Menu

'Ik wil met Ajax prijzen winnen'

Cedric van der Gun belde op zijn veertiende jaar zelf naar Ajax met de vraag of de club nog interesse in hem had. Dat was het geval. Na een kort uitstapje als huurling naar Den Bosch, speelt de Hagenaar veel meer minuten in Ajax 1 dan hij zich als doel had gesteld.

Hoe ben je bij Ajax gekomen en hoe lang zit je al bij Ajax?
Tim van Oostrom (Middelburg, 10), Angelo Jansen (Arnhem, 13 jaar)

Ik was 14 toen ik hier kwam. Op mijn elfde of twaalfde heb ik stagetrainingen gedaan. Toen ben ik gevraagd, maar omdat ik uit Den Haag kwam en het problemen opleverde met het vervoer heb ik het niet gedaan. Ik had dan met de trein moeten komen, want mijn vader moest gewoon werken. Vanaf de B werkten ze bij Ajax met busjes waarmee je werd opgehaald en thuis gebracht. Als tweedejaars B heb ik zelf contact gezocht met Ajax of ze nog interesse hadden, want ik wilde wel erg graag naar Ajax. Dat hadden ze en het jaar erop mocht ik gelijk komen.

Van der Gun: Als ik de nieuwe Johan Cruijff was geweest, dan had ik vier jaar geleden wel in het eerste gestaan.

Weet jij wat wij in jou zien? Johan Cruijff deel 2. Gewoon IQ voetbal.
Mike Silk (Diemen, 48)

IQ-voetbal. Dat hoor ik niet zoveel. Ik hoor wel vaker dat ik op Johan Cruijff lijk, wat betreft mijn lichaamshouding en het ontwijken van tackles. Dit is natuurlijk een heel mooi compliment. Hij is de beste voetballer die er ooit is geweest in Nederland, misschien wel in de hele wereld. Ik vind het dus heel complimenteus om met hem vergeleken te worden. Alleen als ik de nieuwe Johan Cruijff was geweest, dan had ik wel vier jaar geleden in het eerste gestaan. Voor mij is dat dus absoluut niet aan de orde.

Ben je het snelste van Ajax 1? Zo nee, wie is er sneller?
Tom vd Wetering (Woudenberg, 14)

Ik weet niet of ik Pius Ikedia bijhoud. Ik schat hem wel sneller in. Voor de rest denk ik dat Wamberto, Andy en ik wel op dezelfde lijn zitten. Alleen ben ik ook heel snel weg. Dat heeft Pius ook. Het is nooit getest. Ik heb nog nooit de 100 meter gelopen. Dat ben ik wel een keer van plan. Ik ben benieuwd naar mijn tijd. Niet dat het ontzettend belangrijk is, het lijkt me leuk om te doen.

Wat is je mooiste wedstrijd die je met Ajax hebt gespeeld en wie is je beste teamgenoot?
Kim van Gils (Tegelen, 15)

De mooiste is voor mijn eigen gevoel De Graafschap thuis. Toen stond het 1-1 bij rust en in de tweede helft viel ik in. Het werd 4-1 en ik speelde heel goed, werd ook Man of the Match. Een andere wedstrijd is tijdens het Amsterdam Tournament. Ik stond voor het eerst in de basis tegen Arsenal. Dat was voor een volle Arena, dat was iets prachtigs. Tegen Bergkamp, Viera en Henry. Dat was wel mooi om mee te maken.Twee dagen ervoor was ik tegen Lazio Roma 20 minuten ingevallen. Dat was alles wat ik tot dan toe in de Arena had gespeeld.

Het is moeilijk om te zeggen wie mijn beste teamgenoot is. Iedereen heeft zo zijn eigen kwaliteiten op een bepaalde positie. Als een rechtsback opeens linksbuiten gaat staan, zal hij het minder goed doen en andersom ook. Ik vind dat wij een hele goeie ploeg hebben.

Wat vind jij de fijnste positie om te spelen?
Paul Kamphuis (Odoorn, 12)

De nummer 10 positie, achter de spits.

Je weet dat er in Nederland al een aantal jaren een tekort is aan rechterspitsen met het niveau voor het Nederlands elftal. Kies je ervoor om je binnen Ajax te richten op die plek met het oog op die eventuele toekomst of ga je toch voor een plek centraal op het middenveld?
Marcel van Gemert (Voorhout, 24)

Toch centraal. Dat heeft mijn voorkeur. Ik heb daar jaren gespeeld in de jeugd. Als rechtsbuiten word je vaak niet betrokken bij het spel, zonder dat je daar enige invloed op kan uitoefenen. Dat kan voorkomen als het links beter loopt. Als centrale middenvelder ben je wel veel betrokken in het spel. Ik denk ook dat ik met mijn kwaliteiten, vooral mijn diepgang, versnelling en de momenten die ik kies om diep te gaan dat ik op die positie het beste tot mijn recht kom.

Denk je dat als Richard Knopper volgend jaar weer helemaal hersteld is van zijn blessure, dat je nog steeds op nummer tien staat.
Rob Everaardt (Hoofddorp, 15)

Ik ben niet bang dat ik de nummer 10 positie aan Knopper kwijtraak. Het zou natuurlijk wel kunnen. Maar aan het begin van het seizoen had ik mij als doel gesteld als invaller zoveel mogelijk minuten te spelen. Ik heb een aantal keren de kans gehad. Ik heb goed gepresteerd en laten zien dat ik het niveau aan kan. Als Richard terugkomt, heb ik genoeg laten zien om in ieder geval de trainer van mijn kwaliteiten te hebben overtuigd. Mocht hij toch voor Richard Knopper kiezen is het aan mij de taak om op de training en in wedstrijden als invaller te laten zien dat het mijn plek moet zijn. Je zal binnen een elftal altijd met concurrentie te maken krijgen. Dat houd je scherp. We hebben natuurlijk ook nog Youssouf Hersi die er ook bij zit. Dat geeft helemaal niet.


Is Ajax nou echt op weg om weer een wereldclub te worden?
Mahyar (Dordrecht, 15)

Ja, absoluut. Dat zie je aan de spelers die we nu hebben. We hebben een heel jong team. Je ziet aan een aantal spelers dat ze het in hun mars hebben om het ver te schoppen. Ik denk ook dat het team nu redelijk klopt, dat er automatismen in het team komen. Dat merk je ook wel. We zijn nog heel wisselvallig en dat moet eruit. Ik ga er vanuit dat hoe langer we met elkaar spelen, hoe beter dat gaat lopen. Ik denk dat het duidelijk te zien is dat er progressie is geboekt.

Schrok je toen je aan FC Den Bosch werd verhuurd? Wat vond je van de tijd in Den Bosch
Robbert (Emmen, 11), Marlon Borsboom ('s Gravenzande, 14)

Nee, ik schrok daar niet van. Ik had zelf aangegeven verhuurd te willen worden. Het is niet van Ajax-kant gekomen. Het is een hele goede periode geweest. Ik had nog geen minuut op eredivisie-niveau gevoetbald. Het is een wereld van verschil tussen eredivisie en reserve-eredivisie.

Vond je het niet moeilijk om je aan te passen bij ajax? Want van Den Bosch naar Ajax is niet een klein stapje.
Justin Wieggers (Zevenaar, 12), Eddy de Looff (Middelburg, 15)

Dat was absoluut niet moeilijk. Ik had al heel veel met het eerste getraind. Had de voorbereiding in Tunesie meegemaakt, kende de jongens en wist wat voor niveau het was. Op het moment dat ik terugkeerde bij Ajax, was het uiteraard wel een tempootje hoger dan bij Den Bosch. Maar dat heeft me niet ontzettende moeite gekost. Ik kende de meeste jongens al en de trainer.

Ik zou wel eens van een speler willen weten of zo'n uitleenperiode, in jouw geval naar Den Bosch nou echt zin heeft en in wat voor opzichten zo'n periode zin heeft voor je ontwikkeling. Uitlenen aan een club als Den Bosch, daar kan ik me nog wel iets bij voorstellen maar aan HFC Haarlem?
Frank Balder (Beverwijk, 24 jaar) Voor mij heeft het heel veel nut gehad. Het is ontzettend zinvol om een speler te verhuren om te rijpen. Als duidelijk is dat het niveau bij die club hoger is als bij de reserve-eredivisie is het goed. Ik denk zelf dat de Totodivisie een stapje hoger is.

Wat is jouw lievelingsploeg? Was je toen je nog jonger was, al voor Ajax.
Rob van Wensen (Slagharen, 13)

Ik ben altijd voor Den Haag geweest. Ik kom daar vandaan. Maar toen Marco van Basten bij Ajax speelde, was ik voor Ajax en later dus voor AC Milaan.

Heb je ook idool op het gebied van voetbal? Is er iemand met wie je jezelf vergelijkt?
Bianca Veldhuizen (Zwartsluis, 23)

Ik ben nooit echt een enorme fan van een bepaald type geweest. Van Basten was natuurlijk een hele grote voetballer. Pas later vergeleek ik me met Litmanen. Hoewel, vergelijken. Ik ben een hele andere voetballer. Ik wil niet zo worden zoals hij. Hij was veel controlerender. Er zijn zoveel dingen die ik uit zijn spel kon halen, die hij zo goed beheerste, waar ik wat van kon opsteken. Litmanen is echt een grote voetballer.

Welk nummer zet je het liefs op je shirt als je mocht kiezen.
Thijs Timmerman (Almere-buiten, 16)

Nummer 10.

Waarom lach jij nooit op een foto??
Myerle Hendrix (Asten, 14)

Lach ik nooit op foto's? (haha). Daar ben ik me niet van bewust. Als Myerle zegt dat ik op wedstrijdbeelden niet lach, neem ik aan dat ze dat wel begrijpt. Dat is een actiefoto. Maar verder is het me nooit opgevallen.

Waarom loop je altijd direct weg van de scheidsrechter als er tegen je gefloten is?
Gerard (Voorburg, 46)

Nou, dat is niet helemaal waar. Toch is het wel het beste om gewoon om te draaien. De scheidsrechter zal zijn beslissing toch niet terugdraaien. Maar ik doe het dus niet altijd. Iedereen geeft wel eens commentaar.

Vind je echt dat het veld van de Arena zo slecht is?
Jasper van Evendingen (Numansdorp, 15)

Ja, ik zou niet weten wat ik anders moet zeggen. Maar er zijn heel veel velden nog slechter. Het veld van De Graafschap en van AZ, dat was ook een verschrikking. Daar zouden ze ook wel wat over kunnen zeggen.

Tijdens de warming-up ligt het er prachtig bij maar als je 20 minuten bezig bent, zie je gewoon hele stukken grond eraf vliegen. Als je een sliding maakt, ligt de helft van het veld eraf.


Ik hoorde dat je regelmatig dart, wat is je hoogste uitgooi.
J. Gelissen (Amerongen, 24)

Euh, ik heb eens over de honderd uitgegooid. Goh, dat ik dat niet heb onthouden. Gisteren gooide ik nog 89 uit. Ik heb laatst tegen Barney gedart. Ik had nog 224 punten over, toen hij uit was. Dan zal hij ongetwijfeld ook niet eens zijn best hebben gedaan. Ik ging met Tim de Cler bij hem thuis darten, via een fotograaf van de Elf die mij, Barney en Tim goed kent. Dat was ontzettend leuk. Barney pakt zijn pijltjes, praat wat tegen me en gooit drie keer, 180. Mijn mond viel open. Dat was zo mooi. Ik dart geen competitie ofzo.

