Menu
'Ik kan belangrijke rol spelen met mijn creativiteit'

'Ik kan belangrijke rol spelen met mijn creativiteit'

Daley Sinkgraven heeft het afgelopen seizoen achter zich gelaten. Na een teleurstellend jaar vecht de 21-jarige middenvelder tijdens de voorbereiding voor zijn kansen. Aan de hand van vijf uitspraken van precies een jaar geleden laat hij tijdens het trainingskamp in het Oostenrijkse Zillertal weten welke stappen hij heeft gezet.

‘Alleen in Friesland werd ik geregeld herkend. Dat is nu volledig anders. Ook tijdens mijn vakantie merkte ik wat voor impact Ajax heeft. Overal waar je komt, kennen ze je. Ajax heeft echt een wereldwijde uitstraling, zo heb ik inmiddels ondervonden.’ (Ajax.nl, juli 2015)

,,Na anderhalf jaar Ajax ben ik inmiddels wel wat gewend. Het hoort er allemaal bij. Zelfs tijdens de Ajax China Tour waren er Chinese fans die Ajax-shirts met mijn naam droegen. Het geeft aan hoe groot Ajax is. Volgens mij besteed ik genoeg tijd aan de fans. Voor de club en voor mezelf is hun support hartstikke belangrijk. Ze zijn er voor ons in goede en slechte tijden. Het is logisch dat je na een slechte wedstrijd andere reacties krijgt dan na een goede wedstrijd. Ik kan er steeds beter mee omgaan. Het afgelopen jaar heb ik op dat gebied stappen vooruit gezet.”

‘Het is allemaal snel gegaan. Soms is het lastig om te beseffen dat ik begin deze maand pas twintig ben geworden. Door wat ik de afgelopen tijd allemaal heb meegemaakt, voel ik me eigenlijk al een stuk ouder. Ik ben snel volwassen geworden.’ (Ajax.nl, juli 2015)

,,Het afgelopen jaar heb ik natuurlijk ook weer veel meegemaakt. Alle ervaringen maken je automatisch volwassener. Als speler van Ajax maak je nu eenmaal andere dingen mee dan leeftijdsgenoten die werken of studeren. Bovendien heb ik een aantal vrienden die een paar jaar ouder zijn dan ik. Voor mijn gevoel is er echter geen leeftijdsverschil.”

De concurrentie bij Ajax is natuurlijk heel groot. Zeker op het middenveld heeft de trainer veel opties. Het ligt aan jezelf of hij voor jou kiest. En niet aan iemand anders. Ik moet laten zien dat ik in de basis hoor.’ (Ajax.nl, juli 2015)

,,Het begon vorig jaar allemaal goed. De voorbereiding liep lekker en ik had een basisplaats. Door de blessure van Viktor Fischer schoof ik een linie naar voren. Dat was toch even wennen. Ik merkte dat ik op het middenveld beter tot mijn recht kom. Ik heb het spel liever voor me zodat ik teamgenoten met een steekpass kan wegsturen.”

'Peter Bosz zei me dat hij de Daley van Heerenveen weer wil zien. Daar ga ik mijn stinkende best voor doen.'
'Peter Bosz zei me dat hij de Daley van Heerenveen weer wil zien. Daar ga ik mijn stinkende best voor doen.'

Sinkgraven vervolgt: ,,In de wedstrijden tegen Rapid Wien en Celtic maakte ik een paar fouten. Vervolgens verloor ik mijn plek in de basis. En op de momenten dat ik er klaar voor was om opnieuw mijn kansen te grijpen, gebeurde er telkens weer iets. Mijn knieoperatie was daar eind 2015 een goed voorbeeld van. Het zat allemaal niet mee. Hopelijk heb ik die pechmomenten nu achter me gelaten. De nieuwe trainer Peter Bosz zei vorige week tegen me dat iedereen weer op nul begint. Hij zei dat hij de Daley van Heerenveen weer terug wil zien. Daar ga ik voor zorgen. Ik ga mijn stinkende best doen.”

‘Er wordt van mij nu ook een meer coachende rol vanaf het middenveld verwacht. Zeker met een aanvallende speelstijl is dat belangrijk.’ (Ajax.nl, juli 2015)

,,Dat geldt uiteraard nog steeds. Dit seizoen nog meer dan andere jaren. De nieuwe trainer houdt van aanvallend voetbal. Ik denk ik daar met mijn creativeitet en acties een belangrijke rol in kan spelen. Ik hoop dat het dit seizoen gaat gebeuren. Het voelt in alle opzichten als een nieuwe start.”


‘Ik ken de UEFA Champions League alleen van televisie. Het is voor de club en voor mezelf heel belangrijk om op het hoogste Euroepse niveau uit te komen.’ (Ajax.nl, juli 2015)

,,Dat is afgelopen jaar helaas niet veranderd. Na de uitschakeling tegen Rapid Wien waren ons kansen op een Champions League-avontuur verkeken. Een nieuwe kans dient zich nu snel aan. We moeten er eind deze maand klaar voor zijn. Als ik naar de trainingen kijk, heb ik er alle vertrouwen in. Iedereen werkt keihard en is op en top gemotiveerd. Het geeft vertrouwen dat het goed gaat komen. De ervaring van vorig jaar nemen we mee. Dat moet ons nu verder helpen.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst