Menu
'Ik moet een volwassen kerel worden'

'Ik moet een volwassen kerel worden'

De weg der geleidelijkheid bracht Jody Lukoki in vier jaar tijd van Ajax B1 naar het vlaggenschip. Nu is het aan de in Congo geboren vleugelaanvaller om door te groeien tot een vaste waarde in Ajax 1. Hij weet zelf maar al te goed wat daar voor nodig is. Op weg naar Roda JC - Ajax vertelt de aanvaller over zijn ontwikkeling.

Zijn debuut stamt alweer van bijna twee jaar geleden, toen hij naam maakte door als invaller in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord Tim de Cler door de benen te spelen. In het vervolg sprokkelde hij her en der nog wat speelminuten bij elkaar. Toen dit seizoen begon, stond Lukoki’s teller op acht optredens in de Eredivisie. Dat aantal heeft de onlangs twintig jaar geworden Amsterdammer inmiddels verdubbeld. Het geeft de opmars richting zijn definitieve doorbraak goed weer.

De wieg van Lukoki stond in Afrika. ,,Ik ben geboren in Congo en toen ik één jaar was, ben ik met mijn ouders en mijn tweelingbroertje Madjer naar Nederland gekomen. We zijn gevlucht voor het geweld in Zaïre, zoals het land toen nog heette. Ik heb er geen herinneringen aan en ik heb me er na die tijd ook niet echt in verdiept. Mijn ouders gaan nog geregeld terug om familie op te zoeken, maar zelf ben ik nooit meer in Congo geweest. Het is een heel instabiel, heel onrustig land, waar de burgeroorlog soms weer een beetje oplaait. Zolang de situatie zo is, vind ik niet dat ik daarnaartoe moet gaan, ook al zal ik in mijn hart altijd wel een soort natuurlijke verbondenheid met het land voelen. Van mijn familie heb ik zelf alleen contact met mijn oma. Ik versta nog wel Frans, maar ben het spreken met de jaren een beetje verleerd.”

Madjer is met zeven minuten verschil de oudste helft van de tweeling. ,,Maar hij gedraagt zich niet als mijn oudere broer”, zegt Jody. ,,De verhouding is gelijkwaardig. We zijn elkaars beste vrienden, delen alles met elkaar. Hij voetbalt nu voor Jong NAC en woont daarom op zichzelf in Breda. Dat was in het begin wel lastig. Vooral voor hem. Ik woon nog gewoon bij mijn ouders. Maar het gaat nu goed. We zien elkaar gewoon nog heel veel. Breda is niet naast de deur, maar het is ook niet de andere kant van de wereld.

Lukoki: ,,Frivoliteiten horen een beetje bij mijn persoonlijkheid." Lukoki: ,,Frivoliteiten horen een beetje bij mijn persoonlijkheid."

De vleugelaanvaller groeide op en woont nog steeds in Amsterdam-West. De pleintjes en trapveldjes in het stadsdeel Bos en Lommer waren de plekken waar hij begon met voetballen, samen met Madjer. Op relatief late leeftijd besloten ze zich ook bij een club aan te sluiten, het lokale VVA/Spartaan. ,,Daar heb ik maar een jaartje gespeeld. Toen ben ik naar Young Boys gegaan, in Haarlem, omdat je daar hogerop kon. Die jeugdteams speelden destijds allemaal tweede of derde divisie. Zo ben ik ook in het districtsteam van de KNVB beland, waarmee we een keer oefenden tegen Ajax. In die wedstrijd ben ik gescout. Het jaar daarop kon ik beginnen in de B1.”

Lukoki noemt zijn tweede seizoen bij Ajax cruciaal in de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt en die hem gebracht heeft tot waar hij nu is. ,,In de A2 had ik Gery Vink als trainer. Hij overtuigde me ervan dat ik goed was, dat ik kwaliteiten had waarmee ik het als voetballer ver kon gaan schoppen.” Tot die tijd speelde hij vooral voor de lol, maar dat was deels ook om zijn eigen onzekerheid te camoufleren, legt Lukoki uit. ,,De allerbeste jongens uit de B1 gingen in één keer door naar de A1. Dat waren de echte talenten. Daar zat ik niet bij, wat helemaal niet zo vreemd was voor iemand die pas net komt kijken. Maar het is wel fijn als je dan een trainer hebt die duidelijk laat merken dat jij het óók kunt halen, ook al moet je beginnen in de A2.”

Inmiddels ligt de tijd bij de A2 alweer ver achter hem. Wat echter niet veranderd is, zijn de frivoliteiten in zijn spel. En dat zal waarschijnlijk ook niet gebeuren. Frivoliteiten horen een beetje bij zijn persoonlijkheid, bekent Lukoki. ,,En ik denk dat het ook bij voetbal hoort. Natuurlijk gaat het erom dat jouw ploeg wint, maar het publiek wil toch ook vermaakt worden en leuke dingen zien. Ik probeer daar wel op te letten. Maar soms doe ik ook weleens een paar schaartjes en krijg ik vervolgens te horen dat ik die bal ook gewoon diep had kunnen spelen en mijn tegenstander op snelheid had kunnen kloppen. Daar heeft de trainer op dat moment ook wel gelijk in. Dat losse moet er een beetje uit. Ik moet nu een echte, volwassen kerel worden.”

Tekst: Maarten Dekker
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst