Menu
'Ik kan uit ervaring spreken, de bekerfinale halen is geweldig'

'Ik kan uit ervaring spreken, de bekerfinale halen is geweldig'

Diederik Boer weet wat het is om bekersucces te mogen ervaren. Hij won in 2014 de KNVB Beker met PEC Zwolle. Inmiddels is de 36-jarige doelman alweer voor het derde seizoen in Amsterdamse dienst. Volgens afspraak keept de reservedoelman de bekerwedstrijden, dus ook woensdagavond in Werkendam bij Kozakken Boys. ,,Ik heb het idee dat het me bij Ajax goed afgaat."

Heb je zin in morgen? Ben je er klaar voor?
,,Natuurlijk. Een leuk wedstrijdje weer. Ik heb er zeker zin in.”

Ben je weer helemaal hersteld trouwens?

,,Ja gelukkig wel.”

Wat waren precies de klachten?
,,Ik had, denk ik, een kneuzing aan mijn pols. Ik heb 'm een keer gebroken bij Zwolle. Toen ben ik er in totaal elf weken uitgeweest. Het voelde een beetje hetzelfde. Vandaar dat ik direct zoiets had van: meteen even laten onderzoeken.”

Je hebt eerder tegen Willem ll gespeeld. Is het moeilijk om je eens in de zoveel tijd op te laden voor een bekerwedstrijd?
,,Ik heb de afgelopen weken ook twee wedstrijden met Jong gespeeld. En tussendoor nog een duel bij het eerste met een gecombineerd elftal. Het gaat nu alleen om het 'echie'. Dat is lekker. Als je in het ritme van elke week spelen zit, is het makkelijker om goed te spelen en naar een bepaald niveau te groeien dan dat je eens in de vijf weken in actie komt. Het is altijd wel lastig om je weg daarin te vinden, maar ik heb het idee dat het me op zich wel goed afgaat de laatste jaren.”

Ben je helemaal in je element hier bij Ajax als reservekeeper?
,,Toen ik hier kwam, wist ik wat mijn rol zou zijn. Alleen toen Jasper weg ging, heb ik wel even de hoop gehad om de tijdelijke rol over te nemen. De keuze is toen alleen op Andre (Onana) gevallen.”

Hoe leeft de beker en deze wedstrijd bij jullie?
,,Als een wedstrijd die gewonnen moet worden om zo een ronde verder te komen. Uiteindelijk is de beker gewoon een prijs en moeten we zorgen dat we zo ver mogelijk komen. Ik kan uit ervaring spreken. De bekerfinale halen is geweldig en fantastisch om te mogen spelen. Ik denk dat het ook voor de jonge jongens een mooie ervaring is om zoveel mogelijk om de prijzen mee te doen en niet na een rondje of twee a drie al uitgeschakeld te zijn.”

,,Kozakken Boys gaat sowieso als de brandweer. Daar moeten wij ons wel tegen wapenen."
,,Kozakken Boys gaat sowieso als de brandweer. Daar moeten wij ons wel tegen wapenen."

Is dat het hoogtepunt van jouw carrière, die bekerwinst met PEC Zwolle?
,,Ja absoluut. Eigenlijk had het hoogtepunt vorig seizoen moeten volgen met het kampioenschap. Helaas is dat op de laatste speeldag anders gelopen. Vooralsnog zijn de bekerfinale en de Johan Cruijff Schaal absoluut de hoogtepunten geweest ja.”

Je zegt dat het kampioenschap het hoogtepunt had moeten worden. Maar hier heb je echt een actieve rol gespeeld en alle wedstrijden onder de lat gestaan. Is dat nog een verschil?
,,Natuurlijk. Als je alle wedstrijden speelt, voelt het natuurlijk wel anders. Zo reëel moet je zijn. Hetzelfde geldt voor een competitiewedstrijd. Als je speelt en wint, is het gevoel toch anders dan dat je op de bank zit. Simpel zat. Maar toch: vorig seizoen heb ik één competitiewedstrijd gespeeld en als we kampioen waren geworden, dan was het gewoon het hoogtepunt geworden.”

De vorige bekerronde hebben jullie goed gespeeld tegen Willem ll. Reken jij op een zelfde machtsvertoon tegen Kozakken Boys?
,,Als je kijkt naar de kwaliteit van de selectie en die van de jongens van de beloften, moet het geen probleem opleveren. Maar je weet dat het bekervoetbal is, een uitwedstrijd bovendien. Zij gaan sowieso als de brandweer. Daar moeten wij ons wel tegen wapenen. Gezien het kwaliteitsverschil zouden wij zonder problemen door moeten gaan. Maar er zijn genoeg voorbeelden van bekerstunts de afgelopen jaren. Volgens mij heeft Ajax jaren geleden ook pas na verlenging van Kozakken Boys gewonnen. Het zegt allemaal niets. Het zal op het veld moeten gebeuren.”

Zijn jullie daarvan op de hoogte, zo'n eerdere ontmoeting van Kozakken Boys – Ajax negen jaar geleden? Of ben je dat toevallig op het internet tegen gekomen?
,,Ik had het er laatst nog met Erik Heijblok over. Dat was volgens mij zijn enige officiële wedstrijd voor Ajax. Ik speelde toen zelf bij Zwolle en volgde het bekertoernooi natuurlijk toen ook.”

Kunnen we net als tegen Willem ll weer veel mutaties verwachten. Of is dat nog niet bekend?
,,Nee, dat is nog niet bekendgemaakt. Maar als je tegen Willem ll, een club uit de Eredivisie, veel andere spelers laat spelen, dan zal dat morgen niet heel veel anders zijn, denk ik.”

Tot slot is de voorbereiding op Kozakken Boys hetzelfde als anders? Krijgen jullie ook wedstrijdbeelden te zien? Hoe gaat zoiets in zijn werk?
,,Ik weet niet of er beelden van Kozakken Boys zijn. Als die er zijn, zullen we die zeker te zien krijgen. Alle wedstrijden worden hetzelfde benaderd en natuurlijk wordt er gekeken naar de sterke en zwakke punten. Ook bij Kozakken Boys zullen we er op gewezen worden.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst