Menu
'Ik kende Georgië alleen van Arveladze'

'Ik kende Georgië alleen van Arveladze'

Vier jeugdspelers van Ajax zijn momenteel met het Nederlands team op het EK Onder 17 in Slovenië actief. Donderdagavond haalde Nederland de halve finale waarin Georgië dit weekend de tegenstander is. Elton Acolatse (16) en Djavan Anderson (17) doen hun verhaal vanuit het Oranjekamp.

Hoewel 2012 pas een paar maanden oud is, kan het jaar nu al niet meer stuk voor Acolatse en Anderson. Beide spelers van Ajax B1 beleefden de afgelopen maanden het ene hoogtepunt na het andere. Zo tekenden ze allebei een contract bij Ajax, wonnen ze de AEGON Future Cup en pakten ze bovendien de landstitel met de B1. Deze maand strijden ze op het EK Onder 17 in Slovenië om het Europees kampioenschap. Met de inmiddels bereikte plaats in de halve finale lonkt ook daar een podiumplaats.

,,Je merkt dat de tegenstanders op het EK ons allemaal als titelverdediger benaderen. Hoewel er slechts drie jongens van vorig jaar bij zijn, straalt het toch op ons team af”, zegt aanvaller Acolatse, die van Europees kampioen Danzell Gravenberch (dit seizoen Ajax A1) mooie verhalen heeft gehoord. ,,In de eerste groepswedstrijd tegen gastland Slovenië (3-1 zege, red.) was het publiek erg fanatiek. Dat was mooi. Zeker toen ze ons op een gegeven moment ook gingen aanmoedigen omdat we zo goed speelden. Dat was een bijzondere ervaring.”

Djavan Anderson tekende onlangs, net als Elton Acolatse, een contract bij Ajax. Djavan Anderson tekende onlangs, net als Elton Acolatse, een contract bij Ajax.

Vervolgens eindigden de duels met België en Slovenië allebei in 0-0. Een gebrek aan scorend vermogen? ,,Nee hoor. Allereerst stond onze verdediging gewoon goed, maar België was ook een goede tegenstander. Tegen Polen hadden we - net als zij - aan een punt genoeg. Daardoor groeven ze zich helemaal in op eigen helft. Die 0-0 was voor allebei dus een goede uitslag.”

Samen met Branco van den Boomen en Queensy Menig behoren Anderson en Acolatse tot de Ajax-afvaardiging bij Oranje Onder 17. Anderson kwam alle drie de duels als rechtsback in actie, terwijl Acolatse de wedstrijd tegen Polen wegens lichte enkelklachten aan zich voorbij liet gaan. ,,Maar het gaat de goede kant op, dus ik hoop er zondag tegen Georgië weer bij te zijn”, aldus de aanvaller die zijn plek door clubgenoot Menig opgevuld zag worden.

De Europese eindronde in het warme Slovenië (met temperaturen boven de 25 graden) vertoont volgens Anderson wel gelijkenissen met de AEGON Future Cup. ,,In ieder geval qua sfeer en verschillende speelstijlen. Je moet je continu weer op een ander soort tegenstander instellen.” Dat laatste geldt zeker voor het relatief onbekende Georgië dat tot de halve finales is doorgedrongen. Acolatse: ,,Vooraf kende ik Georgië alleen van voormalig Ajax-spits Shota Arveladze, maar sinds dit toernooi weten we goed wat ze kunnen.” Anderson vult aan: ,,Tijdens de eliteronde hebben ze van Spanje en Engeland gewonnen. En in de groepsfase hebben ze toch maar mooi de poule met Duitsland en Frankrijk overleefd. We zullen ze zondag dus zeker niet onderschatten.”

Als Onder 17 zondagavond (aftrap 20:30 uur) de finale haalt wacht een ontmoeting met Duitsland of opnieuw Polen, die elkaar eerder op de avond treffen. De finale wordt woensdag, net als de beide halve finales, in de Sloveense hoofdstad Ljubljana gespeeld. De duels zijn rechtstreeks via
Eurosport te volgen.


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst