Menu
‘Ik speelde altijd met mijn hart, dat is als coach niet anders’

‘Ik speelde altijd met mijn hart, dat is als coach niet anders’

John Heitinga vertelt in zijn eerste blog onder andere over zijn mooiste tijd als voetballer, het vak als trainer en de uitdagingen binnen Ajax O19.


Iedere maand houdt een Ajacied een blog bij voor Ajax.nl. Zij schrijven over hun leven en het reilen en zeilen rondom Ajax. John Heitinga is deze maand onze blogger.


Prachtig verjaardagscadeau
Justin Kluivert, de vorige blogger, was benieuwd bij welke club ik de mooiste tijd heb gehad. Daar kan ik kort over zijn, want dat is absoluut Ajax. Als kleine jongen droomde ik van het spelen in de hoofdmacht en mocht ik als verjaardagscadeau eens meetrainen. Vervolgens doorliep ik de gehele jeugdopleiding.

Mijn debuut tegen Feyenoord, op 26 augustus 2001, is een moment dat ik koester. We wonnen in De Kuip met 1-2. Mijn onvoorwaardelijke liefde voor Ajax zorgde ervoor dat ik in 2015 terugkeerde en is ook de reden dat ik nog steeds in dienst ben van deze prachtige club.

I made my official debut for @afcajax exactly sixteen years ago, and today I will make my debut again. This time as head coach for the Under 19 team. Ajax always and everywhere ⚪️❤️⚪️ #ajax #ajaxmylife #thecircle

Een bericht gedeeld door John Heitinga (@johnheitinga) op

Stappen als coach
Sinds dit seizoen ben ik actief als hoofdcoach van Ajax O19, het vlaggenschip van de jeugdopleiding. Het begon allemaal bij Jong Ajax, waar ik als assistent van Marcel Keizer een topjaar had. Ik zette mijn eerste stappen als leergierige trainer. Mede door de enorme hoeveelheid knowhow om me heen, krijg ik nu de kans om mezelf goed en snel te ontwikkelen als trainer.

‘In de voorbereiding van een seizoen breekt er altijd een romantische fase aan’

De kans om op eigen benen te staan, wil ik met twee handen aangrijpen. Na mijn eerste weken als coach besefte ik hoe makkelijk mijn leven als voetballer was. Alles werd voorgekauwd. Nu maak ik de planning en ben ik bezig met periodisering, de School van de Toekomst, maar ook met zaakwaarnemers. Leuk en leerzaam om mee te maken.

Romantische fase
In de voorbereiding van een seizoen breekt er altijd een romantische fase aan. Iedereen krijgt speelminuten en alle jongens vinden je aardig. Tot de competitiestart, dan wijs ik er elf aan die in de basis starten. Wat gebeurt er dan in de kleedkamer? Dat zijn allemaal processen waar ik nu voor het eerst mee te maken krijg. Daar ga ik op een duidelijke manier mee om. Maar mochten er toch klachten of vragen zijn: de deur staat altijd open voor de jongens. 

Big congrats to Marcel Keizer on becoming the new @afcajax head coach. Well deserved and a great choice in my opinion! I am also very happy to announce that I will start my career as a head coach at Ajax Under 19 next season. I am proud and glad the club will give me this chance #ajax #afcajax

Een bericht gedeeld door John Heitinga (@johnheitinga) op

We speelden ons eerste officiële duel voor de Super Cup tegen PSV. Dat resulteerde in een flinke oorwassing: 0-5. Op zulke momenten ben ik furieus en zou ik het liefst zelf het veld in stappen om het voor te doen. Het zijn leerzame momenten voor de jongens, maar ook voor mij als beginnend trainer.

Die bevlogenheid heb ik altijd in mij gehad. Er zit weinig verschil tussen mij als voetballer en als trainer. Ik speelde altijd met mijn hart, en dat is als coach niet anders. Ik zeg wel eens gekscherend tegen de jongens: 'jullie weten toch hoe ik als speler was? Dat wil ik ook in het veld zien'. Er moet met passie gespeeld worden.

‘Spelers met met veel kwaliteiten, maar het moet nog een team worden’ 

Teamproces 
Er is een hoop werk aan de winkel. Dit Ajax O19 kent vele nieuwelingen en verschillende nationaliteiten, waaronder bijvoorbeeld een Deen, Australiër en een Fin. Er zitten spelers tussen met kwaliteiten, maar het moet nog een team worden. Dat heeft tijd nodig. Het is gaaf om dat teamproces van dichtbij aan te mogen sturen en mee te mogen maken.

Ik zat in dezelfde situatie toen ik de overstap maakte naar clubs in Spanje, Engeland en Duitsland. Bij Atlético Madrid, Everton, Fulham en Hertha BSC moest ik mij ook aanpassen. Ik probeer deze kennis en ervaring te delen met de jongens. Want met alleen talent kom je er niet. We moeten er een hecht collectief van maken, waarbij de ontwikkeling van de spelers centraal staat. Dat zie ik als een enorme uitdaging.