Menu
'Ik voel mij een bevoorrecht mens'

'Ik voel mij een bevoorrecht mens'

Ed Engelkes is sinds de oprichting in 2012 hoofdtrainer van de Ajax Vrouwen. Komend seizoen wordt ingezet op het binnenslepen van de felbegeerde landstitel. Maandelijks deelt Engelkes zijn ervaringen op Ajax.nl.

Het voetbalseizoen is ook voor ons weer begonnen. Met de Ajax Vrouwen hebben we de eerste twee competitiewedstrijden gewonnen. Aangezien dat gebeurde tegen (directe) concurrenten, dan kun je alleen maar tevreden zijn.

'Voor dit seizoen is de uitgangspositie hetzelfde: prijzen winnen'

Tegelijkertijd realiseren we ons heel goed dat zo'n start geen enkele garantie geeft, dat heeft het vorige seizoen wel uitgewezen. We deden op twee fronten mee, maar stonden uiteindelijk met lege handen. Er bestaat voor iedere sportman, en dus ook voor een coach, niets ergers. Voor dit seizoen is de uitgangspositie hetzelfde: prijzen winnen. Hopelijk mogen we ditmaal aan het einde van de rit wel een feestje vieren.

Heerlijk teambuildinguitje in Wijk aan Zee voor de #AjaxVrouwen. Veel dank aan sponsor @ABNAMROSport! 🌊👊 pic.twitter.com/xl1JQK7uWL

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 22 augustus 2016

Quality-time
Toen ik eenmaal op vakantie ben gegaan, is het naar de achtergrond verdwenen. Op gegeven moment moet je het ook loslaten en afsluiten. Mijn vrouw en ik hebben samen wat quality-time doorgebracht. Heerlijk genoten van het weer en het samenzijn.

Mijn vrouw heeft me in 2004 overtuigd om assistent te worden bij het Nederlands vrouwenelftal. Ik had destijds bij de KNVB een functie waarbij ik meer manager dan voetbaltrainer was. Dat gevoel had ik althans. Toen ik door Vera Pauw gevraagd werd, twijfelde ik in eerste instantie nog. Mijn vrouw zei toen: 'je bent nu ook niet happy, ga aan de slag en pak deze kans'. Ik ben de uitdaging aangegaan en heb daar tot op heden geen moment spijt van gehad.

'Ik mag bij Ajax werken onder de beste omstandigheden'

Na AZ en een korte periode als bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal kreeg ik in 2012 de kans om de vrouwen van Ajax te gaan trainen. Dat was voor mij ook een beetje een droom die uitkwam en ik voel mij daardoor een bevoorrecht mens. Ik mag bij Ajax werken onder de beste omstandigheden en beschik over een prima selectie.

Andere culturen
Het past bij Ajax om de lat hoog te leggen en daarom lopen wij niet voor onze ambities weg. Na jaren van bouwen is het nu tijd geworden om te oogsten. Of we beter zijn dan vorig seizoen vind ik lastig te zeggen, maar we zijn in ieder geval beter in balans. Dat is mede het gevolg van andere culturen die we binnen hebben kunnen halen. Er is met Davina Philtjens een Belgische speelster gekomen, met Betsy Hassett een Nieuw-Zeelandse en we hebben naast Eli Sarasola nog een tweede Spaanse speelster erbij gekregen namelijk Ana Romero Moreno. Zij komen uit andere culturen, waarin soms andere dingen worden gevraagd.

'In Nederland willen we altijd met 4-0 of 5-0 winnen, en dan ook nog eens met goed voetbal'

Als je afgelopen zondag zag hoe blij Davinson Sánchez met de overwinning van Ajax 1 op Vitesse was, dan geeft dat aan hoe er in zijn cultuur gedacht wordt. In Nederland willen we altijd met 4-0 of 5-0 winnen, en dan ook nog eens met goed voetbal. Tegen FC Twente hebben we het uitstekend gedaan en prima gespeeld. Tegen PSV was het qua uitvoering minder, maar wonnen we wel. Dan kun je klagen over het spel, maar je kunt je ook tevreden stellen met de overwinning. Stel je voor dat alles goed zou gaan, dan heb ik geen werk meer ha ha.

Nog een uur en dan gaan de #AjaxVrouwen op jacht naar de tweede zege op rij! #psvaja pic.twitter.com/ZgbLzSOXlD

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 9 september 2016

Voor ons ligt de focus momenteel op het goed doorkomen van de interlandperiode en ons klaarstomen voor de wedstrijd tegen Achilles '29. Dat zal geen gemakkelijke pot worden. Ook in onze competitie bestaan geen kleintjes meer. Daarnaast wil iedereen van Ajax winnen. Daarmee heeft Ajax 1 te maken, maar Jong Ajax, de jeugd en de Ajax Vrouwen evengoed. Dat is nu eenmaal de erfenis van het spelen voor Ajax. Met die druk moet je kunnen omgaan. Vorig seizoen is dat voor sommigen wat moeilijk gebleken, maar met de huidige samenstelling denken we daar wel een stap in gezet te hebben.