Menu
'Ik loop nu niet de polonaise'

'Ik loop nu niet de polonaise'

Frank de Boer draaide er op de persconferentie niet omheen. De Ajax-coach heeft gelukkigere tijden gekend. ,,Met al die omstandigheden – het gedoe binnen de club, de aanslagen en blessures – kun je niet zeggen dat ik de polonaise aan het lopen ben.”

Op het wekelijkse perspraatje werden de nodige vragen gesteld over Johan Cruijff, die gestopt is als adviseur. ,,Heel zonde en heel jammer”, aldus De Boer, die Ajax’ clubicoon sterkte wenste in diens strijd tegen longkanker. ,,Ik heb hem gisteren op televisie gezien. Het deed me goed om te zien dat hij strijdbaar is en er vol tegenaan gaat om beter te worden. Ik had graag gezien dat hij af en toe langs zou blijven komen om advies te geven. Maar wij zullen de visie van Cruijff blijven uitdragen.”

De Boer benadrukte ook dat hij persoonlijk niets heeft tegen Wim Jonk, die vanwege een onoverbrugbaar meningsverschil over de invulling en de werkwijze van het technisch hart dient te vertrekken bij Ajax.

Conflict
,,Ik heb helemaal geen problemen met hem. Het gaat om een arbeidsconflict dat al anderhalf jaar gaande is. Kinsbergen heeft geprobeerd het op te lossen en daarna ook Van der Sar, maar op gegeven moment houdt het op. Je moet wel aan tafel komen zitten.”

Wat De Boer betreft hoeft er de komende tijd weinig te veranderen. ,,Nogmaals, ik volg nog steeds de visie die we zijn gestart sinds de revolutie. Dat betekent met zoveel mogelijk eigen jeugdspelers proberen te spelen, in een bepaald systeem. Natuurlijk zijn er details waarover je kunt discussiëren. Af en toe voer ik wel eens een kleine verandering door, maar in mijn ogen ben ik altijd dicht bij het plan gebleven.”

,,Uiteindelijk moeten we beoordelen of het nut heeft gehad”, vervolgt De Boer. ,,We zijn de afgelopen vijf jaar vier keer kampioen geworden, met zestig a zeventig procent spelers uit de eigen opleiding. Soms hebben we de selectie verfrist met een nieuwe aankoop, maar vaak ook met een jeugdspeler. We moeten het instapniveau van de jeugd zo hoog mogelijk laten worden. Dat ze in plaats van twee jaar moeten rijpen, bijna direct volwaardige krachten voor het eerste elftal zijn.”

Aanhaken
Alleen op die manier kan het Nederlandse voetbal overleven, betoogde De Boer. ,,We moeten accepteren dat we het met jonge jongens moeten doen. Dat heeft schommelingen in de prestaties tot gevolg. De ene keer is het hosanna en de andere keer kommer en kwel. Uiteindelijk moeten we weer aansluiting krijgen bij de Europese subtop. Toch zijn er nog steeds mensen die denken dat wij even de Champions League gaan winnen. Dat is verschrikkelijk lastig, omdat wij niet meer kunnen concurreren met de grote competities. Wij kunnen een gat in de selectie niet zomaar opvullen met een speler van zestig miljoen.”

Van de nieuwe generatie talenten gaat Ajax mogelijk binnen afzienbare tijd de vruchten plukken van Donny van de Beek. De Boer zei zeer tevreden te zijn over de ontwikkeling van de middenvelder. ,, Vaak is het zo dat nieuwe spelers richting de tweede helft van het seizoen komen bovendrijven. De Jupiler League is heel anders dan de A-jeugd. Vaak kost het een half jaar om te wennen. Ik vind dat Vaclav Cerny zich goed ontwikkelt en voor Abdel Nouri geldt hetzelfde, maar Donny maakt de grootste stappen. Vandaar dat hij ook meetraint. Hij is er heel erg dichtbij. Uiteindelijk zal zijn kans komen.”

De Boer ging tot slot nog even kort in op de wedstrijd van zaterdag tegen Cambuur. Winnen is het devies. ,,We moeten zorgen dat we in de ArenA altijd drie punten pakken, of we nu tegen Feyenoord of Cambuur spelen. Zij hebben nog geen wedstrijd gewonnen. Ik hoop dat wij kunnen profiteren van de situatie waar zij inzitten. De kentering voor Cambuur zal komen, maar hopelijk niet tegen ons.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst