Ik werd op een ochtend wakker en had toen opeens veel last. Misschien is het een beetje overbelasting geweest. Dat weten we niet precies. Ik heb in ieder geval prima mijn rust gepakt en voel me nu erg goed.

'Een heisa wil ik het niet noemen, maar zeker als speler van Ajax komt er veel op je af.'

Het herstel gaat de goede kant op. Iedere dag proberen we de intensiteit iets op te voeren. Vandaag mocht ik voor het eerst met de fysio naar buiten. Een beetje lopen, wenden, keren en trappen. Het zou mooi zijn als ik morgen (woensdag) het eerste gedeelte van de training met de groep mee kan maken. Donderdag zijn we vrij en dan hoop ik vrijdag een langer gedeelte mee te kunnen trainen. Stiekem hoop ik zondag tegen Sparta weer van de partij te zijn. Maar ik pin me nergens op vast. Het herstel van een blessure is altijd lastig te peilen.

Helaas kwamen de wedstrijden van Jong Ajax tegen Fortuna Sittard en die van Onder 19 vandaag tegen Juventus nog te vroeg. Jammer, maar het is helaas niet anders. Ik had wellicht in uiterste nood kunnen spelen, bij wijze van spreken op zeventig procent. In overleg met de medische staf hebben we daar van afgezien. Ten eerste zouden we het risico op verergering hebben genomen, en daarbij vind ik dat ik het ten opzichte van mijn teamgenoten niet kan maken om niet voluit te kunnen gaan.

Youth League
Ik hoop dat O19 een beter resultaat boekt dan Jong Ajax gisteren in Sittard. Juventus is een mooie tegenstander en een prachtige testcase. Ik hoop voor de jongens dat ze doorgaan en misschien dat ik de volgende ronde mee kan doen. De Youth League is een mooi toernooi, weet ik uit eigen ervaring.

Op de wedstrijden die ik heb gespeeld de afgelopen weken kijk ik redelijk tevreden terug. Het eerste officiƫle duel na de winterstop was tegen FC Emmen. Het resultaat (0-0) was zonde, daarmee begonnen we de competitie niet zoals verwacht. Vervolgens ben ik twintig minuutjes ingevallen tegen FC Utrecht, wat voor mij persoonlijk heel mooi was. Als je zo'n beladen pot wint door zo'n mooie goal is dat prachtig.

De Ligt was in het uitduel met FC Emmen de jongste aanvoerder ooit in het betaalde voetbal.
De Ligt was in het uitduel met FC Emmen de jongste aanvoerder ooit in het betaalde voetbal.

Mijn laatste optreden voor het oplopen van mijn blessure was tegen FC Den Bosch. Dat was een lastig potje, dat we desondanks toch over de streep trokken. Ik denk dat we daarin met Jong Ajax een stap hebben gezet; dat we dit soort wedstrijden ook zijn gaan winnen. Een compliment voor de ploeg.

šŸ“½ | Wat ging er het laatste kwartier precies mis in Sittard bij #JongAjax? Bekijk hier de samenvatting šŸ‘‰ https://t.co/6HUn8pwXya #forjaj pic.twitter.com/r5Ey8Ux8vG

— AFC Ajax (@AFCAjax) 7 februari 2017

Doodzonde was de nederlaag van Jong Ajax tegen Fortuna Sittard. Bij winst waren we op Ć©Ć©n punt gekomen van VVV-Venlo, dat ik persoonlijk een goede ploeg vind. Zelf hopen we zo hoog mogelijk te eindigen, maar zoals bekend staat de ontwikkeling van de spelers voorop. Het is natuurlijk wel heel leuk om bovenin mee te draaien. Het is knap dat we ons zo goed staande houden, zeker als je het vergelijkt met hoe Jong Ajax de voorgaande jaren presteerde. Al vind ik wel dat wij de kwaliteiten hebben om bovenin mee te doen.

Media-aandacht
Er wordt mij wel eens gevraagd of ik veel verschil zie en voel tussen de Eredivisie en de Jupiler League, maar ik ervaar dat niet zo. Het blijven wedstrijden waarin je moet presteren. Alleen de media-aandacht in de Jupiler League is wat minder. In de Eredivisie is dat toch anders. Een heisa wil ik het niet noemen, maar zeker als speler van Ajax komt er veel op je af.

Zelf heb ik daar geen problemen mee. Ik weet dat het erbij hoort. Soms wordt er positief over je geschreven, en soms negatief. Ik ben zelf ook vrij actief op social media, dus ik krijg wel het een en ander mee. Je ontkomt er simpelweg niet aan. Maar ik laat me er niet door beĆÆnvloeden. Uiteindelijk moet je gewoon doen wat de trainer van jou vraagt. Door met zijn feedback aan de slag te gaan word je een betere speler.