Ik ben 17 jaar en ik word al jaren aangesproken op mijn voetbalkwaliteiten. Mijn ouders zijn echter tegen het feit dat ik ga voetballen, want dat zou mijn studie kunnen kapotmaken. Toch wil ik graag kijken of ik wat waard ben.
Daan Rovers (Prinsenbeek, 17)

Het enige wat ik kan zeggen is dat je naar een LOOT-school gaat. Dat heb ik gedaan. In mijn geval was het ook niet goed te combineren. Op zo'n LOOT-school krijg je alle medewerking om zowel aan je studie als aan je sporten alle aandacht te geven.

Welke activiteiten of hobby's doe je graag naast het voetballen?
Rosanne Koersvelt (Mijdrecht, 18)

Darten dus. Cricket, daar kijk ik voornamelijk naar. Ik snooker af en toe. Dat is het zo'n beetje.

Is Ajax voor jou de club van Nederland? Stel dat er een buitenlandse topclub zoals AC Milan, Barcelona, Real Madrid of Arsenal jou wil hebben, ga je dan ook zonder twijfel weg bij Ajax? Ik hoop dat je nooit voor het geld kiest. Voetbal zit in je hart, niet in je portefeuille.
Mark van Harlingen (Krommenie, 22)

Ik ben me daar goed van bewust. Ik denk ook dat ik goed in dit team pas. We hebben een jonge ploeg en maken veel progressie. Daarom zou ik heel graag met deze spelersgroep prijzen willen winnen. Ik wil voorlopig absoluut bij Ajax blijven. Wat er verder in de toekomst gaat gebeuren, kan je nooit met zekerheid zeggen. Maar ik zal alleen nooit puur voor het geld weg gaan. Wat dat betreft speelt geld voor mij niet zo'n belangrijke rol.Je contract loopt af in 2002, Ajax heeft al aangegeven het te willen verlengen. Teken je bij of vertrek je naar een andere club?

We zitten momenteel in contractonderhandelingen. Ik teken het liefst bij.

Als je ooit naar een andere (buitenlandse) club wilt, naar welke is dat?
Stefan Huiberse (Almere, 16)

Arsenal. Dat heb ik altijd al een geweldige club gevonden. Daar zou ik graag nog eens spelen.

Had je verwacht dat je sportman van Den Haag zou worden boven Krajicek en Boogerd en wat vind je daarvan?
Tan Tunali (Amsterdam, 12)

Nooit verwacht.Ik vind het natuurlijk heel erg leuk. Vooral omdat ik door de inwoners van Den Haag ben gekozen. Het is leuk dat ze wisten dat ik bij Ajax goed bezig ben. Vergeleken bij Krajicek en Boogerd ben ik relatief gezien erg onbekend.

Wie vind je de moeilijkste tegenstander van de competitie?
Klari Joldersma (Ten Post, 18)

Dit seizoen heb ik de meeste moeite gehad met Joris Mathijsen. Als ik hem de laatste tijd zie voetballen, vind ik hem fantastisch. Als ik nog iemand mag noemen, noem ik Michael Lameij van RKC. Hij was wel niet mijn directe tegenstander, maar hij is een fantastisch voetballer. Ik heb lang met hem bij Ajax gespeeld.

Wat is het raarste dat je ooit hebt meegemaakt tijdens een voetbalwedstrijd?

Wat ik heel raar vond, was het moment tijdens Liverpool-AS Roma toen de scheidsrechter eerst een penalty gaf en vervolgens naar de hoekvlag wees voor een corner. Hij wees eerst toch echt naar de stip. Dat vond ik een rare actie van de scheidsrechter. Zelf heb ik een keer meegemaakt dat de lichten uitvielen tijdens een wedstrijd tegen Bayern Munchen. Het was zo donker dat we gewoon tegen elkaar aan liepen. Dat was heel raar ja. Maar ik was het eigenlijk helemaal vergeten.

Hoe komt het dat Ajax thuis prima speelt en uit onder de verwachting?
G. Wenseleers (Antwerpen, 54)

Ik heb geen flauw idee en het moet wel veranderen.