Menu
'Ik was hier nog niet klaar'

'Ik was hier nog niet klaar'

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ laten we wekelijks het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze tiende aflevering van dit seizoen blikken we met Maarten Stekelenburg terug op zijn jaren bij Ajax Cape Town, waaraan afgelopen week een abrupt einde kwam toen hem de wacht werd aangezet.

Het ontslag kwam voor de 39-jarige Stekelenburg als een verrassing. Natuurlijk waren de resultaten niet goed, dat wist hij ook wel. Die vier punten en een gedeelde laatste plaats hoorden absoluut niet bij de verwachtingen die hij en de clubleiding vooraf hadden.

,,Maar ik zag nog voldoende perspectief”, aldus de trainer. ,,De beslissing om niet met mij verder te gaan verraste mij daarom wel een beetje. Natuurlijk waren we vorig jaar niet blij dat we de tweede plaats van 2010-2011 niet konden evenaren en dat we negende werden. We wilden bij de bovenste acht eindigen, omdat je dan weer mee mag doen aan het prestigieuze Top Eight toernooi. Tijdens een gesprek spraken we uit dat we geloofden in onze eigen filosofie. Daar stond iedereen achter. Aan het begin van dit seizoen hebben we de keuze gemaakt voor veel eigen jeugd. Zij kennen de filosofie en speelstijl goed. We zouden niet te veel jongens van buitenaf halen. Daarna zouden we bouwen aan het team."

,,Ajax Cape Town heeft niet het grootste budget van de competitie, wij leiden onze spelers vooral goed op zodat ze het niveau van de competitie aankunnen en ook mee kunnen doen om de prijzen. Dat hadden we goed in beeld, deze ploeg heeft veel kwaliteiten. Ik dacht ook dat we samen een richting waren ingeslagen, maar kennelijk was dat dus niet zo. Maar, zoals ik al vaker heb gezegd, we hadden echt een overwinning nodig. Want dan gaat het proces sneller.”

Vorig jaar was Stekelenburg in Amsterdam om zich verder te verdiepen in het trainersvak. Vorig jaar was Stekelenburg in Amsterdam om zich verder te verdiepen in het trainersvak.

Er werd echter in de hele maand september geen punt gehaald door het talentvolle, maar jonge team van Ajax Cape Town. Stekelenburg: ,,Als je wint krijg je vertrouwen en voor onze spelopvatting is dat erg belangrijk. Ik vergelijk het een beetje met die wedstrijd die Ajax in Amsterdam tegen Real Madrid speelde. Je moet met vertrouwen en durf spelen. Als die dingen kloppen, ziet het er goed uit. Ik had ook wel verwacht dat we iets verder zouden zijn. Ik zag ook echt wel goede dingen. Lukt het qua prestaties niet dan kan je twee dingen doen: je filosofie overboord gooien óf erin blijven geloven. We gingen voor de lange termijn, zonder dat dat betekende dat we de korte termijn uit het oog verloren. Ik hoop niet dat er nu een ommezwaai komt in de denkwijze bij de club en dat er vooral naar de korte termijn wordt gekeken.”

Anderhalf jaar was Stekelenburg hoofdtrainer bij Ajax Cape Town, nadat hij 2,5 jaar de scepter over de jeugdafdeling zwaaide. Spijt van die stap naar het eerste team heeft hij niet. ,,Ik heb erg veel genoten en ook erg veel geleerd. Ik heb het gevoel dat we echt iets bereikt hebben bij Ajax Cape Town. Aan dit ontslag houd ik wel een wrange smaak over, want ik had niet het gevoel dat ik er klaar mee was. Soms heb je het gevoel dat het je uit de vingers glipt, maar dat had ik helemaal niet. Het werk is mij echt uit handen gerukt en dat doet pijn. Ik denk niet dat ik hierdoor beschadigd ben, want ik heb genoeg vertrouwen in mijn eigen kwaliteiten. Maar dat ik het graag anders had gewild, lijkt me logisch.”

Wat de toekomst hem brengt, is zo kort op het ontslag nog niet duidelijk voor Stekelenburg. Hij staat niet onder contract bij Ajax Amsterdam en hoeft dus ook niet per se terug te keren in de ArenA of op de Toekomst. ,,De afgelopen week heb ik gebruikt om tot rust te komen, vanaf nu gaan we denken wat we willen. Wij hebben het als gezin ontzettend naar ons zin in Zuid-Afrika. We hebben echter ook een heerlijk huis in Nederland. Ik zou graag nog het diploma coach betaald voetbal halen.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst