Menu
‘Ik verwacht van mezelf dat ik kwaliteit lever’

‘Ik verwacht van mezelf dat ik kwaliteit lever’

Natuurlijk was het soms lastig, dat steekt Nick Viergever (26) niet onder stoelen of banken. Maar ondanks zijn marginale rol bleef de verdediger positief en weigerde hij zijn kop in de wind te gooien. ,,Ik ben niet iemand die snel opgeeft.”

De beloning heeft zich inmiddels aangediend. Door het wegvallen van Jairo Riedewald is Viergever terug in de basis. ,,Helaas gebeurt het door een blessure”, vertelt de linkspoot over zijn verbeterde perspectief. ,,Maar dat hoort er nu eenmaal bij in de voetballerij. Daarom heb je brede selecties nodig, want je weet dat het kan gebeuren.”

Slachtoffer
Viergever verruilde anderhalf jaar geleden AZ voor Ajax en kreeg in zijn eerste seizoen in Amsterdamse dienst 26 competitie-optredens achter zijn naam. Deze voetbaljaargang kwam hij beduidend minder aan bod. Hij werd slachtoffer van de doorbraak van Riedewald centraal achterin. En op de linksback-positie, waar Viergever ook uit de voeten kan, kreeg de op het oude nest teruggekeerde Mitchell Dijks de voorkeur.

Of Viergever kon leven met zijn reserverol noemt hij ‘een moeilijke vraag’. ,,Natuurlijk vind ik dat ik altijd hoor te spelen, maar ik heb niet echt de kans gehad. Het was door de voorronde van de Champions League een korte voorbereidingstijd en die jongens deden het goed in het begin. Daardoor hield de trainer vast aan zijn opstelling. Dat kon ik wel begrijpen. En bovendien: het is zijn keuze en daarmee heb je te dealen. Maar ik ben er, denk ik, goed mee omgegaan. Natuurlijk had ik ook mijn mindere momenten, maar dan pepten teamgenoten me op.”

Viergever baalde van zijn plek op de bank, maar het was ook niet zo dat hij ten einde raad was. ,,Ik ging altijd wel met een prettig gevoel naar de training. We hebben een leuke en goede groep, die de motivatie uit elkaar haalt om goed te trainen. Zelf hou ik ook van bikkelen, dus daar kreeg ik wel voldoening van. Maar de echte vreugde haal je als voetballer uit de wedstrijden en het gevoel dat je echt je steentje hebt bijgedragen.”

In de eerste seizoenshelft moest Nick Viergever het vooral hebben van oefenpotjes, zoals tegen FC Volendam
In de eerste seizoenshelft moest Nick Viergever het vooral hebben van oefenpotjes, zoals tegen FC Volendam

Viergever kwam tegen Feyenoord na elf minuten binnen de lijnen en speelde tegen Groningen de gehele wedstrijd. Hij is tevreden over zijn inbreng. ,,We hebben twee keer gewonnen. Dat is belangrijk met het oog op de titelrace. Het was tegen Feyenoord even wennen om na lange tijd weer eens te spelen. Vooral qua ritme. De tweede helft kwam ik er beter in en voelde ik weer gewenning. Op het slechte veld bij Groningen zette ik de stijgende lijn voort. Het is nu aan mij om dit vast te houden en door te trekken.”

Van Viergever wordt vanwege zijn leeftijd ook wat extra’s verwacht. Hij is na het afzwaaien van John Heitinga de oudste verdediger. ,,Dat klopt niet, Jasper Cillessen is net wat ouder. Die reken ik ook tot de verdedigers”, grijnst Viergever.

En dan met een serieuze blik: ,,Een kwaliteit van mij is het coachen en het proberen neer te zetten van het team. Daar moet ik de leiding in nemen. Maar als je bij Ajax speelt, wordt het coachen van je teamgenoten van iedereen verwacht. Ik heb wat meer wedstrijden gespeeld dan andere jongens. Dit is mijn zevende seizoen in de Eredivisie. Wellicht dat ik het daarom misschien iets sneller doe.”

Kwaliteit leveren
Druk voelt Viergever in ieder geval niet.  ,,Ik wil gewoon lekker voetballen en laten zien wat ik goed kan. Druk is vooral wat je bij jezelf neerlegt. Dat is niet van anderen. Ik verwacht van mezelf dat ik kwaliteit lever.”

Viergever is afkomstig uit het Rotterdamse. Hij brak door bij Sparta, stadgenoot van de komende opponent. Met Excelsior heeft de verdediger niet zoveel op. ,,De enige speciale club voor mij is Sparta. Die doen het gelukkig goed in de Jupiler League en hopelijk worden ze kampioen. Bij Excelsior zitten twee jongens met wie ik vroeger bij Sparta heb gespeeld: Jeff Stans en Sander Fischer. Ik vind het leuk om tegen die gasten te spelen, maar met Excelsior heb ik niet zoveel.”

Viergever hoopt op een overtuigende pot. Eentje die de opmaat vormt tot een succesvol slot van de competitie, met als ultiem doel: een kampioensfeestje. ,,We werken ergens naartoe. We hebben fases in een wedstrijd dat het spel heel aardig tot goed is, maar ook momenten dat het wat minder gaat. Het ligt ook aan de tegenstander. De tweede helft tegen Groningen zag er behoorlijk uit. Het doel is om dat negentig minuten te doen. Dat hebben we nog niet gedaan. Het uiteindelijke doel is de titel. Ik ben naar Ajax gekomen om voor de prijzen te spelen en die ook te winnen. Laten we dat dit seizoen maar gaan doen dan.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Louis van de Vuurst/Gerard van Hees